Kamo na izlet?

Goranska bajka: Kanjoni, jezera, šume i planine, prekrasni i mistični, a nadohvat su nam ruke

Od Japlenškog vrha do špilje Lokvarke - specijalizirana turistička voditeljica Jelena Holenko Pirc vodi nas u cjelodnevni obilazak prirodnih dragulja okolice Delnica, najvišeg grada u Hrvatskoj, njene preporuke donijela je Gloria IN.

Sa svojim šumama, livadama, planinskim lancima, rijekama, potocima, špiljama i jezerima, iznimnom raznolikošću životinjskih i biljnih vrsta delnički kraj jedan je od istinskih, neistraženih dragulja Lijepe naše. Okolicu Delnica, najvišeg grada u Hrvatskoj, čije granice uključuju raznovrsne prirodne ljepote - od izvora rijeke Kupe na 210 metara nadmorske visine do najviše točke Nacionalnog parka Risnjaka na 1528 metara - istražili smo pod vodstvom 33-godišnje Jelene Holenko Pirc, specijalizirane turističke voditeljice i vlasnice putničke agencije Lynx and Fox.

image
Jelena Holenko Pirc na Japlenškom vrhu iznad Delnica.
DARKO TOMAS/CROPIX

Cjelodnevnu turu započeli smo na Japlenškom vrhu, vidikovcu iznad grada, gdje je smješten Lovački dom. U ograđenom dijelu obližnje park-šume živi krdo pitomih jelena lopatara, koji su onamo dopremljeni s Brijuna i posebna su atrakcija za dječje oči. Statua srnjaka, smještena uz njegovu ogradu, jedan je od zaštitnih znakova Delnica, a izrađena je od pretopljene biste antičkog imperatora Julija Cezara.

image
U ljeto se po jezeru može ploviti na splavi.
DARKO TOMAS/CROPIX

Čitajte i: Mi smo znali, a sad zna i svijet: Časopis Forbes uvrstio naš Mljet među pet neotkrivenih bisera

Nakon toga zaputili smo se u obilazak najvažnijih speleoloških znamenitosti: špilja Lokvarka otkrivena je 1912., a zbog svoje iznimne ljepote te bogatstva ukrasa na četiri galerije dostupne posjetiteljima uživa status spomenika prirode. Špilja Vrelo specifična je po tome što omogućava pristup i osobama u invalidskim kolicima, jer njome vodi gotovo ravna staza u dužini od 250 metara, a njezina starost procjenjuje se na 3,5 do 4 milijuna godina.

image
Špilja Vrelo dostupna je i osobama u invalidskim kolicima.
JELENA HOLENKO PIRC

U špilji Bukovac pak pronađeni su tragovi pračovjeka te kosti pećinskog medvjeda, dok je Hajdova hiža, najveća špilja u Gorskom kotaru, smještena na strmim hridinama Belice zasad dostupna samo speleolozima. Planinari sigurno neće odoljeti posjetu krajobrazima Zelenog vira i Vražjeg prolaza, lokalitetima spojenima u jedinstveno zaštićeno područje.

Jedan od najljepših kanjona

image
Vražji prolaz
JELENA HOLENKO PIRC

Osamsto metara dugi Vražji prolaz jedan je od najljepših gorskih kanjona u ovom dijelu Europe, a Zeleni vir je 70-metarska stijena s čijeg se vrha obrušavaju dva potočića - jedan nestaje u usjeku, a drugi se u obliku slapa ulijeva u jezerce koje formira potok Curak.

Čitajte i: Ideje za nezaboravno skijanje i sanjkanje: Izleti na kojima ćete uživati punim plućima

image
Uspon prema Japlenškom vrhu.
DARKO TOMAS/CROPIX

Izletnici slabije kondicije mogu uživati u šetnji obalama akumulacijskih jezera Bajer, Lepenice i Lokvarka, gdje se možete provozati čamcem ili splavom, a zbog obilja ribljih vrsta omiljena su ribička destinacija. Fascinantni oblici zelenog krša tamošnjih šuma najvidljiviji su upravo zimi, a njihovom razvoju pogoduje vapnenačko-dolomitska stjenovita podloga na kojoj rastu.

image
Putokaz za najatraktivnije lokacije delničkoga kraja.
DARKO TOMAS/CROPIX

Naša posljednja stanica, prije povratka kući, bio je Petehovac, omiljeno delničko skijalište, sanjkalište i izletište, u čijem komforno uređenom planinarskom domu možete prenoćiti te kušati goranske specijalitete poput lovačke juhe, žabljih kraka, njoka sa šumskim gljivama te savijače sa šumskim voćem iz toga kraja.

Linker
12. travanj 2024 07:36