VODIČ ZA KULTURU

Bill i Sofia opet zajedno, ali u New Yorku: Ovih dana teško ćete naći nešto bolje na streamingu

On the Rocks, Bill Murray i Rashida Jones
"On the Rocks" vrlo je dopadljiv film, ne tako dobar kao "Izgubljeni u prijevodu". Bill Murray je bez krzmanja pristao na angažman

Novi film Sofije Coppole "On the Rocks" (možete to prevesti na bezbroj načina, možda bi "Nasukani" bio najtočniji) jako se naslanja na njezin najveći uspjeh "Izgubljeni u prijevodu". Ne baš u potpunosti, ovdje je "izgubljena" samo glavna junakinja, perspektivna književnica Laura, nakon uspjeha prvog romana drugi joj ide puno teže, sada ipak ima dvoje djece, a muža nikad nema kod kuće jer pokreće novu kompaniju.

Laura je mulatkinja (valjda, jer je to i glavna glumica Rashida Jones, kći glazbene legende Quincyja Jonesa), supruga Deana joj glumi Afroamerikanac Marlon Wayans, no kako joj je tata bijelac, možemo samo nagađati koje je rase bila majka, davno umrla prije no što je počela radnja filma.

Tatu inače glumi Bill Murray, koji je jedva pristao na ulogu u "Izgubljenima u prijevodu“, no sad je bez krzmanja pristao na angažman, jer Coppola ionako više nije početnica. Laura je možda glavni lik, no tata Felix je onaj koji pokreće radnju. Laura bi ga zapravo trebala prezirati, ipak je on napustio nju i majku zbog ljubavnice, međutim, šarm ostarjelog playboya i nju će razoružati.

Felix, naime, uvjeri Lauru da je Dean vara s kolegicom s posla, zašto bi inače bio toliko često odsutan, što je teorija koju njegova kći nevoljko prihvati i njih dvoje pretvaraju se u par neustrašivih detektiva: njima nije teško nadmudrivati se s policijom, pa čak i skoknuti do Meksika, a to što njihovi pothvati gotovo izazovu Laurinu bračnu katastrofu, drugi je problem. Felix će ionako otići svojim putem, pronaći gospođe u godinama ili mlade cure kojima će nastaviti udvarati, a preprodavanje vrijednih slika ionako je biznis najprikladniji takvim šarlatanima.

"On the Rocks" vrlo je dopadljiv film, ne tako dobar kao "Izgubljeni u prijevodu", ali nešto bolje teško ćete ovih dana naći na streaming uslugama.

Izložba "Fiume Fantastika"

Rijeka, Export na riječkoj Delti 17.00 h i u 18.30 h; ulaz 30 kn

Danas se u Rijeci otvara izložba "Fiume fantastika" koja prati posljednjih stotinu i pedeset godina urbane, turbulentne povijesti Rijeke, tijekom koje grad doživljava radikalan rast i postaje globalno prometno i industrijsko središte specifične arhitekture i urbanih fenomena. Izložba je postavljena u 10 paviljona, od kojih svaki priča priču o određenom riječkom fenomenu.

image
Huddersfield

Predstava "Huddersfield"

Zagreb, ZKM, Nikole Tesle 7 20.00 h; ulaz 70 kn

Mračna, dirljiva a ujedno i nevjerojatno duhovita predstava s odličnim izbor glazbe, Huddersfield donosi nadasve zanimljivu priču o generaciji 30-godišnjaka koji traže svoje mjesto pod suncem. U odnosu na Lijepu našu, čak im se i kišovito jorkširsko predgrađe Huddersfield čini obećanom zemljom. Upravo iz te zemlje vraća se jedan od junaka ove predstave i svojim povratkom otvara nikad riješena pitanja iz vremena za koje su svi mislili da je davno zaboravljeno. "Vidiš, meni Huddersfield zvuči sunčano", u toj jednostavnoj rečenici, koju negdje pri kraju drame izgovori jedan od njezinih protagonista, smješten je čitav, brutalan, ali nevjerojatno porozan svijet ovog iznimnog komada o nemogućnosti donošenja životnih odluka, o potrazi za domom, srećom, smislom. Redatelj je Rene Medvešek, a glume Adrian Pezdirc, Dado Ćosić, Mateo Videk, Ugo Korani te Tina Orlandin.

image
Veja i Zoran Majstorović

Koncert Veja i Zoran Majstorović

Zagreb, Močvara, Trnjanski nasip bb 18.00 h; ulaz slobodan uz rezevaciju

Klub Močvara u sklopu programa "Vrelo zvuka" tijekom cijele 2020. održava zanimljive etno-world music koncerte, a večeras će ugostiti glazbenike Veju i Zorana Majstorovića. U pripremi je i live stream koncerta. Koncert se odvija u sklopu kampanje za Interkulturni društveni centar "Zagreb: Otvoreni grad?" u partnerstvu s platformom Upgrade.

"Otac" s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi u kinima

Nagrađivani film "Otac" od danas kreće u kinodistribuciju diljem Hrvatske. Radnja filma, utemeljena na stvarnom događaju, prati siromašnog oca koji pokušava svojoj obitelji osigurati normalan život, no unatoč svemu, korumpirana socijalna služba oduzme mu djecu. Kako bi iznio svoj slučaj ministru, on napušta svoje malo selo i pješice kreće prema Beogradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:22