M.G.M. - Album / Album / Profimedia
ONE SU UTABALE PUT

Koja je predivna glumica bila sestra Olivije de Havilland, a koje je bilo pravo ime Judy Garland? Riješite kviz i pokažite znanje!

Prije Ave, Marilyn i Audrey tu su bile Veronica, Vivien i Joan. Sve su one velikanke filmskog platna i talent koji je utabao put za svaku iduću žensku zvijezdu u Hollywoodu. Znate li osnovne informacije o tim legendama?

Prije Ave, Marilyn i Audrey tu su bile Veronica, Vivien i Joan. Sve su one velikanke filmskog platna i talent koji je utabao put za svaku iduću žensku zvijezdu u Hollywoodu. Znate li osnovne informacije o tim legendama?

Svatko tko zna nešto više o filmskoj materiji kazat će kako je zlatno doba Hollywooda daleko iza nas. I da, nekakva je linija raspodjele prema "modernom" ono što je snimljeno do 1970. godine. I tada ćemo se prisjetiti svih onih lica koja su izdominirala na velikim platnima i redefinirala pojam ljepote. To su, naravno, sve naše Ave, Grace, i Marilynke tog doba, kao i Audrey, Sophije,...

I, srećom, čak i najmlađe Instagram i Snapchat ili Tik Tok generacije morale su čuti za pješčanu figuru Marilyn Monroe ili senzualan hod Ave Gardner. Znaju, vjerojatno, i da je žena savršena lica postala monegaška kneginja, a da je nesuđena balerina Audrey prošla pakao Drugog svjetskog rata.

RIJEŠITE I OVE KVIZOVE:

Nisu uvijek bili u fokusu radnje, ali smo ih obožavali: Sjećate li se ljubavnih parova iz hit serija?
Hrvatski 'Prijatelji' vladali su malim ekranima godinama - Koliko se dobro sjećate likova iz 'Bitangi i princezi'?
Znate li tko je tko, a tko je bio s kim u omiljenim telenovelama koje su stare i po dvadeset godina?

Koliko god poštovali i obožavali te vječne pojmove talenta, ljepote, pa čak i ženske neovisnosti, već 1930-ih Hollywoodom su počele dominirati izrazito talentirane, prirodne ljepotice i pokretačice prkosa "pravilima igre" koje su nametnuli muškarci.

Od Olivije de Havilland koja je tužila filmski studio koji ju je htio protuzakonito obvezati na godine loših uloga, preko Grete Garbo koja se umirovila na vrhuncu karijere s 36 godina, do apsolutne rekorderke Katharine Hepburn, koja je nosila hlače, izbjegavala medije i godinama živjela u izvanbračnoj zajednici s oženjenim muškarcem.

One su postavile nove kriterije, izborile se za bolje uvjete, rekle svoje mišljenje i demonstrirale svoj talent. A danas ih se sjetimo i puno češće od njihovih muških kolega.

Pridružite nam se u još jednom kvizu - ovoga puta o prvim velikim legendama filmskoga platna:

Čitajte i...

Vanilija koja nikad ne razočara ili profinjeni pistacio: Kojem okusu sladoleda najbolje odgovara vaša osobnost?

Odgovori na ovih 10 pitanja i otkrij kakva si prijateljica: zabavna, nedostupna, lojalna ili realna

Nije samo Kate princeza: Kojoj je baka bila Grace, a koja je prije kraljevskih dvora bila novinarka?

Linker
26. travanj 2024 18:52