365 dana u godini

Dobro došli u Sloveniju, prvu zelenu destinaciju na svijetu koja spaja raznolikost

Nevjerojatni krajolici i pogodna klima napravili su Sloveniju idealnom destinacijom za aktivnosti na otvorenom

Lovrenška jezera, Rogla

 Jošt Gantar

Alpe, Mediteran, Kras i Panonska nizina izuzetna su mjesta za vježbanje na otvorenom u prirodi, a sve te regije možete doživjeti u Sloveniji, prvoj zelenoj destinaciji na svijetu i jedinoj zemlji u Europi koja spaja takvu raznolikost. Slovenija je savršena destinacija ako ste ljubitelj planinarenja, biciklizma ili zimskih sportova. Jedna od najšumovitijih zemalja u Europi nudi pregršt prekrasnih krajolika za istraživanje: od mnogobrojnih brda i dolina, uspona na alpske vrhove visoke više od dvije tisuće metara, ali i spuštanje u kraške špilje koje se nalaze više od 1.500 metara ispod razine mora. Slovenija obiluje i vodom. More, jezera, rijeke i potoci pozivaju na rekreaciju. Kapljice slapova krijepe prolaznike, a pitke vode gase žeđ umornog putnika. Mineralne i termalne vode obnavljaju snagu za kretanje i vježbanje, a zrak mijenja izgled ove zelene zemlje.

image

Slovenska obala

Jaka Ivančić/

Strast za kretanjem na otvorenom vodi nas 365 dana u godini. Jeste li znali da Slovenija 23. rujna slavi Dan slovenskog sporta i taj dan je u potpunosti posvećen sportu. U zelenoj, aktivnoj i zdravoj Sloveniji, Dan slovenskog sporta posvećen je i nevjerojatnim uspjesima slovenskih sportaša koji nas inspiriraju desetljećima. Njihov trag slijedimo vlastitim sportskim i rekreativnim pobjedama i izazovima. Odaberite svoje aktivnosti za zdravlje i dobrobit.

PLANINARENJE

Pješačenje stazama duž ravnica i lako pristupačnim brdima, niskim planinama s vrhovima do 1.500 metara i visokim planinama od kojih 352 prelaze 2.000 metara idealne su za svakog ljubitelja planinarenja. U Sloveniji ima više od 10.000 kilometara označenih planinarskih staza koje tijekom cijele godine održava Planinski savez Slovenije, jedna od najvećih sportskih organizacija u Sloveniji s više od 60.000 članova. Također, tu ćete naći i 5.000 kilometara označenih tematskih pješačkih staza, 178 planinarskih domova, skloništa i bivaka, više od 50 certificiranih smještajnih kapaciteta za planinare i 113 penjališta te nekoliko penjačkih centara u gradovima. Možete planinariti i izazovnim zaštićenim penjačkim putevima koji se nazivaju ferate.

BICIKLIZAM

Bicikliranje je dostupno 365 dana zbog odlične geografske i klimatske raznolikosti od Mediterana do Alpa i Krasa do Panonske nizine. Na ovom se području nalazi više od 10 biciklističkih staza, 11 parkova za brdski biciklizam i više od 50 specijaliziranih smještajnih kapaciteta za bicikliste. Slovenija je ujedno i domovina dvojice najboljih svjetskih biciklista - Tadeja Pogačara i Primoža Rogliča.

image

Bicikliranje u jesen

Jošt Gantar/

Alpska Slovenija dom je mnogih biciklističkih parkova i staza za brdski biciklizam za početnike, ali i one iskusnije biciklistw. Panonska Slovenija nudi staze za obiteljske biciklističke izlete duž ravnica uz rijeke i pitome ruralne brežuljke te rute za cestovne bicikliste. Ljubljana i Središnja Slovenija dokazuju da je bicikl izvrstan izbor za putovanje u gradovima i otkrivanje priča na tematskim biciklističkim stazama. Na biciklističke ture najbolje se odvažiti između proljeća i jeseni, a iznimka je Mediteran & Karst Slovenija, gdje je moguće voziti bicikl tijekom cijele godine zbog blage klime.

ZIMSKI SPORTOVI

Slovenija ima više od 10 velikih skijaških centara koji privlače svojim aktivnostima 365 i više dana u godini, 30 manjih skijališta, 15 aktivnih škola skijanja s profesionalnim instruktorima, šest mjesta za glavne međunarodne zimske sportske događaje, a svim posjetiteljima nudi se pogodnost Ski Pass Slovenija, jedinstvena karta za odabrana slovenska skijališta. Skijaši svih vrsta, skijaši trkači, snowboarderi, sanjkaši i ljubitelji svih ostalih zimskih sportova ne moraju brinuti o vremenskim uvjetima. U sportskim centrima je snijeg zagarantiran čak i kada je priroda njime manje izdašna. Posebne prednosti Slovenije su podnošljive udaljenosti i lak pristup svim većim zimskim središtima.

ALPSKO SKIJANJE

Uz uređene staze za alpsko skijanje i prikladne vučnice i druge naprave, veća slovenska gorska središta nude najam opreme, škole skijanja, ugostiteljske i smještajne kapacitete. Na kamenitim i malo obraslim visokoplaninskim padinama poput Kanina i Vogela skijaška sezona može potrajati do svibnja. Ostala skijališta, kao što su Kranjska Gora u Julijskim Alpama, Krvavec i Golte u Kamniško-Savinjskim Alpama, Rogla, Mariborsko Pohorje i Kope na Pohorju imaju prijatne visoravni među šumama. Skijališta predalpskih brda kao što su Cerkno i Stari vrh posebno su privlačna za obitelji. Brojna manja skijališta izvrstan su izbor za početnike.

image

Zimski odmor u Dolini Tamar

Ciril Jazbec/

SKIJAŠKO TRČANJE

Ljubitelji skijaškog trčanja svoje će savršeno mjesto pronaći u Nordijskom centru Planica, gdje je i ljeti dostupno 800 metara staze za skijaško trčanje u podzemnom snježnom tunelu. Više od 40 kilometara staza uređeno je na prirodnom snijegu u obližnjoj Kranjskoj Gori. Visoravan Pokljuka u Nacionalnom parku Triglav ima vrlo dobar ugled među skijaškim trkačima. Na više od 25 kilometara staza nalaze se dionice za natjecatelje u skijaškom trčanju. Više od 65 kilometara raznih staza uređeno je u obližnjoj Bohinjskoj dolini kada ima snijega. Vrhunski sportaši i rekreativci često posjećuju centar za skijaško trčanje na Rogli, gdje se nalazi 24 kilometra staza različitih težina i startno-ciljna dvorana pogodna za poduku početnika i vježbanje. Kad ima snijega, staze za skijaško trčanje mogu se pronaći i u blizini pojedinih gradova i atraktivnih turističkih odredišta kao što su Logarska dolina, Jezersko i Bloška visoravan, koja je poznata kao kolijevka slovenske skijaške tradicije.

SNOWBOARDING I SNOWPARKOVI

Slovenske skijaške staze su pogodne za snowboarding, ali je snowboarding izvan staza zabranjen. Za izazove, trikove i vježbanje, snowboarderi biraju skijaške centre koji osim skijaških staza imaju i snježne parkove, kao što su Rogla Fun Park, Snow Park Vogel, Snow Park Krvavec, Snow Park Cerkno, Snow Park Kranjska Gora itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 17:31