Daniel Radcliffe

‘Serijal o Harryju Potteru promijenio nam je živote. Moj prvi poljubac vezan je uz njega‘

Emma Watson, Daniel Radcliffe

 Nick Wall/Hbo/The Hollywood Archive/Hollywood Archive/Profimedia
Fanovi slavnog serijala nestrpljivo očekuju specijal 1. siječnja na HBO Max

Brojni članovi filmske postave filmova iz Harry Potter franšize, poznato je, ujedinili su se povodom dvadesete godišnjice u televizijskom specijalu "Povratak u Hogwarts", a njihovo okupljanje bit će prikazano prvog dana nove godine na HBO Max.

Jubilarna godišnjica okupila je slavnu trojku: Harryja, Rona i Hermione (Daniel Radcliffe, Rupert Grint i Emma Watson), ali i ponajbolje britanske glumačke legende poput Ralph Fiennesa, Helene Bonham Carter, Robbieja Coltranea, Jasona Isaacsa te Garyja Oldmana.

Glumci su se, na oduševljenje brojnih fanova, nostalgično prisjetili raznih doživljaja sa snimanja filmova o sasvim posebnom dječaku Harryju.

Daniel Radcliffe, koji je utjelovio malog čarobnjaka, svoje je čarobno putovanje započeo sa samo jedanaest godina, a dva desetljeća kasnije, Radcliffe i dalje rado priča o filmovima, piše Reuters.

- Svaki dio mog života povezan je s Potterom. Moj prvi poljubac je povezan s nekim tko je dio tog projekta, prve djevojke sam nalazio u tom okruženju. Sva moja iskustva dio su seta filmova o Potteru - rekao je glumac.

Iako set oživljava niz lijepih sjećanja, Radcliffe se prisjetio i nekih manje ugodnih trenutaka, poput prisilnog puštanja kose:

- Rupert Grint i ja smo im rekli:" Ne, ne, ne, ne, ne. Nećete nas valjda ostaviti ovakve. Glumimo tinejdžere koji imaju cure. Neće valjda biti tako." Bili smo poprilično očajni kada smo shvatili što moramo učiniti - prisjetio se Radcliffe.

O tome što joj predstavlja Harry Potter, progovorila je i Emma Watson, koja je otkrila da je ponovni susret ispunjava emocijama:

- S nekim se kolegama nisam vidjela godinama, tako da je ovo iskustvo apsolutno zadovoljstvo. Neočekivano zadovoljstvo - rekla je Watson.

Njen iskusniji kolega Gary Oldman priznao je da je " čudno vidjeti mlađe glumce jer ih je upoznao kao djecu, a sada su neki od njih oženjeni te imaju vlastitu djecu."

"Harry Potter i kamen mudraca", prvi film o fantastičnim avanturama Harryja i njegovih prijatelja, izašao je 2001. godine, a ekranizacija je nevjerojatno popularne serije dječjih knjiga škotske spisateljice J.K. Rowling, koja u okupljanju nije sudjelovala (najavljene su jedino stare snimke autorice).

Nagađa se da je autorica književnog predloška po kojem su snimljeni svi filmovi o Potteru, isključena iz live specijala povodom proslave dvadeset godina od Harryjevog prvog pojavljivanja na filmskom platnu zbog javnog izjašnjavanja o temama vezanima za prava te interese žena, koji bi, u nekim aspektima, mogli biti u sukobu s određenim zakonima i društvenim promjenama kojima se pokušava validirati iskustvo transrodnih osoba.

Njeni su stavovi izazvali javnu kontroverzu te optužbe za transfobiju, koje su autorici donijele brojne prijetnje i uvrede.

Neki glumci iz filmova o Potteru u specijalu su priznali J.K. Rowling njenu središnju ulogu u razvoju čitalačke navike u djece te njen utjecaj na živote samih glumaca, piše New York Post, dok su mnogi od njih, uključujući Radcliffea, Watson i Grinta, uslijed kontroverze oko tranrodnih pitanja autoricu nedvosmisleno osudili. J.K. Rowling objasnila je da nije transfobna te je razloge iza svog društvenog angažmana navela u vrlo intimnom otvorenom pismu, no javnost ih, čini se, nije uvažila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:03