NE PROPUSTITE

Genijalni Netflix dokumentarci o slavnim glazbenicima: Izdvojili smo one koje morate pogledati

Od Britney Spears preko Boba Marleya do Lady Gage. Svi oni imaju ekranizaciju svojeg života. U nekima drugi govore o njima, a u drugima su sami svoj glas.

U posljednje dvije godine primijetili smo kako Netflix posebnu pažnju pridaje dokumentarnim formama, među kojima su i priče o poznatim glazbenicima. Brojni poznati sigurno se vode onom - ako imaš svoj dokumentarni film, znači da si uspio, a rijetko tko to može poreći. Izdvojili smo one najpopularnije o kojima se godinama već priča ili su tek izašli i zbog toga su i dalje dio Netflixovog trendinga.

Britney vs. Spears

Najnoviji dokumentarac novinarke Jenny Elisce i filmašice Erin Lee Carr o kojem se naveliko pisalo je "Britney vs. Spears", a bavi se temom 13 godina skrbništva Jamiea Spearsa nad kćeri. Iako je najavljeno da se u dokumentarcu iznose dosad nepoznati detalji, u većini slučajeva riječ je o reciklaži sadržaja, a i mnogi kritičari su se složili - pustite više Britney na miru. No, ako još niste upoznati s cijelim slučajem, pogledajte ovaj dokumentarac i bit će vam jasnije zašto se glazbenoj ikoni dogodilo to što joj se dogodilo.

Miss Americana

Glazbenica Taylor Swift u dokumentarcu se ogolila do kraja, priznala sve o svojim strahovima i kako se nosi s naglom slavom. Sirov je to, kažu u opisu filma, i emocionalan uvid u jednu od najvećih glazbenih ikona našeg vremena tijekom tranzicijskog perioda njezinog života u kojem uči kako prihvatiti svoju ulogu - ne samo kao kantautorice nego i izvođačice te žene koja u potpunosti ima moć nad svojim glasom. Progovorila je i o poremećajima u prehrani s kojima se počela suočavati sa svega 18 godina.

Lady Gaga: Five Foot Two

Da je svijet poznatih i slavnih daleko od idile koje nam prezentiraju na pozornici i društvenim mrežama ukazala je glazbenica i glumica Lady Gaga. Američka pop zvijezda, poznata po svojim ekstravagantnim modnim kombinacijama, pokazala je da njezin scenski lik nije ni približno sličan onome tko ona zapravo je. Zbog toga mnogi smatraju da je dokumentarac zapravo priča o Stefani Germanotta - kako je njezino pravo ime. Karijera joj je već godinama na uzlaznoj putanji, a u ljubavi nikako da pronađe sreću. Dokumentarac prati njezino suočavanje s kroničnom boli u mišićima, tetivama i ligamentima, ali i činjenicu da je glazbenica talijanskih korijena usamljena i nesretna žena unatoč tome što je na vrhu.

HOMECOMING: A film by Beyoncé

Nakon što je godinu dana ranije rodila blizance Sira i Rumi, Beyoncé se upisala u povijest kao prva Afroamerikanka koja je kao glavna izvođačica nastupala na najvažnijem festivalu u SAD-u - Coachelli. Upravo je to uvod u dokumentarni film dive 21. stoljeća koji u nešto više od dva sata secira opsežne pripreme za turneje žene, majke i kraljice.

John Lennon: Love is all you need

Krajem rujna Netflix je dodao i hrvatski prijevod za dokumentarac o legendi Beatlesa, ikoni 60-ih godina prošlog stoljeća o kojoj se i danas piše. Nikad viđene arhivske snimke s komentarima drugih glazbenika poput Stinga posveta su jednom od najvećih. O glazbi, ljubavi i tragediji, tako je dokumentarac najavljen u traileru.

Čitajte i: Izašao je trailer za Netflixov dokumentarac Britney vs. Spears! Film razotkriva mučnu sudbinu glazbenice

ReMastered: Who Shot The Sheriff?

To je dokumentarni film iz 2018. usredotočen na pokušaj atentata na Boba Marleya 1976. godine. Iste godine nominiran je za Emmyja za izvanredan dokumentarni film o umjetnosti i kulturi.

What Happened, Miss Simone?

Nevjerojatna priča o soul divi Nini Simone u režiji redateljice Liz Garbus na Netflixu objavljena je 2015. godine. Na njemu je radila čak deset godina, a sadrži arhivske snimke te svjedočanstva njezinih prijatelja, suradnika te članova obitelji. Zanimljivo je i to da je njezina kći Lisa Simone Kelly producentica fima, a u njome se otkrivaju i Simonine mračne tajne poput toga da je bila ovisna o seksu, često zlostavljala druge i bila zlostavljana te nerijetko doživljavala živčane slomove.

Čitajte i: Izlazi dokumentarac o Taylor Swift, predlažemo vam još šest filmova o glazbenicima koje ne želite propustiti

Linker
20. travanj 2024 14:50