CRVENO & CRNO

Milana Vlaović Kovaček: ‘Starenje je postalo društveno nelagodno i sramno poput bankrota‘

Poslije pedesete žena ponovno treba izmisliti sebe, a serija ‘I tek tako’ govor i o tom novom životu, ali i o važnosti ženskih prijateljstava, koja blijede u godinama kad zbog posla i djece nemamo vremena za sebe.

Jesi li gledala novu sezonu serije “Seks i Grad”, snuždeno me upitala preko telefona. Nisam, odgovorila sam, a ona je počela ventilirati. Za vrijeme lockdowna imala sam svoj mali ritual, rekla je, i na miru sam pogledala sve sezone serije. Tko zna kad ću ponovo otputovati u New York, a kad se to i dogodi, tko zna kako će grad izgledati! Odgledala sam prve tri epizode nove sezone pod tim dojmom, dometnula je, i voljela bih da to nisam učinila. Tako su ostarile! Jasno da ih je Kim Catrall odbila, njen lik je teško zamisliti u šezdesetima... Počela sam shvaćati.

Moja prijateljica sudarila se sa starenjem žena koje su u njenoj fantaziji trebale zauvijek ostati mlade.

Kako se nositi s činjenicama da je vječna djevojka Carrie postala udovicom, da Miranda ima sijedu kosu, a Charlotte se pomalo izobličila u pokušaju da izgleda mlađe? Izgleda neprirodno, a ne mladoliko, nastavila je moja prijateljica otpuhujući u slušalicu. Zvučala je kao da joj je potrebna psihološka pomoć. Bila sam šokirana njihovim izgledom dok sam gledala prvu epizodu, dodala je nešto mekšim tonom.

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Čitajte i: Milana Vlaović Kovaček o otvorenim brakovima: ‘Čovjek koji nije u stanju voljeti neizbježno završava u promiskuitetu‘

Nakon njenih komentara odlučila sam pogledati prve tri epizode sedme sezone.”Seks i grad” gledala sam kao fenomen, nikada se na tu seriju nisam istinski navukla, a razlog je prozaičan: kad se 1998. počela prikazivati, dogodovštine iz života četiriju Njujorčanki bile su zabavne, ali nisu imale veze s mojim tadašnjim životom. Zato sam s pozornošću odslušala komentare žena s kojima sam se onomad našla na večeri. Bilo ih je četiri, u dobi od 39 do 46 godina. Sve su pogledale nove epizode omiljene serije, a njihovi su osjećaji bili podvojeni. Najmlađa je ustvrdila kako je zbog te serije odgodila ulazak u brak. Kad je završila fakultet imala je dečka koji ju je nekoliko godina trebao čekati.

”Shvatila sam da moj životni put ne treba biti diploma, posao, udaja, djeca. Niz koji su imale naše majke je prekinut, serija nam je ukazala na ljepotu i važnost ženskih prijateljstava i da je u redu imati dečka, ali da to ne treba biti glavna stavka u životu žene.” U pogledu nove sezone smatrale su da je ideja dobra, ali da nije dobro realizirana i ponovo su komentirale starenje i izgled glavnih glumica.

Starenje je postalo društveno nelagodno i sramno poput bankrota, samo što se poslije njega imate šanse oporaviti.

Nakon gledanja mislim da je izvrsno što su se odvažile na novu sezonu. Iako Faca odmah umire - što je zbog optužbi s kojima se trenutno suočava najbolja opcija za sve - a Steve je gluh i nezainteresiran za seks, s čime su malo pretjerali, uvjerena sam da će serija ponovo pomoći ženama diljem svijeta, ovaj put da prihvate vlastito starenje. To je važno učiniti u vremenu Instagrama, photoshopa i radikalnih estetskih operacija, u kojem je činjenica da su starije od pedeset godina nekim ženama poput neugodne društvene smrti od koje se brane zatvaranjem u četiri zida i prejedanjem. Mnoge je lockdown zatekao u tom stanju i poslužio im kao odličan izgovor.

image
LANDMARK MEDIA/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Cynthia Nixon je u intervjuu za Gloriju istaknula važnost činjenice da kao glumice u dobi od 55 godina iznose priču kao glavne junakinje, jer to se u filmskom svijetu tako rijetko događa. Sebi su izdale dozvolu da zaigraju iste likove u dobi od 33 i s 55 godina, a to je uglavnom bilo rezervirano za muškarce. Usporedbe radi, Sean Connery je James Bonda prvi put utjelovio u 32. godini, a glumio ga je i s navršene 53. Društveni pogled na starenje ogleda se u činjenici da je taj glumac u 60-oj godini proglašen najseksepilnijim muškarcem svijeta, dok glumice u toj dobi mogu biti sretne ako ih neki redatelj nazove.

U prvim je epizodama serije naglasak stavljen na sasvim razumljivo nesnalaženje njenih junakinja. Svaka generacija doživi specifičan trenutak u kojem se zgraža nad glazbom koju slušaju djeca ili nad njihovim ponašanjem i to je pouzdan pokazatelj da je počeo njen silazak. Miranda se u pedesetima, kao moderna i hrabra žena, odlučuje za studiranje, a na predavanjima osjeća jaz između svog i ponašanja drugih studenata, dok Carrie kao kolumnistica koja je pišući o seksu nekad pomjerala granice izgleda kao konzervativna i sramežljiva žena koja se ne snalazi u temi o masturbaciji. Njeno snebivanje posljedica je činjenice da mladost čovjeku daje pokriće za pomicanje granica, za koje je potrebna doza provokativnosti i bahatosti, u kasnijim godinama to ponašanje često postaje patetičan pokušaj ili ozbiljan nedostatak. Poslije četrdesete, a naročito poslije pedesete godine života, žena treba ponovo izmisliti sebe, jer dotadašnje uloge zastarijevaju i prestaju postojati, a ono što je znala i u čemu se suvereno osjećala je nepotrebno ili neupotrebljivo.

Čitajte i: Milana Vlaović Kovaček: ‘Kad vas netko pita za jamstvo, procijenite jeste li spremni riskirati‘

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX

Gaze nas godine, nove tehnologije, mlađe i modernije inačice nas samih, koje nisu svjesne da je iskustvo često vrednije od brzine.

Važno je da same to osvijestimo. Serija će uvelike pridonijeti i normalizaciji menopauze, koja ne treba predstavljati kraj, jer može biti početak. Ponovo se naglašava važnost ženskih prijateljstava, koja se gube i blijede u godinama u kojima od posla i brige za malu djecu žene često nemaju vremena za sebe. Dirljivo je gledati kako se Miranda i Charlotte izmjenjuju u Carrienom stanu i spavaju s njom u krevetu nakon Facine smrti. Prijatelji su obitelj koju smo odabrali, a prijateljice mogu biti zamjena za sestru, osobito ako je nikad niste imali.

Kristin Davis teško je podnijela lavinu zlobnih komentara o njihovu izgledu koja je uslijedila nakon prikazivanja prve epizode. Nije očekivala da će na društvenim mrežama biti toliko mržnje. To je još jedno nesnalaženje, ovoga puta izvan seta. Kad je završena šesta sezona serije bila je 2004., Facebook je još bio u nastajanju, samo su ratovi bili pouzdan pokazatelj koliko je mržnje u ljudima. Zato je zgodno pripadati generaciji x, koja nije navučena na taj svijet toliko da se ne bi mogla odjaviti. Kristin Davis odlučila se privremeno maknuti s društvenih mreža.

Dolaze blagdani, oko nas će biti ljudi koje dobro poznajemo, znamo tko su i kakvi su. Ako nas netko počne kritizirati, barem je jasno odakle to dolazi, kao što je kristalno jasno i otkud dolazi ljubav.

Linker
24. travanj 2024 04:27