Turbina - turbo tribina

‘Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi‘: Prava poslastica za sve ljubitelje Alana Forda

Svi ljubitelji ovog legendarnog stripa mogu pogledati online tribinu s Lazarom Džamićem, autorom knjige ‘Cvjećarnica u Kući cveća‘, koja se na dubinski način bavi fenomenom stripa o Alanu Fordu.

Razgovor Lazara Džamića i Aleksandra Zografa održat će se u ponedjeljak 1.ožujka u 19 sati, online na Facebook stranici Klub Močvara. Organizatori pozivaju publiku da šalje pitanja putem chata.

Lazar Džamić je autor knjige "Cvjećarnica u Kući cveća", koja se na dubinski način bavi fenomenom stripa o Alanu Fordu. Iako je Alan Ford bio popularan samo u dvije zemlje, u Italiji i Jugoslaviji, čak pet objavljenih izdanja Džamićeve knjige svjedoče da je na našim područjima ovaj strip ne samo obilježio jednu epohu, nego da je do dana današnjeg zadržao kultni status. Tome u prilog govori i uspjeh izložbe na kojoj je Lazar Džamić bio jedan od suradnika, "Alan Ford trči počasni krug". Izložba je izazvala veliku pažnju u Ljubljani i Beogradu (nakon smirivanja pandemije trebala bi biti predstavljena i u Zagrebu), pa je ovaj razgovor i prilika da saznamo nešto više o čitavoj inicijativi.

image
zložba je izazvala veliku pažnju u Ljubljani i Beogradu.
PROMO

Tim povodom prisjetili smo se nekih legendarnih (i motivacijskih) citata 'Alana Forda'

  • Nije važno sudjelovati, važno je pobijediti.
  • Ako kaniš pobijediti, ne smiješ izgubiti.
  • Naoružaj se i bježi.
  • Ne predaj se nikad, osim kad moraš.
  • Tko spava nije budan.
  • Mene će najviše pogoditi moja vlastita smrt!.
  • Kupite cvijeće voljenoj ženi, ali ne zaboravite i na vlastitu.
  • Ne vjeruj ženi koja laže.
  • Bolje izdati knjigu nego prijatelja.
  • Bolje ispasti budala, nego ispasti iz vlaka.
image
Izložba bi nakon smirivanja pandemije trebala bi biti predstavljena i u Zagrebu.
PROMO

Bogata inozemna i spisateljska karijera

Lazar Džamić se već dugi niz godina bavi novinarstvom, ali je također poznat i kao stručnjak za marketing - osamnaest godina živio je u Londonu, gdje je bio strateg u nekoliko oglasnih agencija. Godine 2016. vratio se u Beograd, napustivši prestižnu poziciju šefa za brand strategije za Zapadnu Europu u Googleu. Među knjigama koja su hit izdanja je i "Čaj od šljiva" (do sada objavljeno šest izdanja u Srbiji), zbirka eseja koja uspoređuje život i običaje stanovnika Britanije i Balkana (uz ilustracije Aleksandra Zografa). Trenutno Lazar Džamić radi na knjizi posvećenoj novosadskom muzičaru i producentu Mitru Subotiću Subi koji je nastupao pod imenom Rex Ilusivii, a koji je, prije nego je tragično nastradao 1999. godine, ostvario značajnu karijeru i u Brazilu.

image
Alan Ford trči posljednji krug, izložba
PROMO

Razgovor s Lazarom Džamićem vodit će Saša Rakezić alias Aleksandar Zograf, strip autor iz Pančeva. Zograf je od ranih devedesetih aktivan na međunarodnoj sceni, objavljujući svoja razmišljanja i istraživanja u formi kratkih stripova. Čitatelji srpsko-hrvatsko-bosanskog jezika (ili kako god taj jezik nazvali) u mogućnosti su, počevši od 2003. godine, čitati njegove stripove svakog tjedna u beogradskom magazinu Vreme, dok su se kolekcije njegovih radova pojavile u S.A.D, Italiji, Francuskoj, Japanu, Portugalu, Austriji, Mađarskoj i drugdje.

image
PROMO
Linker
15. travanj 2024 03:17