Mjesec za teatar

U tijeku je bogata kazališna sezona, a mi donosimo nekoliko najiščekivanijih premijera u veljači

Ovoga mjeseca očekuju nas brojni novi naslovi na domaćoj dramskoj i baletnoj sceni koji uključuju izvanredna vizualna, plesna i dramska ostvarenja velikih režijskih imena, a mi smo izdvojili nekoliko predstava koje se ne smije propustiti.

Hrvatska kazališna scena u tekućoj sezoni posebno cvate, a domaća kazališta su pripremila prave poslastice za sve ljubitelje ove umjetnosti. Ako je suditi prema premijerama koje su zakazane za veljaču, na daskama koje život znače sprema se doista uzbudljiva sezona dramskih i baletnih predstava. Stoga, ako još ne znate kamo otići za vikend, donosimo najuzbudljivije premijere koje bi svjetlo dana trebale ugledati tijekom ovog mjeseca.

  • Braća Karamazovi i Braća Karamazovi II u ZKM-u

Uprizorenje jednog od najpoznatijih ruskih klasika autora Fjodora Mihajloviča Dostojevskoga očekuje nas 26. i 27. veljače, i to pod redateljskom palicom Olivera Frljića u Zagrebačkom kazalištu mladih. Poznati redatelj odlučio je ovo pozamašno književno djelo uprizoriti u dvije predstave, a u njegovoj interpretaciji poseban će naglasak biti na socijalnom kontekstu djela. Riječ je o jednoj od najiščekivanijih predstava ove sezone, a kazalištarci jedva čekaju vidjeti ruski komad u ruhu Olivera Frljića.

  • Razbijeni vrč u Kerempuhu

Za sve one koji se žele nasmijati u duhu satire, na repertoaru zagrebačkog kazališta Kerempuh osvanula je premijera predstave "Razbijeni vrč" njemačkog autora Heinricha von Kleista koja obrađuje problem korupcije i sudstva. Riječ je o djelu koje progovara o nemoralu, a predstava će kroz komične i ludičke situacije potaknuti gledatelje na razmišljanje o pitanju pravde. Režiju potpisuje glasovita mlada redateljica Lea Anastazija Fleger, a premijera je zakazana za 25. veljače.

  • Mačak u čizmama u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku

Poznatu bajku o mačku nevjerojatnih sposobnosti koji svome gazdi omogući bogatstvo, autora Charlesa Perraulta, osječka će publika imati prilike premijerno pogledati 18. veljače. Riječ je o vizualno moćnom baletu u režiji i koreografiji Ljiljane Gvozdenović, a namijenjen je svim generacijama. Ova je baletna predstava već oduševila brojnu publiku na 21. Osječkom ljetu kulture, a sada u njoj možete uživati i vi.

  • U malu je uša đava u HNK u Splitu

Iako je premijera predstave "U malu je uša đava" odgođena zbog nepovoljne epidemiološke situacije, svjetlo dana bi trebala ugledati 10. veljače. Riječ je o predstavi koja je rađena po knjizi Tisje Kljaković, a režiju potpisuje Mario Kovač. Priča o djevojčici koja odrasta s bakom i djedom u Splitu svakako teško će ikoga ostaviti ravnodušnim, a niz zabavnih priča o jednom dalmatinskom djetinjstvu prepunom radosti donijet će smijeh, ali i suze.

Čitajte i: Nova nada našeg glumišta govori zašto ga zovu jazavac, otkriva je li zaljubljen i s kim bi želio glumiti

image

Riječ je o kompleksnom vizualnom ostvarenju koje će uključivati ritmove raznovrsnog pokreta i plesa.

FANNI TUTEK HAJNAL
  • Mediteranska trilogija u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci

Prva ovosezonska baletna premijera u HNK Ivana pl. Zajca zakazana je za 4. veljače, a uključuje partiture velikih skladatelja Stravinskog, Debussyja i Ravela u kompozicije i ritmove raznovrsnog pokreta i plesa, u "Mediteransku trilogiju". Riječ je o predstavi koja uključuje tri baleta: "Pulcinellu" u koreografiji Giovannija Di Palme, „Poslijepodne jednog fauna“ u koreografiji Maše Kolar i „Španjolsku rapsodiju“ u koreografiji Filipea Portugala. Riječ je o kompleksnom vizualnom ostvarenju koje će uključivati ritmove raznovrsnog pokreta i plesa, a potpisuje ga autorski tim koji čine kostimografkinja i scenografkinja Petra Pavičić, oblikovatelj svjetla Saša Fistrić i dramaturginja je Maja Marjančić.

Linker
19. travanj 2024 09:13