Jelena Štefanić

Hrvatska sopranistica ima koncert na uglednoj američkoj platformi za klasičnu glazbu

Glazbeni projekt ‘Put oko svijeta u devet pjesama‘ kojeg je snimila s maestrom Simonom Dešpaljem, prikazivat će se na Sparrov Live do 22. lipnja, nakon čega operna pjevačica kreće s koncertnim nastupima diljem svijeta.

Sopranistica Jelena Štefanić iz Varaždinskih Toplica, od kuda je rodom i njezina kolegica Ruža Pospiš Baldani, operna diva i najbolja prijateljica njezine bake, prilično je uspješno nadmudrila pandemijski period koncertnih suša. Svoju novu publiku pronašla je na američkoj online platformi Sparrow Live koja je pokrenuta kako ljubitelji klasične glazbe ne bi ostali bez koncertnih nastupa omiljenih izvođača - barem online.

Sopranistica s diplomom Akademije za glazbu i scensku umjetnost u Beču, prošle godine je na platformi nastupila s projektom "Hrvatski dragulji/ Croatian Jewels", koncertom s kompozicijama domaćih autora poput Ivana pl. Zajca, Rudolfa Matza, Bogoslava Šuleka…, izveden u suradnji s maestrom Simonom Dešpaljem.

image

Jelena Štefanić i maestro Simon Dešpalj

KREšO ĐURIć

Nakon velikog uspjeha koji je doživio njihov prvi projekt, osnivači platforme zamolili su ih da im ponude novi glazbeni doživljaj na što su dvoje umjetnika s veseljem pristali. Novi projekt pod nazivom ‘‘Put oko svijeta u devet pjesama/ Around the World in Nine Songs‘‘, snimljen je krajem travnja na pozornici varaždinskog HNK, a na platformi Sparrow Live može se pogledati do 22. lipnja. Za gledanje i slušanje treba se izdvojiti 15 dolara, a sav prihod namijenjen je ukrajinskim izbjeglicama.

A s popuštanjem pandemijskih mjera krenuli su koncerti uživo pa Jelenu Štefanić ovog ljeta čeka mnogo posla. Umjetnica koja živi između Varaždinskih Toplica gdje joj dom, Zagreba gdje joj je zaručnik i Beča gdje joj je mentor, uskoro kreće na koncertnu turneju po Meksiku, nastupit će na open air koncertu u Londonu te je čeka koncert povodom Dana državnosti Republike Francuske u varaždinskom HNK-u.

image

Jelena živi između Varaždinskih Toplica, Zagreba i Beča

MARTINA MEžNARIć

Čitajte i: Nova uloga Kreše Mišaka: ‘Došao je čovjek koji me ne poznaje i tražio da radim nešto što mislim da ne mogu‘

‘‘Uvijek kažem da zapravo živim u autu i s koferom u ruci. Pjevala sam po cijelom svijetu, više nego u Hrvatskoj, ali prvi put ću nastupati u Meksiku. Od dogovorena četiri koncerta sada mi je menadžer javio da me u 14 dana čeka osam nastupa što je prilično zahtjevno, ali se veselim što ću pjevati u podnožju piramide u drevnom mayanskom gradu Chichen Itza. A nadam se da ću unatoč gustom rasporedu uspjeti nešto i vidjeti. ‘‘ , rekla je sopranistica koja je nastupala od Kine, Japana, Njemačke i Bugarske do Londona i Beča, a pjevala je i u tamošnjoj slavnoj koncertnoj dvorani Musikverein.

Linker
18. travanj 2024 11:40