Noć zvijezda padalica

Zamislite želju! Pripremite se za zvjezdani spektakl Suza svetog Lovre, ove godine uz izvanredne uvjete

U noći s 11. na 12. kolovoza očekuje nas jedan od najljepših i najaktivnijih pljuskova meteora tijekom godine, a na vama je da pronađete idealnu lokaciju i pogled na zvjezdani spektakl.

Pred nama je noć pravog nebeskog spektakla. S 11. na 12. kolovoz očekuje se pljusak meteora - Suza svetog Lovre.

Hrvatski astronomski savez u utorak je pozvao gradove i općine na gašenje javne rasvjete s 11. na 12. kolovoza od ponoći do jutra radi što boljeg promatranja meteorskog roja Perzeida, u narodu poznatog kao Suze svetog Lovre.

Upravo u tom razdoblju prognozira se maksimum aktivnosti meteorskog roja Perzeida s prosječnom aktivnosti od oko 100 meteora na sat. Uvjeti za opažanje bit će izvanredni s obzirom na to da je mladi Mjesec čija svjetlost neće smanjivati vidljivost tog nebeskog vatrometa.

image
Perzeidi je jedna od najljepše i najaktivnije kiše meteora tijekom godine.
PEXELS

Neometano uživanje

Potrebno je jedino pronaći mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja kako bi se uživalo u tom zvjezdanom spektaklu.

Čitajte i: Najljepša terasa u starom centru Rovinja: Preslatki kafić uz more s unikatnim uređenjem obavezno morate posjetiti

Astronomski savez tim će povodom organizirati i razne astronomske aktivnosti, predavanja, projekcije i vođenje po zvjezdanom nebu budući da će se, uz meteorski roj, teleskopima moći promatrati Saturn i Jupiter.

Astronomska društva organiziraju promatranja teleskopom na području Daruvara, Fužina, Koprivnice, Križevaca, Lošinja, Rijeke, Splita, Stražinca i Zadra.

image
U noći s 11. na 12. kolovoz kao i svake godine na nebu je najveća kiša meteora.
PEXELS

Perzeidi su jedan su od najljepših i najaktivnijih pljuskova meteora tijekom godine, a svake godine maksimum aktivnosti imaju oko katoličkog blagdana svetoga Lovre, 10. kolovoza.

Naziv Suze svetog Lovre u Hrvatskoj je prisutan zadnjih pedesetak godina i preuzet je iz Italije.

Linker
20. travanj 2024 07:53