Pravo na različitost!

Uđite u naša četiri zida: Stiže fenomenalna izložba koja nas uči prihvaćanju i potiče dijalog

Tiflološki muzej, koji se inače dotiče ljudskih prava, donosi još jednu hvalevrijednu izložbu u čijem je središtu queer zajednica.

Svojim poslanjem, ali i djelovanjem u zajednici Tiflološki muzej nastoji poticati kulturni i socijalni dijalog i zajedništvo, uvažavajući pritom individualnost svake osobe. Ovo je još jedna od izložbi muzeja koja se dotiče ljudskih prava, ali je prva ove tematike.

Svi znamo da se unutar četiri zida (a često tamo i ostaje) događa manje-više sve, i ono tužno i lijepo, suze i smijeh, odrastanje i starenje, osobna previranja, bol, nerazumijevanje, nažalost često i nasilje. "Mi smo svoja četiri zida otvorili. Otvorili smo ih za točne informacije, za otvoreni dijalog, za razumijevanje i toleranciju", poručuje Morana Vouk Nikolić, muzejska savjetnica iz Tiflološkog muzeja koja je s ravnateljicom Željkom Bosnar Salihagić autorica izložbe.

"Uđite u naša četiri zida izložba je koju smo postavili povodom obilježavanja 20 godina od održavanja prve povorke ponosa u Hrvatskoj. Simbolično je otvaramo na Međunarodni dan borbe protiv homofobije kao i na Međunarodni dan muzeja, a razdoblje izložbe također i obuhvaća 28. lipnja, kada se obilježava Dan pobune kod Stonewalla 1969., događaja koji je bio prekretnica na međunarodnom planu u ostvarivanju ljudskih prava LGBTI osoba", objašnjava Vouk Nikolić.

image
PRESS

"Iako je tematika vezana za LGBTIQ+ (lezbijke, gejevi, biseksualne, transrodne, transseksualne, interseksualne, queer osobe i drugi manjinski spolni i rodni identiteti, često objedinjeni pod zajedničkim dogovornim nazivom „queer”) osobe vrlo široka, željeli smo obuhvatiti sve relevantne teme i područja kako bismo prenijeli pravu informaciju. Cjeline izložbe Identitet, Iskorak, Intimnost i Vidljivost obuhvaćaju razna životna razdoblja i životne situacije queer osoba, u koje je uklopljen zdravstveni, zakonski, obiteljski, kulturni i aktivistički segment", dodaje suautorica.

muzejska savjetni

Čitajte i: Posljednja ovosezonska baletna premijera u splitskom HNK bit će užitak za sva čula!

Izložbom se želi uputiti na to kako prava koja traže LGBTIQ osobe nisu posebna prava, nego osnovna ljudska prava, pravo na svoje mjesto pod suncem, te istodobno naglasiti kako se pitanja prava na različitost ne mogu i ne smiju zanemariti i osporiti.

Homofobija, negativni stavovi prema LGBTIQ+ osobama, osude, mržnja pa i nasilje, temelje se najvećim dijelom na stereotipima neinformiranosti i nedostacima otvorenog socijalnog kontakta s queer osobama.

image
PRESS

Homonegativnost je, s druge strane, internalizirana homofobija. Upravo je stoga educiranje javnosti o različitim seksualnim orijentacijama i pitanjima rodnog identiteta i izražavanja vrlo važno. Prava informacija zasigurno utječe na rjeđe pojavljivanje homofobije o kojoj govori i Rezolucija Europskog parlamenta iz 2006. godine:

„Homofobija se manifestira u privatnoj i javnoj sferi u različitim oblicima, kao što su govor mržnje i poticaj na diskriminaciju, izrugivanje i verbalno, psihološko i fizičko nasilje, proganjanje i ubojstvo, diskriminaciju u odnosu na kršenje principa jednakosti i neopravdana i nerazumna ograničavanja prava, koja se često kriju iza opravdanja utemeljenih na društvenom poretku, religijskoj slobodi i pravu na prigovor savjesti.”

image
PRESS

Ipak, treba reći kako se, ako usporedimo situaciju u Republici Hrvatskoj u posljednjih dvadeset godina, može vidjeti znatan pomak na bolje ponajviše zahvaljujući glasnom aktivizmu koji je LGBTIQ+ scenu učinio vidljivijom u kulturi, politici i društvu.

Tiflološki vas muzej poziva da zavirite unutar četiri zida bez predrasuda!

Linker
15. travanj 2024 11:10