72. po redu

Državni vrh stigao na otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara: Gordan Jandroković i supruga Sonja zajedno uživali u izlasku

Podizanjem zastave Libertas i uz stihove Himne slobodi ispred crkve sv. Vlaha u subotu uvečer svečano su otvorene 72. Dubrovačke ljetne igre, na kojima će na petnaest scenskih i ambijentalnih lokacija biti izvedeno sedamdesetak dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.

Na svečano otvorenje Dubrovačkih ljetnih igara svake godine dolaze najveća imena iz hrvatske politike. Tako je uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića stigao i predsjednik Sabora Gordan Jandroković sa svojom suprugom Sonjom. Njih dvoje privlačili su najviše pažnje u elegantnim izdanjima - dok je Gordan uskladio boju odijela s kravatom, Sonja se odlučila na monokromatski look.

image
Dubrovnik, 100721.
Svecano otvaranje 72. Dubrovackih ljetnih igara u reziji Hrvoja Korbara.
Na fotografiji: Gordan Jandrokovic i Mato Frankovic
Foto: Tonci Plazibat/CROPIX
TONČI PLAZIBAT/CROPIX

Ovogodišnju ceremoniju režirao je Hrvoje Korbar, a nastupili su Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem maestra Stjepana Vugera, udaraljkaški ansambl Percussion Club te Folklorni ansambl Linđo uz sudjelovanje Festivalskog dramskog ansambla kojem su se pridružili studenti glume i plesa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

image
Igre su otvorene tradicionalnim podizanjem zastave Libertas.
TONČI PLAZIBAT/CROPIX

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u svom je govoru, između ostalog, istaknuo kako ovogodišnje Igre donose povratak na staro, ali nikad više isto.

image
Premijer Andrej Plenković i gradonačelnik Mato Franković.
TONČI PLAZIBAT/CROPIX

Čitajte i: Veliko finale Splitskog festivala: Pobjedu odnijeli TBF, klapa Cambi i ST Koke, Neno Belan dobio nagradu žirija

“Modeli jučerašnjice neka nikada više ne postanu prijetnja. I nikada više ne budimo taocima društvenog statusa i zgrtanja imetka, podanicima brenda, siromasima duha. Nikakve su to vrijednosti, a najmanje one kojima treba stremiti. Usredotočen na materijalno, čovjek će sebi utvarati slobodu. A utvara slobode nije sloboda, ona je tek privid, distorzirana slika stvarnosti, uteg koji vuče prema blatu, puko sužanjstvo“, rekao je Franković.

image
Svecano otvaranje 72. Dubrovačkih ljetnih igara.
TONČI PLAZIBAT/CROPIX

Otvaranju Igara također su prisustvovali i izaslanik hrvatskog predsjednika posebni savjetnik Julije Domac, visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosni politiku i potpredsjednik Europske komisije Josep Borrell, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, kao i ministri u Vladi RH, zastupnici u Hrvatskom saboru i Europskom parlamentu, sudionici Dubrovnik Foruma, predstavnici diplomatskog zbora te mnogi drugi.

image
Otvorenje su vodili Iva Kraljević i Amar Bukvić.
TONČI PLAZIBAT/CROPIX

Za nazočnost na ceremoniji bila je potrebna EU digitalna covid potvrda ili drugi važeći dokaz o cijepljenju, negativnom rezultatu testa ili oporavku od zaraze.

Dubrovačke ljetne igre završit će 25. kolovoza.

Linker
19. travanj 2024 11:51