Putovanje

Düsseldorf iz pogleda Karmele Vukov Colić: Rođendan proslavila krstareći Rajnom, a nije izbjegla niti meku šopingholičara

Televizijska voditeljica i gastro blogerica proslavila je rođendan u živopisnom gradu zadivljujuće arhitekture i s brojnim pivnicama zbog čega ga zovu - najdužim barom na svijetu.

Düsseldorf znači selo na Düsselu, objasnili su mi moji domaćini. Düssel je, naime, ime rječice koja protječe kroz grad, premda je uvelike nadsvođena prometnicama i parkovima, a dorf je njemačka riječ za selo. Danas je glavni grad njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija sve samo ne selo: lako dostupan, ne prevelik, prepun zelenila, ulica živih i punih ljudi u svako doba - pravi je primjer grada po mjeri čovjeka.

U Düsseldorf sam stigla baš na svoj rođendan. Poslom. Upravo je započeo Erasmus plus projekt, Viral Visions, u koji su uključeni umjetnici iz Njemačke, Italije, Francuske, Poljske, Austrije i Hrvatske. Na sastanak i otvorenje projekta došla sam i kao izaslanica hrvatskog člana te ekipe, Male akademije Ernestinovo, koja u projektu sudjeluje s La Galerie Chorégraphique iz Carccassonea, L’Espace associazione sportiva iz Palerma, varšavskim teatrom Nowa Fala, bečkim Body Architects i njemačkim Theaterom der Klänge. Sve odreda renomirane kazališne kuće i nadaleko poznati umjetnici...

image
U Goetheovom muzeju čuva se zadnja verzija rukopisa ‘Fausta’ ispisanog Goetheovom rukom.
PRIVATNI ALBUM

Po mjeri čovjeka

Grad je baš takav kakvo je bilo i moje društvo: šaren, poseban, dopadljiv, svoj. Od cijelog grada na dolasku sam poznavala samo aerodrom, treći po veličini u Njemačkoj - na njega sam već slijetala i odmah nastavljala dalje vlakom u druge dijelove Njemačke.

Odlično je povezan i jako blizu gradu: do centra će vam trebati 20-ak minuta autobusom, vlakom ili podzemnom željeznicom. Karta stoji 2,90 eura i vrijedi za sva prijevozna sredstva unutar 90 minuta i u istom smjeru.

Ako ste dulje u gradu i namjeravate koristiti javni prijevoz, možete kupiti Düsseldorf card koja vam osigurava neograničene vožnje, npr. tri dana za 21 euro. No, grad je tako lako dostupan i pješice pa sam javni prijevoz koristila samo da bih došla s aerodroma i do njega.

Parkovi i perivoji

Ono što prvo primijetite - grad je pun zelenila. Na mjestu nekadašnjeg dvorca, od kojega je sačuvana ostala tek kula Schlossturm, pokraj Rajne, u kojoj je jedan od njemačkih najboljih i najstarijih pomorskih muzeja, danas su krasni parkovi i perivoji prepuni šetača, biciklista, djece, ali i patki, gusaka i labudova koji mirno žive na kanalima i jezercima.

image
Pomorski muzej na Burgplatzu.
BILDARCHIV MONHEIM GMBH/ALAMY/PROFIMEDIA

Düsseldorf je i univerzitetski grad, ali i važan kulturni centar - muzeji i galerije broje se troznamenkastim brojkama. Voljeli su ga i umjetnici: Anna Maria Luisa de Medici i njezin suprug Jan Wellem u 17. i 18. st. bili su pokrovitelji prvih značajnih umjetničkih događanja u gradu, ovdje je rođen veliki njemački pjesnik Heinrich Heine, skladatelj Robert Schummann je sa suprugom, pijanisticom Clarom, u gradu otvorio glazbenu školu, u kojoj ih je često posjećivao i Johannes Brahms.

image
Ulična skulptura ‘Auseinandersetzung’ (Konflikt) Karla Henninga Seemanna.
CLYNT GARNHAM BUSINESS/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Meka šopingholičara

Düsseldorf je i sjedište njemačke modne industrije pa je njegova glavna šoping ulica Königsallee, odmilja zvana Kö, meka za sve šopingholičare. Prepuna je skupih i običnih trgovina. Svi poznati brandovi ovdje imaju svoje mjesto. No, riječ je i o najelegantnijoj gradskoj ulici, ona je i prekrasno šetalište. Kilometar je duga, 31 m široka, s drvoredom uz Düssel koja se na ovom području ulijeva u Rajnu.

image
Karmela Vukov Colić u ulici Königsallee.
PRIVATNI ALBUM

Neki tvrde da su baš ovdje najskuplji zakupi poslovnih prostora u Njemačkoj. Na Carlsplatzu se smjestila najveća gradska tržnica. Prekrasna je i nudi velik izbor svježeg voća, povrća, cvijeća, ali i rukotvorina i malih zalogaja. Okružena malim ulicama punim trgovina i barova, pravo je mjesto za provesti ugodno prijepodne.

image
Most preko Düssela u ulici Königsallee.
JORDI DE RUEDA ROIGé/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Čitajte i: Anita Dujić upoznala nas sa zemljom svog supruga: Škotska ‘metropola‘ krije mnoštvo sadržaja koji ostavljaju bez daha

Krstarenje po Rajni

Rođendanski dolazak proslavila sam jednosatnim krstarenjem po Rajni. Velike me rijeke fasciniraju, posebice kad po njima plove putnički brodovi, tegljači, remorkeri, a u rukavcima se šarene usidreni brodići kuće ili restorani. Panoramski brod kreće nekoliko puta dnevno, a cijena ulaznice je 9 eura. Stara gradska jezgra je kao s razglednice! Središte je Marktplatz na kojem se smjestila impozantna Gradska vijećnica.

image
Pivnica u kojoj se toči poznato diseldorfsko pivo Altbier.
STERNENFROLLEIN/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Dođete li u vrijeme adventa, na ovom ćete se mjestu osjetiti kao u Dickensovom romanu.

Svakako se izgubite među uskim, kaldrmom popločanim starim ulicama. Popijte pivo, pojedite kobasicu s nogu, bratwurst ili curry wurst stoje tri eura, družite se s ljudima ispred pivnica i barova... Stari je dio Düsseldorfa neopisivo magičan.

Moderna arhitektura

Rheinturm, telekomunikacijski toranj, najviša je gradska građevina, visoka 240 m. S njega se pruža prekrasan pogled na okolicu, pri vrhu je i restoran. Iza tornja razvio se medijski grad - TV studiji, novinske i radijske kuće tamo imaju svoja sjedišta. Uz staru riječnu luku, na mjestu nekadašnjih skladišta i dokova, obnovljena se stara zdanja izmjenjuju s ponajboljim europskim primjerima moderne arhitekture: američki arhitekt Frank Gehry u Neuer Zollhofu je sagradio tri reprezentativne zgrade - s fasadama od metala, opeke i gipsa.

image
Poslovna zgrada Kö Bogen II.
PRIVATNI ALBUM

Od modernih zgrada treba spomenuti i Kö Bogen, rad slavnog Daniela Libeskinda, jedinstveni poslovni kompleks s fasadom od kamenih i staklenih panela, zelenim krovom i predivnom šetnicom koji povezuje središnji gradski park sa starom jezgrom. Ne smijem zaboraviti ni Kö Bogen II, poslovnu zgradu s garažom na nekoliko katova čija je fasada veći dio godine prekrivena zelenim biljkama i djeluje poput okomitog parka, sagrađena prema zamisli Christopha Ingenhovena.

image
Medijski grad - moderna četvrt Düsseldorfa.
JORDI DE RUEDA ROIGé/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Čitajte i: Sicilija kroz oči Josipe Kusić: Otok sunca, spomenika i dobre hrane 'otet' će vas kao obitelj Cornelone

Gdje jesti i izaći

Svakako posjetite restoran Destille u ulici Bilker, okupljalište umjetnika i boema. Ugodan ambijent, živa glazba nekih večeri i ukusna njemačka hrana prihvatljivih cijena. Ako ste smješteni izvan centra, pekarnica Winklers na uglu Sternstraße i Duisburger straße nudi ogroman izbor predivnih kruhova i peciva.

image
Na šarmantnim štandovima se može naći svega i svačega.
PRIVATNI ALBUM

Promenada uz Rajnu, nekad izuzetno prometna ulica, danas je pješačka zona puna restorančića i barova. Ako hrana i ne bude baš vrhunska, pogled na rijeku sve će popraviti. Malene ulice stare jezgre uvijek su dobar izbor. Provjerite zašto taj dio grada nosi naziv “najduži bar na svijetu”.

Što ponijeti kući

Düsseldorf je poznat po proizvodnji senfa. Düsseldorfer Senfladen, malena trgovina u ulici Berger, netaknuta vremenom, proizvodnjom senfa se bavi od 1903. U njoj možete, uz klasične senfove, pronaći takve nezamislive kombinacije (senf s kuhanim vinom ili praline od senfa, primjerice) da se teško odlučiti. Uz to, odabranim senfom će vam napuniti tradicionalne keramičke posude i pravi, jedinstveni suvenir grada već je u vašim rukama!

Dobro je znati

  • Düsseldorf je izvrsno povezan s Hrvatskom - low budget kompanija Eurowings leti direktno iz Zagreba, Zadra, Splita, Rijeke i Pule.
  • Tek napomena - ponesite gotovinu! Kreditne kartice na mnogim se mjestima ne prihvaćaju.
  • Na kraju obroka svakako nazdravite likerom od višanja, Krumme Sauerkirsch, tradicionalnim diseldorfskim pićem.

Čitajte i: Ljetna idila i na kontinentu: Izbjegnite gužve i vrućine, uživajte u raskošnim vilama i kućama za odmor na sjeveru Hrvatske

Linker
18. travanj 2024 16:35