Vlasnik donut bara Crofna Donimik Kiš i voditelj Filip Dujić osmislili su jedinstvenu slanu varijantu krafne, a imaju i slatku inačicu bečkog klasika.
U adventskoj kućici na zagrebačkom Kvaternikovom trgu, u sklopu Jinglingz festivala, krije se posebna gurmanska priča. Riječ je o spoju tradicije i hrabrosti kroz igru slatkog i slanog tako da rezultat ispuni očekivanja ljubitelja klasičnih adventskih okusa, ali i da zadovolji gurmansku znatiželju posjetitelja koji bi voljeli probati nešto novo. Mjesto koje nas je privuklo jer odskače ponudom zove se Crofna. Poznati su po krafnama nadjevenim kremama od tamne, mliječne ili bijele čokolade ili Nutelle. Tu su i kreme od limuna, pistacija, vanilije, pekmeza od šljiva s dodacima na vrhu poput karamele, orašastog ili šumskog voća, Oreo keksa, Raffaella, bueno čokoladica i još mnogih divota. No, adventski hit im je posebna, "konkretna" krafna s okusima koje zimi obožavamo - buncekom i kiselim kupusom s čvarcima. Osmislili su je voditelj Crofne Filip Dujić (27) - doslovce je sanjao recept - i vlasnik Dominik Kiš (25). Momci nemaju ni trideset, a već su postali adventski hit. Stvorili su zavidno osmišljen gastronomski koncept jedinstvene slano-slatke krafne koju su, uz svoj vjerni kušački tim, razvijali još od srpnja ove godine.
"Filip me nazvao jednog sparnog, ljetnog dana i doslovce rekao: "Sanjao sam što ćemo ponuditi na Adventu. Moramo se naći na kavi", započeo je priču Dominik.
Njegov prijatelj dodaje da se nije dao smesti Dominikovom opaskom neka se "skulira" jer je rano za pripreme.
"Ideje se kuju dok su vruće, stoga sam izvukao Dominika van i predložio mu krafnu nadjevenu mesom bunceka od crne svinje i pirjanim kiselim kupusom. Iz Vinkovaca sam, stoga sam u kombinaciju odlučio ubaciti i čvarke od crne svinje iz Slavonije", govori nekadašnji nogometaš i student sportskog menadžmenta koji već nepunih deset godina kali iskustvo u ugostiteljstvu i gastronomiji.
Prva torta
Dominiku, vlasniku prvog zagrebačkog donut bara pokrenutog u jesen 2022. na Trešnjevci (na Kvatriću ovih dana imaju samo adventsku kućicu), nije trebalo dvaput govoriti: čim su stigli probni, domaći bunceki iz Jarmine nedaleko od Vinkovaca, u kuhinji Crofne počeli su stvarati najposebniju krafnu.
"Došli smo do zaključka da se dimljeni buncek baš mora prekuhati. Inače se kuha po sat vremena za kilogram, a mi smo na to dodali još jedan sat. Kada meso ne možete izvaditi vilicom jer je toliko mekano da s nje klizi, spremno je. Važan detalj je taj da vodu tijekom kuhanja treba nekoliko puta mijenjati kako meso ne bi bilo preslano", savjetuje nekadašnji nogometaš koji se, poput Filipa s kojim ga je prije nekoliko godina spojio nogomet, pronašao u gastronomiji.
Kuhati je počeo kao klinac. Prvi kolač (oduvijek voli slatko) pripremio je još kao desetogodišnjak gledajući emisiju "Hrana i vino" na Jabuka televiziji. Zaintrigirao ga je recept torte od badema i odlučio se prihvatiti posla. Otišao je u dućan po sastojke, slijedio recept, prekrio ju je kuhinjskom krpom i otišao na nogometni trening. Kad su ga roditelji, otac Donald i mama Anita, oboje inženjeri strojarstva, pokupili s treninga dok su se vraćali kući nakon radnog dana, dočekalo ih je iznenađenje: kolač koji je samo čekao da ga se načne. Dominikov tri godine mlađi brat Leonard htio je to odmah napraviti, ali su roditelji najprije htjeli istražiti tko ga je ispekao. Tek kad su baka i teta odrješito odbili autorstvo, Dominik je sve priznao. Bio je sramežljiv pa je isprva šutio, a kad je progovorio, roditelji mu nisu vjerovali.
"Morao sam im korak po korak objašnjavati što sam napravio i tek tada su prihvatili da je njihov klinac ispekao kolač", govori Zagrepčanin koji je nastavio peći kolače. Kao 17-godišnjak proveo je godinu dana u Kopenhagenu. Onamo ga je odveo nogomet, a zbog njega se u dansku prijestolnicu preselila cijela obitelj.
Poslovni uzlet
No, planovi u sportu su se izjalovili, stoga se vratio u Zagreb, dok su njegov brat i roditelji, koji su se zaposlili i izgradili novi život, ostali u Danskoj.
"U Kopenhagenu sam otkrio slično mjesto s krafnama koje je, među ostalim, nudilo i druge slastice, no htio sam se fokusirati samo na njih. Postale su moj karijerni plan B. Počeo sam ih peći po narudžbi i raznositi, a kada je brojka dosegla 80 komada dnevno, uvjerio sam se da je ideja s krafnama dovoljno dobro zaživjela i da mogu otvoriti obrt", govori odnedavno zaručeni Dominik. Svoju odabranicu Niku, koja se pronašla u području fizioterapije, zaprosio je na krstarenju Karibima u Dominikanskoj Republici. To je jedina država koja u sredini grba na zastavi ima Bibliju. Vjera mu puno znači u svakodnevici, stoga je njegova odluka provesti prosidbu u djelo - osim činjenice da su karipska država i on "imenjaci" - pa je pitanje svih pitanja (na koje je dobio potvrdan odgovor) postavio u toj zemlji.
Prepun je ideja, s prijateljem Filipom tek je krenuo u slatku, poslovnu priču koja je, na veselje Zagrepčana, u došašću dobila i slani okus.
Buncek krafna s čvarcima
Sastojci za 4-6 osoba:
- 1 buncek od 1,5 – 2 kg
- 1 kg tanko narezanog kiselog kupusa
- 250 g čvaraka
- 1 žlica svinjske masti
- 1 žlica šećera
- 1/2 glavice luka
Sastojci za tijesto:
- 2 jaja, 3 dl mlijeka
- 100 g margarina
- 20 g suhog kvasca
- 3 žlice šećera
- 700 g oštrog brašna
- malo ekstrakta ruma
- malo naribane korice limuna
- ulje za prženje po potrebi
Umak od meda i senfa: Pomiješati 4 žlice senfa, 2 žlice meda, 2 žlice vinskog octa, sol i papar te češnjak u prahu. Po potrebi razrijediti s malo bijelog vina.
Priprema: Sušeni buncek raskuhati (1 sat po kilogramu + još jedan sat), prstima usitniti meso, odvojiti ga od kostiju i kože. Na mast dodati 1 žlicu šećera. Kad se karamelizira, dodati sitno narezani luk i kupus. Pirjati uz miješanje i podlijevanje vodom 1,5 do 2 sata. U maloj posudi zagrijati malo mlijeka: kad je mlako, pomiješati s kvascem, prstohvatom šećera i brašna te ostaviti na sobnoj temperaturi da se digne. U posebnu posudu dodati jaja sa šećerom, prstohvat soli i rastopljeni margarin. Promiješati, dodati kvasac, rum, koricu limuna, brašno i ostatak mlijeka. Dobro izraditi, dok se tijesto ne počne lijepiti za posudu. Ostaviti na toplom oko 20 minuta, premijesiti ručno te ostaviti još pola sata na toplom. Oblikovati kuglice, malo ih utisnuti dlanom i pržiti na ulju 1,5 -2 minute sa svake strane. Prerezati na pola, premazati umakom od meda i senfa sa svake strane, dodati buncek, kupus i ukrasiti čvarcima.
Krafna kaiserschmarrn
Sastojci za 4 -6 osoba: Sastojci za tijesto:
- 2 jaja
- 3 dl mlijeka
- 100 g margarina
- 20 g suhog kvasca
- 3 žlice šećera
- 700 g oštrog brašna
- malo ekstrakta ruma
- malo naribane korice limuna
- ulje za prženje po potrebi
- 100 g maslaca
- malo šećera
- po želji mljeveni cimet
- šećer u prahu po želji
- pekmez od šljiva po želji
Priprema: Ista kao u prethodno receptu samo što tijesto treba razvaljati na debljinu 2-3 centimetra. Oblikovati čašom i u sredini nožićem napraviti rupicu promjera 2 centimetra. Peći na isti način kao u prethodnom receptu. Izvaditi i svaki krafnu razrezati na šest dijelova. U tavi rastopiti maslac. Karamelizirati šećer. Dodati krafne, zapeći 1-2 minute. Izvaditi, dodati cimet, pekmez od šljiva i po želji, šećer u prahu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....