16. po redu

Mlade nade hrvatske modne fotografije iskazale se na novoj Fotosofiji: Novi val kreativaca oduševio Damira Hoyku

Ovogodišnji seminar napredne fotografije, pod vodstvom iskusnog fotografa Damira Hoyke, bio je pravi trening timskog rada, na kojem su se dokazali imladi fotografi, ali i novi modni dizajneri.

Mnoge tajne modne fotografije otkrivene su ovih dana u inspirativnom prostoru zagrebačkog hotela Canopy by Hilton za vrijeme Fotosofije, besplatnog seminara za naprednu fotografiju, koji se održao pod umjetničkim vodstvom fotografa Damira Hoyke.

Jedna od tema bilo je snimanje modne fotografije pri čemu su polaznicima pomagali vodeći fotografi nove generacije - Matea Smolčić Senčar i Denis Butorac.

"Fashion Day nije samo trening maštovitosti u osmišljavanju modnih fotografija, već i trening timskog rada. Seminaristi ovdje dobivaju priliku osjetiti koliko je važna njihova dobra komunikacija sa svima na setu, jer o svakom od uključenih – modnim dizajnerima, make up artistima, hair stylistima, asistentima – ovisi finalni izgled njihove fotografije", rekao je Hoyka.

Čitajte i: Hoyka okupio niz poznatih imena: Slavko Sobin i Ivica Kostelić pozirali u svim mogućim pozama

Čitajte i: Ivica Kostelić otkrio čime se bavi Janica: ‘Drago mi je što se naši klinci druže‘

image
Fotosofia 2021.
KRUME IVANOVSKI

"To je ujedno i dan povezivanja svih nabrojanih zanimanja, tako da uživam vidjeti kako se poslije seminara društvene mreže pune radovima ekipa koje su se povezale upravo na Fotosofiji. Posebno sam ponosan što svake godine dajemo priliku mladim, još neetabliranim dizajnerima, da se predstave javnosti. Oduševila me njihova kreativnost i vjerujem da će im Fotosofia biti odlična odskočna daska za budućnost", zaključio je fotograf.

image
Fotosofia 2021.
KRUME IVANOVSKI

Čitajte i: Nove nade domaće modne fotografije! Manekenke strpljivo pozirale, a rezultat je izvrstan

Naime, modeli su nosili kolekcije koje su kreirale mlade snage s diplomskog smjera modnog dizajna zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Odabrane kolekcije radovi su modnih dizajnerica Barbare Buhin, Josipe Fostač i Ane Krgović, a nastale su pod mentorstvom izv. prof. mr. art. Jasminke Končić.

image
Fotosofia 2021.
KRUME IVANOVSKI

Modele Martu Mičević (Relatum Model Management), Lanu Jerković (Talia Model) i Doru Plantak (Talia Model) šminkale su Ena Čavlović, Annabella Kirch-Leto i Renata Magđinski, a za frizure je zaslužna Ela Gračiš.

image
Fotosofia 2021.
KRUME IVANOVSKI
image
Fotosofia 2021.
KRUME IVANOVSKI

O kolekcijama

Barbara Buhin u kolekciji propituje odnos odjevnog predmeta i ženskog tijela u povijesnom kontekstu. Kolekcija obiluje odjevnim oblicima koji sugeriraju povijesni obrazac izgleda odjeće sufražetkinja. Dizajnerica ih osuvremenjuje te upotrijebljenim materijalima sugerira mukotrpan put i žrtve u borbi žena za vlastita prava.

image
Fotosofia 2021.
KRUME IVANOVSKI

Josipa Fostač predstavlja se izborom modela iz kolekcija u kojima istražuje dva pristupa hibridizacije tijela odjećom. Riječ je o tijelima kao ikonografskim preslikama odjevnih obrazaca navijačkih plemena i futurističkog tijela imaginarnog plemena budućnosti. Takav pristup rezultira raskošnim koloritom i teksturom koji bitno mijenjaju našu percepciju i doživljaj ljudskog tijela.

image
Fotosofia 2021.
KRUME IVANOVSKI

Kolekcija TheInvisiblePath Ane Krgović nastala je kao rezultat istraživanja interkulturalnosti i migracijskih tokova između afričkog i europskog kontinenta. Dizajnerica u fokus istraživanja stavlja sredozemnu rutu kao jednu od najsmrtonosnijih migracijskih ruta.

image
Fotosofia 2021.
KRUME IVANOVSKI

Pogibeljnost apostrofira upotrijebljenim vodootpornim tekstilijama te simboličnim krugom asocijativno povezanim s pojmom kretanja i metaforom pojasa za spašavanje. Prepoznatljiv estetski element kolekcije su jaki koloristički kontrasti boja koji govore o sudaru kultura kao polaznoj točki istraživanja.

Linker
19. travanj 2024 03:51