Posjetiti svog frizera i prepustiti se njihovim vještim rukama.
 Getty Images/iStockphoto
Frizeri nam otkrivaju

'Balayage' je i dalje najpoželjniji, a 'in' je i frizura koju će obožavati svi kojima treba drastična promjena

Proljeće nam uskoro stiže, a s njime i novi trendovi, kako u modi, tako i u ljepoti. Ako ste se zaželjeli promjene, nova frizura je najbolji način da osvježite look i 'friški' uđete u topliju sezonu.

Kako bismo saznali koji su najpoželjniji rezovi, frizure i boje u 2020., upitali smo zagrebačke frizere da nam ih otkriju jer su oni ipak stručnjaci na tom polju.

Jelena Brnić iz salona "Vikler i ruž" kao najveći trend ove godine navodi dugu, njegovanu kosu koju, ako nemamo, možemo zamijeniti ekstenzijama.

"Mnoge poznate hrvatice poput Elle Dvornik i Jelene Perić odlučile su se za ugradnju ekstenzija kako bi ženstvenom, bujnom i dugom kosom pratile svjetske trendove", rekla nam je Brnić.

Osim dugih vlasi, dominirat će i frizura koja je već godinama najpoželjnija za sve uzraste i tipove kose - bob. "Ove sezone se nosi kraći bob neovisan o stajlingu i to kovčav, stepenast, izuzetno ravnog reza, ali uvijek za naglaskom na volumen", otkrila nam je Sanja Čabraja iz salona "Dessange".

No, Brnić napominje da ćemo puno nositi i lob, odnosno duži bob, bilo "ravno rezani ili lepršavi bez strogih linija s opuštenim, boho vrhovima".

Pixie frizure vraćaju se na velika vrata

EMMA WATSON
At a shoot promoting the latest and final Harry Potter movie, 'Harry Potter and the Deathly Hallows' at Berkeley Hotel, London, England, UK
August 10th, 2010
half length black lace short cropped hair headshot portrait, Image: 82353614, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Steve Finn / Capital pictures / Profimedia
Steve Finn / Capital pictures / Profimedia
Emma Watson

Jadranka Pezo, vlasnica lanca salona "Studio Marcela", napominje da su kratke frizure, popularno zvane "pixie" ponovno 'in'. "Ovisno o obliku lica i duljini kose, frizer stilist u salonu najbolje će vam pomoći da odaberete elegantnu pixie frizuru. Za mlađe djevojke prikladniji je romantični i elegantniji stil, dok za sportske tipove predlažemo blago agresivniji stil u kojem možemo koristiti i tehnike brijanja s kombinacijom dužih i kraćih pramenova. Kako bi ova frizura uvijek bila lijepa i uredna, potrebno je na vrijeme posjećivati frizera koji će joj redovito vraćati svježinu i elegantan izgled", objasnila nam je Pezo.

Jedan od konstantnih trendova su šiške koje mogu kompletno promijeniti naš izgled, ali kod njih moramo pripaziti na svoj oblik lica jer ne stoje svakome iste šiške.

"Prije svega bitno je konzultirati se s frizerom koji će procijeniti je li kosa dovoljno gusta i kvalitetna za šišanje šiški, s obzirom na to da će kose nakon šiški biti manje. Također, promislite jeste li u mogućnosti svakodnevno stilizirati šiške, budući da većina tipova kose zahtijeva svakodnevno feniranje i uređivanje šiški. Ako ipak niste dovoljno hrabri za odluku o šišanju šiški, posegnite za šiškama-ekstenzijama koje možete nositi i skinuti gada god poželite!", rekla je Brnić, a isti princip slijede i frizeri u Dessangeu.

"Svaka naša klijentica, koja se odluči na skraćivanje šiški u bilo kojem obliku, dobiva stručnu preporuku kako ih stilizirati kod kuće, a svaki savjet je personaliziran odnosno krojen samo za nju. Od načina korištenja četke, u kojem smjeru sušiti, koji proizvod koristiti za styling i kada bi bilo najbolje da ponovno dođe u salon urediti šiške. Uvijek zamolimo klijenticu da radije u bilo koje vrijeme dana navrati u salon da joj mi skratimo šiške nego da sama krati šiške kod kuće", poručila je Čabraja.

"Balayage" je i dalje vodeća tehnika bojenja

June 6, 2016: Olivia Wilde during the 2016 CFDA Awards Winners Walk, Hosted by Swarovski, held at the Hammerstein Ball Room in New York City., Image: 289156314, License: Rights-managed, Restrictions: CODE000, Model Release: no, Credit line: Jennifer Graylock / INSTAR Images / Profimedia
Jennifer Graylock / INSTAR Images / Profimedia
Olivia Wilde

Kad smo kod tehnika bojenja, Čabraja iz Dessangea kaže da klijentice najviše zahtijevaju tehniku pramenovanja "Californian Balayage": "Ovom tehnikom se želi postići prelijevanje tamnijih tonova od korijena do svjetlijih tonova prema vrhovima, a cijela tehnika se zaokruži patinom koja naglasi sjaj kose i održava postojanost boje".

"Hrabrije pripadnice ljepšeg spola", govori nam Pezo, "obožavat će jedan svijetlo obojen pramen u pastelnim bojama, dok će se manje hrabrije djevojke pronaći u "cabernet red" - sjajnoj, bogatoj tamnocrvenoj boji" te nastavlja: "Kod tamnijih boja prevladavat će hladniji tonovi, ali kod svjetlijih boja topliji tonovi."

"U trendu će biti plavuše, ali u puno prirodnijim varijantama kojima potpomažu tehnike pramenova kao sto su "babylights" i "balayage".

Brnić iz "Viklera i ruža" posebno ističe "ginger", odnosno narančaste tonove koji će vas istaknuti iz mase, ako to, naravno, želite. "Kada bismo kolorističke trendove za 2020. sveli na zajednički nazivnik to bi svakako bile tehnike u kojima se nekoliko različitih nijansi prelijeva i stvara vizualnu punoću vlasi, o kojim god nijansama da se radi, a balayage i dalje čvrsto stoji na tronu najtraženijih tehnika bojenja kose, dok naši frizeri obožavaju tzv. "freestyle" tehniku, kada boju nanose po segmentima što frizeru ostavlja slobodu za kreativnost, a klijentu unikatnu više-nijansiranu boju", rekla nam je.

Kako oporaviti kosu nakon zime?

Zima je izuzetno zahtjevno doba godine za kosu, a osim hladnoće, dodatno je uništava suhi zrak u grijanim prostorijama. Zato bismo se, kaže Pezo, trebali fokusirati na tretmane aminokiselinama, proteinima i hijaluronskom kiselinom koja kosi vraća toliku potrebnu vlažnost te ona postaje elastičnija, punija i otpornija na sve negativne uvjete kojima je izložena.

Također, u salonu Marcela oslanjaju se i na takozvani BTX optimage tretman za dubinsku obnovu kose. "Tretman se radi u pet faza i u sebi sadrži vitamine, minerale, aminokiseline i proteine te ih unosi u srž vlasi. Idealan je za suhu kosu koja je uzrokovana godišnjim dobom u kojem se nalazimo, promjenom boje, učestalim stiliziranjem kose i slično", ističe Pezo.

Čabraja svakako preporučuje maske za kosu koje ju mogu oporaviti u vrlo kratkom roku. "Maska bi trebala biti odgovarajuća po tipu kose, bogata vitaminima, prirodnim sastojcima, prirodnim uljima i bez sulfata, soli i silikona", napominje.

"Kovrčavoj kosi nakon zime potrebni su preparati koji će ju obuzdati i umiriti, dok jako tanka kosa zahtijeva preparate protiv elektriciteta", kaže Brnić iz "Viklera i ruža". "Također je preporučljivo koristiti i pilinge za kosu koji umiruju i čiste vlasište u kombinaciji s njegom, a ne bi bilo loše birati preparate bogate prirodnim uljima poput bademovog i maslinovog kako bi kosa duže ostala nahranjena", dodaje.

Linker
18. travanj 2024 22:49