Hit destinacija

Arhitektonski vrh Julijskih Alpi: Vila Pavlina nova je atrakcija Kranjske Gore

Apartmanska planinska kuća, koju je vlasnik Igor Štemberger nazvao prema svojoj majci, sagrađena je od vrhunskih prirodnih materijala te ukrašena djelima slovenskih umjetnika, zimskom retro opremom i fotografijama legendarnih skijaša.

U središtu Kranjske Gore, nedaleko od staze gdje se održavaju svjetski skijaški kupovi, nalazi se "hiša" koja već na prvi pogled odskače od ostalih u tom slovenskom gradiću - pa i šire. Vila Pavlina je arhitektonsko čudo Julijskih Alpi, planinska apartmanska kuća za odmor čiji su eksterijer i interijer osmišljeni perfekcionistički.

image

Na ulazu je drvena skulptura Pavline, majke vlasnika Igora Štembergera

VEDRAN PETEH/ CROPIX

Projektirao ju je talijanski arhitekt Marco Rodda, sagrađena je od najkvalitetnijih materijala poput granitnog kamena te drva slovenskog ariša i hrastovine (zelenom gradnjom je emisija ugljičnog dioksida smanjena za gotovo 200 tona), a pečat su joj dali domaći umjetnici poput Jože Koželja, Zdravka Strajnara i Dragice Čadež. Ta je akademska kiparica izradila i dva unikatna drvena kipa koji predstavljaju Pavlinu i Franca, oca i majku investitora Igora Štembergera, pa cijela kuća za njega ima i emotivno značenje.

image

Vila Pavlina ima 12 apartmana s dnevnim boravkom, kuhinjom, spavaćom sobom, kupaonicom te vlastitom terasom ili balkonom

VEDRAN PETEH/ CROPIX

"Bio sam prilično involviran u cijeli projekt. Posjećivao sam brojna vrhunska europska skijališta kao što su Zermatt, Livigno, St. Moritz, Val d‘Isère i Chamonix te gledao slične građevine koje bi se mogle uklopiti u ovaj dio alpskog svijeta, na tromeđi Slovenije, Austrije i Italije. Nismo izolirani, dio smo Europske unije i trebamo učiti od najboljih. Približiti im se smještajem, ponudom i standardom da se osjećaju kao kod kuće. Važni gosti su nam i Hrvati, pogotovo sad kad nas više ne razdvaja granica", govori Igor Štemberger, predsjednik Uprave brokerske kuće Ilirika, koji smatra da je Vila Pavlina odličan izbor za naše građane i zato što Kranjska Gora nije daleko - dva i pol sata vožnje od Zagreba, a isto toliko i od Rijeke i Istre.

image

Investitor Igor Štemberger sa sinom Nikom

VEDRAN PETEH/ CROPIX

U taj gorski raj na 800 metara nadmorske visine može se doći i za vikend, a kako je Vila Pavlina otvorena cijele godine svatko će uživati na svoj način. Tijekom hladnih mjeseci u Kranjsku Goru dolaze ljubitelji skijanja, a u ostatku godine planinari, biciklisti, kupači na obližnjem jezeru Jasna te općenito ljubitelji prirode i aktivnog odmora.

image

Gostima su na raspolaganju dvije saune, hidromasažna kada, slana soba i prostorija za masažu

VEDRAN PETEH/ CROPIX

Igor Štemberger kaže da je izgradnja Vile Pavline trajala tri godine (otvorena je nedavno), a vrijednost investicije je bila 5,5 milijuna eura. Kuća ima 12 apartmana za dvije, četiri i šest osoba, a svaki ima kuhinju, dnevni boravak s LCD televizorom, spavaće sobe s "king size" krevetom, kupaonice, vlastitu terasu ili balkon s garniturom za sjedenje. Apartmani u koje se ulazi uz pomoću digitalnog koda nazvani su prema nekom prirodnom dragulju Kranjske Gore pa su tu, uz ostale, Planica, Zelenci, Podkoren, Martuljek, Prisank, Razor... U hodniku je pak umjetničko djelo koje prikazuje mitološki svijet Triglava i likove poput Zlatoroga. Za potpuno resetiranje duha i tijela Vila Pavlina nudi wellness s dvije saune (turskom i finskom), hidromasažnom kadom i slanom sobom te fitness dvoranu s najsuvremenijom opremom. Igor Štemberger, kojem u poslu pomaže sin Nik, vilu je - osim u malu oazu umjetnosti - pretvorio i u svojevrsni muzej zimskim sportova.

image

Unutrašnjost krase i retro skije kao hommage alpskim sportovima

VEDRAN PETEH/ CROPIX

"Zahvaljujući Muzeju suvremene povijesti Slovenije dobio sam replike starih fotografija toga kraja. Unutrašnjost sam opremio i starom skijaškom opremom, a pozornost gostiju nesumnjivo će privući i portreti sportskih legendi koje su dolazile u Kranjsku Goru. Među njima su Pirmin Zurbriggen, Alberto Tomba, Bojan Križaj te, naravno, vaši najbolji skijaši Janica i Ivica Kostelić", objašnjava Igor Štemberger, dodajući kako Vila Pavlina ima i svlačionicu za skijaše te izlaz na stazu, kao i garažu te ogromno parkiralište. Prostire se na zemljištu veličine 2700 metara, a nekad je na njenom mjestu stajala predratna vila ruske plemkinje Olge Ploj.

image

Za potpuno opuštanje duha i tijela tu je vrhunski wellness

VEDRAN PETEH/ CROPIX

Igor Štemberger je isprva želio da Vila Pavlina bude njegova obiteljska kuća, no kako bi ondje mogao dolaziti samo vikendom odlučio ju je otvoriti za goste. Živi u Ljubljani, rodom je iz Ilirske Bistrice, a iako mnogo radi priušti si ljetni godišnji odmor na Jadranu jer obožava Hrvatsku. Ima stan u Opatiji i kuću u Komiži, a taj njegov ljetni dom na Visu odraz je tradicionalne mediteranske arhitekture. Baš kao što je Vila Pavlina hommage ljepoti alpskog podneblja.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Glorije i Vile Pavline

Linker
22. travanj 2024 15:43