Poreč

Izlet u Istru: Savršena vikend avantura za vinoljupce ispunit će vam sve želje

Veliki vinski festival početkom svibnja privlači posjetitelje u slikoviti gradić na zapadnoj obali našeg najvećeg poluotoka.

Velik vinski festival Vinistra, jedan od najvažnijih ne samo u Istri i Hrvatskoj nego i u Europi, koji se 6., 7. i 8. svibnja održava u Poreču, neodoljivo privlači ljubitelje dobre kapljice u taj grad. Zbog korone je lani bio organiziran u uvali Peškera, no ove se godine, kad su mjere popustile, ponovno vraća u najveću porečku dvoranu Žatika - ali će u njoj, kako je najavljeno na internetu, i dalje biti obavezno nositi masku za lice.

image

Male, živopisne ulice u staroj gradskoj jezgri

SHUTTERSTOCK

Naravno, osim degustacije vrhunskih vina, kao i istarskih specijaliteta, posjet Vinistri treba iskoristiti i za razgledavanje Poreča, bogatog povijesnim i kulturnim spomenicima, slikovitih malih ulica, lijepih šetnica i biciklističkih staza...

Krenete li u starom dijelu grada u razgledavanje, najbolje je obilazak početi na Trgu slobode i proći središnjim dijelom jezgre po ulici Decumanus.

image

Vinistra, smotra istarskih vina

GORAN SEBELIC/CROPIX
image

Na smotri istarskih vinanude se i autohtoni sirevi

GORAN SEBELIC/CROPIX

Čitajte i: Astroretreat u organizaciji poznatog astrologa: Prvi takav odmor kod nas posvećen je temi ljubavi

Nakon nekoliko minuta hoda, s desne strane, u pokrajnjoj Ulici svetog Eleuterija, dolazi se do najvrednijeg i najpoznatijeg kulturnog dobra Poreča - Eufrazijeve bazilike, koja je ime dobila po biskupu koji ju je u 6. stoljeću dao sagraditi na mjestu ranije crkve. Bazilika je 1997. uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine i vrijedi je posjetiti, kao i kule na obrambenim gradskim zidinama koje se nalaze uz obalu, barokne i gotičke palače, romaničku kuću iz 13. stoljeća, palaču Vergottini...

image

Eufrazijeva bazilika iz 6. stoljeća na UNESCO-ovoj je listi svjetske baštine

SHUTTERSTOCK

Ili se, naprosto, možete prošetati po malim slikovitim ulicama, zaustaviti u nekoj od brojnih konoba, taverni i vinoteka, uživati u tipičnim istarskim jelima i zasladiti autohtonim slasticama kao što su kroštule, fritule ili cukerančići. Vinistra je za posjetitelje 6. svibnja otvorena od 13 do 19 sati, a 7. i 8. svibnja od 11 do 19 sati. Dnevna ulaznica stoji 150 kn, s tim da uključuje bon od 30 kn koji se može iskoristiti u Vinistrinoj vinoteci, a 50 kn stoji povratna kaucija za staklenu čašu za degustaciju vina. Može se kupiti i trodnevna ulaznica koja stoji 350 kn.

image

Šetnica uz more za uživanje u prirodi

SHUTTERSTOCK
Linker
16. travanj 2024 12:41