Božićna bajka

Na korak do Zagreba sve miriše na tradiciju: Izdvajamo adventske lokacije koje ove godine morate posjetiti!

U zimsko doba toplog zimskog ugođaja i iskrene dobrodošlice u okolici Zagreba nimalo ne manjka. Dovoljna je tek kraća vožnja od blještavila i gužve glavnoga grada da zakoračite u jedno mirnije i sigurnije okruženje, gdje vrijeme teče sporije, dnevni ritam usklađen je s prirodom, a blještavila i adventskog ugođaja ne nedostaje.

Adventsko slavlje u malim mjestima unutar zagrebačkog zelenog prstena stavlja naglasak na izvorne vrijednosti, koje se u većim sredinama katkad i zagube - na ljudsku toplinu, povezanost i njegovanje baštine. Zajednice koje i dalje ponosno čuvaju lokalni karakter spremnije su srdačno dočekati svoje goste i ostaviti nezaboravan dojam u njihovim srcima.

image

Ivana Alilović

TURISTIčKA ZAJEDNICA ZAGREBAčKE žUPANIJE

“Na prostoru Zagrebačke županije pučka tradicija još je živa i svaka regija brižno njeguje svoj identitet. Ovdje sve miriše na tradiciju, a to je posebno vidljivo kod starih blagdanskih običaja, podsjetnika na prave, iskonske vrijednosti Božića, koje spajaju obitelj, ali i lokalnu zajednicu. Ove godine Advent će biti poseban te vas pozivamo da nadolazeće zimske dane provedete na zraku, jer bez obzira na vrstu rekreacije, poput klizanja ili planinarenja, ono može postati još ugodnije iskustvo ako se spoji s posjetom nekom od seoskih domaćinstava okruženih idiličnom prirodom. Zagrebačka županija kroz cijelu godinu nudi uživanje u prirodnim, sezonskim proizvodima u autentičnom okruženju, i to na najbolji način - davanjem potpore lokalnoj zajednici i održivom razvoju. Ovdje se čuvaju običaji, ovdje su brojni tradicijski proizvodi, a možemo se pohvaliti i s nekoliko gastronomskih proizvoda koji su zaštićeni oznakom zemljopisnog podrijetla i na europskoj razini. Zeleni prsten dolaskom zime postaje prava božićna bajka s mirisom tradicije naših predaka, koju brižno čuvamo za nove naraštaje, a ponosno pokazujemo dragim gostima. Dobro došli u Zagrebačku županiju", poručila je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Klizalište, adventski sajam, božićno selo, bogata ugostiteljska ponuda i kulturni program samo su dio ovogodišnje manifestacije “Prosinac u Gorici” koja će trajati od 6. 12. pa sve do kraja prosinca u gradskom parku ispred Muzeja Turopolja.

Posebno svečano bit će 13. 12., na dan svete Lucije, kada grad slavi svoj dan. Njoj u čast svake godine središtem Velike Gorice prolazi tradicionalna Povorka svjetlosti.

Više o božićnim običajima u Turopolju moći ćete saznati i u sklopu prigodne izložbe ispred Muzeja Turopolja. Sve ovdje miriše na kuhano vino, cimet i domaće kolače, pa i na tartufe koji su gastro adut ovog kraja pa ga lokalni ugostitelji maštovito komponiraju s okusima tradicije.

“Velika Gorica je najveći grad u Zagrebačkoj županiji. Grad ljudi velikog srca, otvoren za sve, grad u kojem su svi dobrodošli. Pozivam sve žitelje gradova i općina naše Zagrebačke županije, te naravno iz susjednog grada Zagreba da nam se pridruže tijekom adventskih dana i budu gosti u našem gradu. Možemo vam obećati ugodna druženja u povijesnom središtu Velike Gorice i najljepše klizalište u našem stoljetnom parku pored Muzeja Turopolja i crkve Navještenja Blažene Djevice Marije. Uz sve to, dođite i uživajte u tradicionalnim turopoljskim specijalitetima naših velikogoričkih ugostitelja. Posebno pozivam sve da nam budete gosti i na Dan grada, na Sv. Luciju - 13. prosinca. Dragi prijatelji, dobro došli u Veliku Goricu!”, poručio je Krešimir Ačkar, gradonačelnik Velike Gorice.

image

Krešimir Ačkar

TURISTIčKA ZAJEDNICA ZAGREBAčKE žUPANIJE

Ove godine nemojte propustiti klizalište tijekom adventa u Zaprešiću i 10. božićni sajam Advent “na brigu” u Općini Marija Gorica.

Ivanić Grad također poziva na Advent i novogodišnje praznike uz sadržaje prilagođene epidemiološkoj situaciji, koji će razveseliti sve, od najmlađih do najstarijih posjetitelja. Osim neizostavnih božićnih koncerata i pjesme, paljenja adventskih svijeća ispred crkve sv. Petra, radionica i dječjih igraonica, posjetitelji, a posebno oni najmlađi, moći će uživati u pravoj božićnoj bajci u Dječjem selu na Trgu Vladimira Nazora koji kreće 18. prosinca, dolaskom Djeda Mraza, bake Mraz i vilenjaka.

Od 27. studenog 2021. godine kreće i Advent u Pisarovini gdje vas s veseljem iščekuju stanovnici bajkovitog Krašograda, Bratina, uz ledenu bajku: klizalište, bogatu ugostiteljsku ponudu, a sve uz maštovito božićno uređenje i pravi tradicionalni ugođaj.

image

Sveta Nedjelja

TURISTIčKA ZAJEDNICA ZAGREBAčKE žUPANIJE
image

Zaprešić

TURISTIčKA ZAJEDNICA ZAGREBAčKE žUPANIJE

Doživite advent u prirodi, a očekuju vas i iznenađenja. Na glavnom gradskom trgu pitoresknog Vrbovca bit će postavljeno klizalište koje će mališanima, kao i odraslima, boravak ovdje pretvoriti u pravu zimsku bajku. Uz klizalište je i bogata gastronomska ponuda u ugostiteljskim kućicama, a organizirana su brojna događanja, ponajviše za djecu - raznovrsne radionice, pričaonice Bake Mraz, predstave, glazbene programe, puštanje lampiona, doček sv. Nikole i Djeda Mraza, darivanje djece, slikanje u prekrasno uređenom ambijentu, dječji doček Nove godine i mnoštvo drugih sadržaja.

image

Sveta Nedjelja

TURISTIčKA ZAJEDNICA ZAGREBAčKE žUPANIJE

Klizanja će biti i u čarobnom Dugom Selu.

Klizalište će i ove godine otvoriti svoja vrata, a najmlađi će i ovu zimu provesti na otvorenom uz pravi blagdanski ugođaj i zimske radosti. Kako je zima vrijeme kad vinogradi miruju, najbolje je zavući se u vinske kleti, podrume i kušaonice na području Jastrebarskoga, Zeline te u čaši provjeriti kako se drži koja berba i zagrijati se za šetnju kroz ove gradove. Privlačnost nadaleko poznatog starog šarmera Samobora ne jenjava ni zimi, baš naprotiv.

image

Samobor

TURISTIčKA ZAJEDNICA ZAGREBAčKE žUPANIJE

U blagdanskom ruhu grad sav blista i poziva posjetitelje na druženja, a šume i planine u okolici savršena su izletišta za podizanje raspoloženja i rekreaciju u prirodi. Ako u priču upadne i snijeg, zimska čarolija je zajamčena. U blizini je i Sveta Nedelja, najmlađi grad u Zagrebačkoj županiji, skladno mjesto okruženo slikovitim jezerima i brežuljcima, čije zimsko ruho osvaja ljepotom i mirom i ovo mjesto je pravi dragulj koji posjetitelji sve više otkrivaju i istražuju njegov šarm. Uz sve navedeno nemojte zaboraviti kako je ova županija i idealna shopping destinacija.

U Rugvici vas čekaju blagdanske rasprodaje kako biste za svoje najmilije odabrali idealan dar i pokazali im koliko vam znače. Sitnica poklonjena od srca pokazat će vašu ljubav i izmamiti osmijehe na lica vašim najmilijim osobama.

Linker
13. travanj 2024 10:03