Putovanje za preporuku

Mislav Čavajda uputio se upoznati ne jednu, nego tri riznice povijesti i dobrog piva

Zahvaljujući pozivu prijatelja, zagrebački glumac posjetio je tri predivna grada na jugozapadu Njemačke - dovoljno mala da pružaju ugodan i miran život, a dovoljno velika da u njima ima života.

Najstariji njemački grad, tako zovu Trier, koji je u doba Rimskog Carstva bio njihovo najveće središte sjeverno od Alpa, i danas ima sačuvanih građevina iz tog doba. Heidelberg je pak gradić u kojem je 1386. utemeljeno najstarije njemačko sveučilište, poznato po velebnoj knjižnici, nobelovcima koji su tu studirali ili bili profesori, po hajdelberškom pračovjeku...

A ja sam našao i jednu poveznicu s Hrvatskom - u sveučilišnoj zvjezdarnici znanstvenici su, naime, 1906. otkrili asteroid te ga, na prijedlog profesora Maxa Wolfa, nazvali Croatia - u čast utemeljenja Zvjezdarnice Hrvatskoga prirodoslovnog društva u Zagrebu.

image
Porta Nigra, gradska vrata Triera iz rimskog doba.
JOCHEN TACK/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Trier i Heidelberg posjetio sam ove jeseni, dok sam tri tjedna boravio na jugozapadu Njemačke, na poziv moje prijateljice Sare, trenerice pasa. Ona se s mužem Rafaelom, američkim vojnikom, iz Abu Dhabija, gdje je radila za tamošnju policiju, u Kusel preselila lani, kad je on premješten u obližnju vojnu bazu Ramstein. U njihovom gradiću nema turističkih znamenitosti, ali je u blizini veoma zanimljivih lokacija pa smo gotovo svaki dan odlazili na izlete.

image
Mislav Čavajda s prijateljima Rafaelom i Sarom.
PRIVATNA ARHIVA

Iz Zagreba mi je do Kusela trebalo više od dvanaest sati autom, što meni, strastvenom vozaču, nije bio nikakav problem.

Granice su se normalno prelazile, no punktovi uz autocestu na kojima se moglo testirati na covid svjedočili su da živimo u doba pandemije.

Brojne znamenitosti

Osjetilo se to i po broju turista u Heidelbergu. Ima ih, ali ne puno, pa možete doživjeti grad bez gužvi na ulicama. Inače u ovo doba godine u tom kraju često pada kiša, no mi smo uživali u lijepom sunčanom vremenu.

image
U vrtu katedrale svetog Petra u Trieru.
PRIVATNA ARHIVA

Prošetali smo baroknim središtem, vidjeli glasovitu Hajdelberšku knjižnicu osnovanu 1421., Sveučilište, staru pivnicu Vetter... Heidelberg je predivan, od onih gradova kakve volim - s nešto više od sto tisuća stanovnika dovoljno je mali da bude miran, dovoljno velik da ima života.

image
Popularna šetnica Staza filozofa.
BENJAMIN OCHSE/AKG/PROFIMEDI

I vino i pivo

Cijela ova regija poznata je po odličnim vinima te po vinskom festivalu, od kojeg se ove godine zbog korone odustalo. I pivo je izvrsno, svaki grad ima svoju pivovaru, a ima je i Vetter, nadaleko poznata pivnica smještena u centru, blizu Starog mosta na rijeci Neckar.

image
Pogled na rijeku Neckar i dvorac Heidelberg na brdu Königstuhl.
JULIUS FEKETE/PANTHERMEDIA/P JULIUS FEKETE/PANTHERMEDIA/P

Naručili smo četiri vrste piva u čašama od dva decilitra koje vam donesu na drvenom pladnju pa ih možete kušati i izabrati koje ćete piti. Sljedeći je izlet bio u Trier, predivan gradić na rijeci Moselle, blizu granice s Francuskom i Luksemburgom, udaljen oko sat i pol vožnje od Kusela.

image
Pivnica Vetter jedna je od gradskih institucija.
PRIVATNA ARHIVA

Očaravajući Japanski vrt

Trier je osnovan 16. godine prije Krista, a iz rimskog doba sačuvana su gradska vrata, znamenita Porta Nigra, koja i danas djeluju impozantno. Trier je, za razliku od Heidelberga, dosta stradao u savezničkom bombardiranju tijekom Drugog svjetskog rata, no neke od najvažnijih građevina ostale su sačuvane, poput katedrale svetog Petra, najstarije u Njemačkoj.

Počela se graditi oko 270. godine naše ere, tijekom stoljeća je bila dograđivana. Izgleda fascinantno i ima prekrasno uređen vrt. Pred kraj boravka u Njemačkoj posjetili smo i Kaiserslautern, grad udaljen od Kusela oko 40 kilometara.

image
U Japanskom vrtu u Kaiserslauternu.
PRIVATNA ARHIVA

Kako me inače zanimaju agrokultura te uređenje vrta, bio sam očaran njihovim Japanskim vrtom smještenim u samom centru.

Tu se čovjek osjeća kao da je u drugom svijetu. Vidio sam i poslovne ljude koji su tu potražili utočište od stresa u uredu. Volim gradove koji dišu s prirodom, gdje se ne uništavaju parkovi i zelene površine. Uz druženje sa Sarom i Rafaelom, izlete u povijesne gradiće, Japanski vrt u Kaiserslauternu bio je jedan od najljepših doživljaja na mojim putovanjima.

image
Nekadašnji zatvor za hajdelberške studente danas je turistička atrakcija.
AKG-IMAGES/FLORIAN MONHEIM/B

Dobro je znati

Pivo na metre - U hajdelberškoj pivnici Vetter može se naručiti metar piva. Toliko je, naime, dug pladanj s čašama svih vrsta njihovih piva.

Spore autoceste - Većim dijelom puta po Njemačkoj vozi se dosta sporo jer se autoceste stalno popravljaju.

Linker
24. travanj 2024 16:33