ROVINJ JAZZ FESTIVAL

Kraljica sevdaha velikim spektaklom zatvara Rovinj Jazz Festival

Rovinj i Maistra protekla su dva vikenda bili domaćini brojnim svjetski poznatim jazz imenima koji su svojim nastupima oduševili brojne zaljubljenike ovog popularnog žanra. Šesto po redu izdanje Rovinj Jazz Festivala završit će nastupom Amire Medunjanin, jedne od najpoznatijih interpretatorica sevdaha i sevdalinki koja će u petak, 22. srpnja, s početkom u 21 sat u bivšoj tvornici duhana, publiku zasigurno oduševiti svojim iznimnim talentom.

Amira je već imala prilike predstaviti se rovinjskoj publici prije tri godine, a o kakvoj je vokalistici i osobnosti riječ možda najbolje govori činjenica da je prozvana bosanskom Billie Holiday. Svjetski poznata sarajevska pjevačica i vrhunska interpretatorica, Amira je svoje ime proslavila izvođenjem tradicionalne bosanske glazbe – sevdalinki, koje je učila od svoje majke od koje je i slušala priče vezane uz tu karakterističnu glazbenu bajku.

Od ostalih izvođača izdvaja ju to što od samih početaka svoje karijere nastoji pronaći najbolji pristup tumačenju i predstavljanju tradicionalne glazbe jugoistočne Europe, pokušavajući se usredotočiti na ovaj dio naše umjetnosti iz perspektive modernoga svijeta. Njezine su izvedbe meditativne i iskrene ali duboko proživljene, a osim sevdalinki, Amira izvodi i snima pjesme iz drugih zemalja našeg okruženja, posebice iz makedonske i srpske glazbene tradicije.

Linker
26. travanj 2024 12:20