Val promjene

Sve je krenulo iz Varaždina: gradovi koji su osigurali besplatne uloške u školama

Proteklih godina počelo se glasno govoriti o menstrualnom siromaštvu i poraznoj činjenici da si mnoge žene u Hrvatskoj ne mogu priuštiti higijenske uloške i tampone. Nakon medijske inicijative osvješćivanja javnosti, koju je pokrenuo magazin Gloria, brojni gradovi i škole pokrenuli su promjenu i učenicama osigurali besplatne higijenske potrepštine.

Prvi grad u Hrvatskoj koji se pobrinuo da svojim učenicama osigura besplatne higijenske potrepštine je Varaždin. Početkom ove školske godine grad je osigurao sredstva za financiranje higijenskih uložaka učenicama slabijeg imovinskog statusa u svim osnovnim školama kojima je osnivač Grad Varaždin.

No još i prije odluke grada, varaždinska srednja Strojarsko-prometna škola je postala prva škola u zemlji koja je svojim učenicama osigurala besplatne higijenske potrepštine. U ožujku 2021., prigodno povodom Dana žena, u toj su školi počeli s podjelom higijenskih uložaka, a sve je inicirala prva ravnateljica u povijesti škole Snježana Klarić. Njihov je čin pokrenuo pravu lavinu sličnih reakcija u zemlji.

image
SHUTTERSTOCK

Vinkovci i Rijeka prihvatili inicijativu

Srodna škola s istoka zemlje - Tehnička škola Ruđera Boškovića u Vinkovcima - slijedila je primjer iz Varaždina. Pokrenuli su podjelu tampona i uložaka svojim učenicama. Ovu je inicijativu prigrlila i Rijeka i u listopadu 2021. donesena je odluka na razini Grada da će početkom drugog polugodišta svim učenicama osnovnih škola kojima je grad osnivač, omogućiti besplatne higijenske uloške. Iz proračuna će se u tu svrhu izdvojiti 200.000 kuna.

"Ovim potezom željeli smo napraviti iskorak po tom pitanju i svrstati se uz bok europskim zemljama poput Austrije, Francuske ili Škotske koja je prva uvela dostupnost besplatnih menstrualnih potrepština za žene na javnim mjestima", kazala je zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan. Inače, riječke osnovne škole od petog do osmog razreda pohađa 2.269 djevojčica.

Čitajte i: Stop menstrualnom siromaštvu: Sandra Krpan omogućila besplatne uloške učenicama svih osnovnih škola u Rijeci!

Škole i sveučilište u Bujama i Puli

Srednja Škola Vladimir Gortan u Bujama također provodi ovu inicijativu. Zanimljivo je da su ideju pokrenule same učenice maturantice. Djevojke su dobile ideju da postave dispanzer s ulošcima u ženskom WC-u škole, tako da si svaka djevojka može sama uzeti higijenski uložak kada joj je potrebno. Čak su ih isprva i same planirale financirati, no, tu je uskočila škola i preuzela financiranje na sebe.

Gimnazija Pula svojim je učenicima osigurala besplatne menstrualne potrepštine. "Mi smo po uzoru na varaždinsku školu i u razgovoru sa stručnom službom, dakle s kolegicama pedagoginjom i psihologinjom, odlučili i sami uvesti besplatne menstrualne potrepštine za učenice i kolegice", kazao je ravnatelj Filip Zoričić još u travnju 2021.

Od istarskih ustanova Sveučilište Juraj Dobrila u Puli također osigurava uloške i tampone za svoje studentice i zaposlenice, a inicijativu Menga pokrenuo je Studentski zbor.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Od Karlovca do Cresa

U Karlovcu postoji 11 osnovnih škola, a sve učenice koje ih pohađaju - ima ih oko tisuću - mogu koristiti besplatne higijenske uloške od početka drugog polugodišta ove školske godine. U svim gradskim školama postavljeni su ormarići, a u OŠ Banija domari su osmislili i poseban dizajn ormarića koji stoje u toaletima za djevojčice i jedan u uredu pedagoga. Akciju je pokrenula Udruga Dignitas, a provodi se zahvaljujući donaciji i uz podršku Grada Karlovca.

I Grad Samobor priključio se borbi protiv menstrualnog siromaštva odlučivši osigurati besplatne higijenske uloške za sve učenice osnovnih škola na području grada Samobora.

Čitajte i: Menstruacija Hrvatice košta skoro najviše u europi! Nevena Rendeli Vejzović s Glorijom poslala važan apel: ‘To nije luksuz!‘

Ovom se nizu gradova pridružio i Šibenik, koji je odlučio svojim osnovnoškolkama osigurati besplatne higijenske uloške, a ova je mjera predviđena u proračunu za 2022., javili su iz Grada. Grad Zaprešić također je odlučio pobijediti menstrualno siromaštvo u svojim školama, prvo su u Osnovnoj školi Antuna Augustinčića postavljeni dispenzeri higijenskih uložaka, a plan je da se i u ostalim osnovnim te srednjoj školi učini isto. Ideja je da higijenske potrepštine budu dostupne svim učenicama. Financijska sredstva za njihovu nabavu predviđena su u gradskom proračunu.

Ozalj je osigurao besplatne menstrualne uloške za učenice u Osnovnoj školi Slave Raškaj. U toj su zgradi škole u ženskom toaletu postavljeni ormarići s higijenskim ulošcima, koji će djevojčicama biti uvijek na raspolaganju.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK

Čitajte i: Alarmantni podaci! Prema istraživanju riječke udruge PaRiter više od 10% sudionica nema dovoljno menstrualnih potrepština

Osnovna škola braće Radić Pakrac pobrinula se da njihove učenice ne budu dio tužne statistike o menstrualnom siromaštvu. U studenom su u svim ženskim toaletima postavili pet ormarića s besplatnim higijenskim ulošcima koji su djevojčicama uvijek na raspolaganju. Ova je inicijativa krenula od Manuele Papić, nastavnice biologije, a ravnateljica Sanja Delač ideju je s oduševljenjem prihvatila.

Na službenim stranicama gradonačelnika Jastrebarskog stoji da se i njihov grad priključuje borbi protiv menstrualnog siromaštva te da će od sljedeće školske godine Grad učenicama osnovne i srednje škole osigurati besplatne higijenske uloške. U tu je svrhu za sljedeću godinu osigurano 30 tisuća kuna, a putem škola higijenski ulošci će se dostaviti učenicama. Projekt će se nastaviti tijekom cijele školske godine. Grad Cres je osigurao besplatne uloške za svoje osnovnoškolke, pa su tako od veljače 2022. svim učenicama OŠ Frane Petrića u Cresu također dostupni besplatni ulošci.

Linker
19. travanj 2024 13:21