OBJAVLJENA PRVA LISTA

Kendrick Lamar ispao iz utrke za Oscara, za Taylor Swift još postoji nada: ‘Sve će biti jasno 12. ožujka...‘

Statua Oscara u blizini Dolby Theatera u Los Angelesu, 2022.

 Stefani Reynolds/Afp
Službene nominacije će biti objavljene 24. siječnja, a 95. dodjela nagrade Oscar održat će se već tradicionalno 12. ožujka

Objava nominacija za nagradu Oscar sve je bliže. Od same objave dijeli nas otprilike mjesec dana, no našu će filmofilsku žeđ dotad utežiti popis filmova i kreativaca koji su se našli u užem izboru američke Akademije filmskih umjetnosti i znanosti. Pobjednici u kategorijama najboljeg međunarodnog filma, dokumentarnog filma, zvuka, zatim najbolje originalne filmske glazbe, originalne pjesme, šminke i frizure te najboljih vizualnih efekata, kratkometražnog igranog filma, kratkog dokumentarnog te kratkog animiranog filma, nalaze se na upravo objavljenom popisu.

Oscar za najbolji međunarodni film mogao bi pripasti argentinskom, austrijskom, belgijskom, kambođanskom, danskom, francuskom, njemačkom, indijskom, irskom, meksičkom, marokanskom, pakistanskom, poljskom, južnokorejskom ili pak švedskom filmu.

Kategorije poput one za najbolju originalnu filmsku glazbu i najbolji međunarodni film tradicionalno bude značajan interes, podsjeća Indiewire, no ove godine željno se očekivao i popis kandidata koji pretendiraju na nagradu za najbolji kratkometražni igrani film. Razlog pojačanom zanimanju za tu kategoriju krije se iza slavnih imena iz glazbene industrije - Taylor Swift i Kendricka Lamara - te njihovih kratkih uradaka "All Too Well: the Short Film" i "We Cry Together". Popis kandidata pokazao je da navedeni sadržaji ne konkuriraju u utrci za prestižnim kipićem no, barem za Swift, san je još uvijek živ jer se ime nevjerojatno uspješne pjevačice našlo u užem izboru za najbolju originalnu pjesmu. "Carolina", naslovna pjesma filma "Where the Crawdads Sing", adaptacije istoimenog romana Delie Owens, Swift bi mogla donijeti pobjedu u kategoriji u kojoj je prošle godine mlada Billie Eilish trijumfirala s bondovskom temom "No Time To Die" iz najnovijeg filma o tajnom agentu 007 (Eilish i njen brat Finneas ove se godine s pjesmom "Nobody Like U" nisu uspjeli izboriti za ulazak u uži izbor). Put do još jednog u nizu blistavih uspjeha u karijeri za Swift ipak neće biti jednostavan jer konkurencija u spornoj kategoriji uključuje imena poput Rihanne ("Lift Me Up" iz filma "Black Panther: Wakanda Forever"), Selene Gomez ("My Mind & Me" iz dokumentarca Apple TV+), The Weeknda ("Nothing Is Lost" iz titanskog Cameronovog projekta "Avatar: The Way of Water"), Lady Gage ("Hold My Hand" iz jednog od najvećih uspješnica godine, filma "Top Gun: Maverick") te LCD Soundsystema ("New Body Rhumba" iz filma "White Noise").

Zvučnih imena ne nedostaje niti u kategoriji najbolje filmske glazbe. Nominirani bi mogli biti Šveđanin Ludwig Göransson ("Black Panther: Wakanda Forever") koji je nagrađen za rad na filmu "Black Panther" ili Islanđanka Hildur Guðnadóttir (za "Women Talking"), koju je Akademija nagradila za glazbu za film "Joker". Tu su i Simon Franglen (za "Avatar: The Way of Water") koji je na "Avataru 2" naslijedio prerano preminulog Jamesa Hornera koji je s Cameronom surađivao na velikim filmovima poput "Titanika" i "Avatara". Na popisu je i glazba (iz filma "Guillermo del Toro‘s Pinocchio") francuskog skladatelja Alexandrea Desplata koji već posjeduje dva kipića, a konkuriraju i neki skladatelji koji su već prethodno bili nominirani za prestižnu nagradu.

Neki od naslova o kojima se najviše pričalo, kao što je slučaj s filmovima "Blonde", "Elvis", "The Whale", "The Batman", "Crimes of the Future" i drugima, međusobno se bore i za nominaciju u kategoriji najbolje šminke i frizure, navodi The Hollywood Reporter.

Nominacije će biti objavljene 24. siječnja, a 95. dodjela nagrade Oscar održat će se 12. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 02:11