Getty Images
BARBIE TRIVIJA

Koliko znate o Barbie!? Najpoznatija lutka na svijetu ne silazi s tog trona desetljećima

Sredinom prošlog stoljeća jedna je rastuća tvornica igračaka došla na ideju da na tržište izbaci proizvod koji je mogao biti i golemi promašaj. No zahvaljujući maštovitim i zaigranim djevojčicama postigao je (s vremenom) globalan uspjeh. Sjećate li se i vi svoje prve 'barbike'?

Sredinom dvadesetog stoljeća suvlasnica rastuće tvornice igračaka putovala je Europom i naišla na minijaturu žene u obliku lutke. Ta se lutka zvala Bild Lilli, a bila je namijenjena odraslima. Naime, ta je lutka bila moderno (i oskudnije) odjevena, imala je jači make up, a i pušila je cigarete.

A german
Richard B. Levine / ddp USA / Profimedia

No, Ruth Handler bila je uvjerena kako slična lutka, samo namijenjena djeci, odnosno primjerenije odjevena i bez nezdravih navika, ima svoje mjesto na tržištu igračaka.

Do tog je zaključka došla nakon što je promatrala svoju vlastitu kćer kako se igra s lutkama od papira, kojima je dala osobine odraslih osoba. Ruth je tada shvatila kako su dosadašnje lutke na tržištu, mahom bebe ili malena djeca, nedovoljni da bi razvijali želje i snove djevojčica koje su se s lutkama igrale.

RIJEŠITE I OVE KVIZOVE ZNANJA:

Koja je predivna glumica bila sestra Olivije de Havilland, a koje je bilo pravo ime Judy Garland? Riješite kviz i pokažite znanje!
Nisu uvijek bili u fokusu radnje, ali smo ih obožavali: Sjećate li se ljubavnih parova iz hit serija?
Hrvatski 'Prijatelji' vladali su malim ekranima godinama - Koliko se dobro sjećate likova iz 'Bitangi i princezi'?

SAO PAULO, BRAZIL - NOVEMBER 03:  A Barbie Doll is displayed in the Barbie Experience during Sao Paulo Fashion Week Winter 2015 at Porao das Artes on November 3, 2014 in Sao Paulo, Brazil.  (Photo by Studio Fernanda Calfat/Getty Images)
Getty Images

Ruth je jedva supruga Elliota i suosnivača tvrtke Harolda Matsona uvjerila u potencijal proizvoda, no uspjela je. Za dizajn lutke unajmili su dizajnera i inženjera Jacka Ryana kojemu je prijašnji opis posla bio dizajn raketa. Zajedno su razvili igračku koja isprva nije pokorila tržište, no pravim brendingom i oglašavanjem usmjerenim direktno na djecu uspjeli su lutku Barbie pretvoriti u najpoželjniju igračku za djevojčice. I tako je bilo desetljećima, a njezina popularnost širila se svijetom.

Barbie (punim imenom Barbara Millicent Roberts) predstavljena je javnosti na Međunarodnom sajmu igračaka u New Yorku 9. ožujka 1959., što je i lutkin službeni rođendan. Prva Barbie nosila je prugasti crno-bijeli jednodijelni kupaći kostim i imala je kosu podignutu u konjski rep. U ponudi su bile plavuša i brineta, tržišno ime bilo je “Teen-age Fashion Model”. Odjeću je kreirala Mattelova modna dizajnerica Charlotte Johnson, a izrađena je ručno u Japanu.

Za godinu dana prodalo se oko 350.000 prvih Barbika. Cijena? Tri dolara.

Lutka Barbie bila je predmet želja generacija i generacija djevojčica, a gotovo svatko se sjeća svoje prve igračke. Jednako kao što djevojke i žene postaju sve osnaženije, neovisnije, pune ambicija i energije za nove izazove, tako se i sam brend Mattel morao prilagođavati s novim verzijama lutke. I naučili su to na teži način. Naime, često su ih kritizirali zbog nerealnih proporcija same lutke koje u djevojčicama izazivaju manjak samopouzdanja i lažnu sliku stvarnosti, a dugo nisu uključivali ni brojne različitosti.

Situacija je sada itekako drugačija, pa gotovo svaka djevojčica može pronaći lutku koja vjerno prikazuje baš nju. I dati joj zanimanje i život o kojem i sama sanja.

Koliko zanimljivih činjenica znate o povijesti omiljene lutke djevojčica diljem planeta?

Riješite naš kviz i saznajte koliko znate o najpoznatijoj lutkici na svijetu!

Linker
19. travanj 2024 00:15