ULAZI U POVIJEST

Bio je beskućnik, a sada će glumiti najpoznatijeg svemirskog putnika: Ncuti Gatwa novi je ‘Doktor Who‘

Ncuti Gatwa

 Loredana Sangiuliano/Mega/The Mega Agency/Profimedia/Loredana Sangiuliano/mega/the Mega Agency/profimedia
Ncuti Gatwa je u veljači 2022. bio na audiciji za Doktora Whoa, a da je ulogu dobio, javnost je saznala nekoliko mjeseci kasnije

Rudansko-škotski glumac Ncuti Gatwa dobio je ulogu u popularnoj BBC-jevoj seriji „Doktor Who” u kojoj nasljeđuje prijašnje doktore Jodie Whittaker i Davida Tennanta. Ncuti će biti petnaesti u nizu Gospodar vremena s planeta Gallifrey koji putuje svemirom u svom vremeplovu T.A.R.D.I.S.-u.

Gatwa je četvrti škotski glumac u toj ulozi, prvi crnac u toj ulozi i prvi glumac rođen izvan Ujedinjenog Kraljevstva koji glumi Dr. Whoa. Spreman je za ulogu popularnog doktora, ali i malo je nervozan, priznao je za časopis Big Issue.

Ovu ulogu dobio je na audiciji u veljači 2022., a nekoliko mjeseci kasnije to je otkriveno javnosti.

„David je bio ‘moj‘ Doktor Who i velika inspiracija za mene kao glumca”, rekao je Gatwa. Međunarodnu slavu mu je omogućila Netflixova hit serija „Spolni odgoj” (‘Sex Education‘), a pojavio se kao i jedan od Kenova u filmu „Barbie”.

Tko je Ncuti Gatwa?

Rođen je u Ruandi u gradu Kigaliju. Kada je imao dvije godine, preselio se s obitelji u Škotsku, u vrijeme genocida počinjenog u Ruandi 1994. Otac mu je bio doktorand filozofije i teologije, u Britaniji nije mogao pronaći posao u struci, pa se vratio u Kamerun, piše Guardian.

Ideja o tome da bi mogao postati glumac stvorila se kada je imao 17 godina i njegov učitelj glume je pohvalio njegov talent. Nakon što je završio studij na Kraljevskom konzervatoriju u Škotskoj, preselio se u London gdje je jedva spajao kraj s krajem. Neko vrijeme je bio beskućnik jer je potrošio svu ušteđevinu, a život mu se promijenio kada je 2018. dobio ulogu u Netflixovom hitu „Spolni odgoj”.

image

Ncuti Gatwa i Asa Butterfield u seriji "Spolni odgoj"

Netflix/Everett/Profimedia/Netflix/everett/profimedia

„To što sam bio 25-godišnjak bez novca ili posla utjecalo je na moje samopoštovanje. Odbijanja su mi postala nesnošljiva. Audicije nisu bile samo glumački poslovi, bile su slamke spasa”, kazao je za Big Issue.

Dok je radio kao privremeni radnik u Harrodsu i dijelio krevet s prijateljem, izgubio je na težini jer si nije mogao priuštiti hranu. Također, patio je od depresije, ali to nije htio reći prijateljima jer im nije htio biti „teret”. Serija „Doktor Who” u kojoj ćemo gledati Gatwu s prekidima emitira se od 1963.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 21:59