nezaboravna prva dama

Michelle Obama: Što prva dama ostavlja u naslijeđe?

Supruga Baracka Obame za 53. rođendan napušta Bijelu kuću - vitkija nego na početku njegova predsjedničkog mandata, jer je osam godina vježbala i time upozoravala na problem pretilosti Amerikanaca, te savršeno oblikovanog odjevnog stila.

Tri dana nakon 53. rođendana Michelle Obama više neće biti prva dama Sjedinjenih Američkih Država. Iz Bijele kuće, gdje je sa suprugom Barackom provela osam godina, iselit će se 20. siječnja 2017., a novim stanarima, Melaniji i Donaldu Trumpu, u naslijeđe ostavlja svoj portret u galeriji bivših prvih dama te povrtnjak što ga je 2009. zasadila na travnjaku predsjedničkih dvora. U eri kad su Amerikanci sve deblji, a ekrani u koje danonoćno bulje sve tanji, organski povrtnjak bio je simbol njezinih napora da sunarodnjake povede trnovitim putom zdrave prehrane, po čemu će je najviše pamtiti. Na problem pretilosti, osobito kod djece, fiksirala se još prije ulaska u Bijelu kuću, kad ju je liječnik upozorio da su njezine kćeri Malia i Sasha preteške za svoj uzrast. Upornim agitiranjem, uvjeravanjem i lobiranjem među zakonodavcima postigla je tijekom svog mandata da američke škole radikalno promijene desetljećima stare jelovnike te djeci spravljaju obroke s više voća, povrća i cjelovitih žitarica, a manje masnoća, šećera i soli.

Getty Images
Na terenu oko Bijele kuće Michelle Obama zasadila je povrtnjak, kao simbol borbe za zdravu prehranu

Njezina prehrambena politika primorala je proizvođače hrane da podignu standard označavanja sastojaka u namirnicama, a restorani su uz svako jelo počeli navoditi koliko ima kalorija.

Uz propagiranje zdrave prehrane, Michelle Obama trudila se potaknuti djecu da više vježbaju, zbog čega je i sama prolila dosta znoja. Trčala je s klincima, skakutala nogu sputanih u vreći za krumpir, vrtjela hula-hup oko kukova, šakama lupala po boksačkim vrećama i radila sklekove s poznatima. Onima koji su joj prigovarali da to ne priliči jednoj prvoj dami, odgovarala je da je spremna na svaku glupost kako bi djecu uvjerila da je tjelovježba zabavna. Vlastitu kondiciju održavala je privatnim treninzima u jednom fitness klubu iz lanca SoulCycle, gdje vježbači u polumraku, uz treperavu svjetlost mirisnih svijeća, do iznemoglosti pedaliraju na kućnim biciklima.

Profimedia
Michelle Obama intenzivno propagira tjelovježbu među djecom i mladima, a osobnu kondiciju održava u teretani iz lanca SoulCycle

McDonald’s, Burger King, Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken i ostali bastioni američkog fast-fooda zacijelo neće žaliti za gospođom Obamom, no njezin odlazak s društvene scene rastužit će brojne modne dizajnere. Kao žena koja želi biti ozbiljno shvaćena, znala je da mora ozbiljno shvaćati modu. Nanosila se u osam godina lijepih haljina, ali u modi nije bila isključiva. Premda se često pojavljivala u odjeći s potpisom najvećih imena haute couturea, demokratski je i manje poznatim dizajnerima omogućila da svijet vidi njihove kreacije.

Getty Images
U crvenoj kreaciji J. Mendel 2012., za večeru s francuskim predsjednikom Hollandeom odabrala je toaletu Carolina Herrera, a cvjetnu haljinu Naeema Khana za posjet Kubi u proljeće.

Primjerice Jason Wu, Brandon Maxwell, Azede Jean-Pierre, Maria Cornejo, Isabel Toledo, Maria Pinto i Tracy Reese pročuli su se tek nakon što je Michelle Obama počela naručivati i u važnim prigodama nositi njihove komade. Na svojim putovanjima, a s mužem ili sama obišla je cijeli svijet, uvijek je birala odjeću kojom je na suptilan način odavala počast zemlji domaćinu. U Londonu je, primjerice, nosila kreacije britanskog dizajnera Christophera Kanea i londonskog modnog brenda Preen by Thornton Bregazzi, a za posjet Tokiju odjenula je Kenzovu haljinu. U listopadu, za službenog posjeta tadašnjeg talijanskog premijera Mattea Renzija Washingtonu, Michelle Obama je na svečanu večeru došla u toaleti Ateliera Versace: glamuroznoj večernjoj haljini po mjeri napravljenoj od lančića od ružičastog zlata.

Michelle Obama najradije bira blještavilo: srebrna kreacija Petera Soronena za prvu večeru s guvernerima u veljači 2009., zlatni Versace za večeru s talijanskim premijerom Matteom Renzijem, ponovno u dizajnu Petera Soronena - na susretu s meksičkom prvom damom Margaritom Zavalom, u svibnju 2016.

Bila je to haljina za pamćenje, kakve se ne bi postidjela ni Beyoncé. Oni koji znaju čitati između modnih redaka po njezinom su izboru odjeće mogli prepoznati kako se osjeća i što poručuje naciji, stoga nestrpljivo iščekuju što će nositi na Trumpovoj inauguraciji.

Stroga šefica

Iako u oproštajnim intervjuima ponavlja kako se zaželjela anonimnosti, Michelle Obama nikad nije pokazivala da joj je nelagodno zbog popularnosti i pažnje kojom je obasipaju mediji. Rado je gostovala u zabavnim televizijskim emisijama, pozirala za naslovnice modnih časopisa i družila se s poznatim pjevačima i glumcima. Uvijek nasmiješena, dotjerana, samopouzdana i s ponekom dosjetkom u rukavu, pažljivo je gradila imidž moderne prve dame koja svom suprugu nije puki ukras nego ravnopravni partner u izgradnji njihove zajedničke vizije Sjedinjenih Američkih Država. Vašingtonski zlatni par u braku je od 1992. i privatno se znaju posvađati, što ne kriju, no Barackova supruga tvrdi da su godine provedene u Bijeloj kući dodatno učvrstile njihovu zajednicu. Da zna biti i ljubomorna, javno je pokazala samo jednom, na komemoraciji za Nelsona Mandelu, kad je njezin muž u počasnoj loži veselo ćaskao i opaljivao selfieje s plavokosom danskom premijerkom Helle Thorning-Schmidt.

Michelle ih je iz prikrajka strijeljala ubojitim pogledima, a njezino prijeteći smrknuto lice najavljivalo je da sirotom američkom predsjedniku ne gine dvostruka, dobro zapaprena porcija jezikove juhe.

Stroga je bila i prema svojim suradnicima. Kao šefica ženskog krila Bijele kuće nije tolerirala pogreške, improvizacije i gubljenje vremena, a u tom duhu odgaja i svoje kćeri.

Supružnici Obama još se nisu izjasnili što će raditi nakon odlaska iz Bijele kuće, no ostat će u Washingtonu sve dok njihova mlađa kći Sasha (15) ne završi privatnu srednju školu Sidwell Friends. Unajmili su kuću u elitnoj četvrti Kalorama, u susjedstvu službene rezidencije budućeg američkog potpredsjednika Mikea Pencea, no malo je vjerojatno da će se susjedi međusobno zvati na kavicu. A starija kći Malia (18) iduće će godine početi studirati na Harvardu.

McFadden Group
Novi dom obitelji Obama u elitnoj četvrti Kalorama u Washingtonu

Michelle Obama, pravnica s diplomom Harvarda, naglašava da je politika ne zanima i obećaje da neće krenuti stopama svoje prijateljice Hillary Clinton, kojoj je svestrano i emotivno pomagala u njezinoj gubitničkoj predsjedničkoj kampanji. Ne krije koliko je razočarana rezultatima izbora, no kaže da će Melaniji Trump njezina vrata uvijek biti otvorena, baš kao što se ona uvijek mogla osloniti na svoju prethodnicu Lauru Bush. Ženska solidarnost među prvim damama nije kurtoazija već potreba jer, kaže Michelle, nijedna ne zna što je sve čeka kad prekorači prag Bijele kuće. Jednom je izjavila da se ponekad osjeća kao u zatvoru, doduše jako lijepom zatvoru. Kad bi se uželjela slobode, s prijateljicama bi otišla na odrezak u privatne odaje restorana BLT Steak, dva bloka zgrada udaljenog od predsjedničke rezidencije, ili u restoran Zaytinya na tapase i martini. Dakako, sva ta druženja odvijala su se pod budnom paskom agenata tajne službe, koji bi na ulazu temeljito pretresali ostale goste restorana.

Michelle i Barac Obama s kćerima Malijom i Saschom: navodno jedva čekaju povratak u anonimnost

Budući da iz sigurnosnih razloga osam godina nije smjela voziti auto, Michelle Obama jedva čeka da ponovno sjedne za upravljač i sama se odveze u svoj omiljeni shopping centar Target. Vrijeme će pokazati kojim će još aktivnostima ispuniti ostatak svog života. Suprug joj je za početak obećao jako lijep odmor negdje gdje je toplo jer, kaže, to je zaista zaslužila. Napokon, ima li na svijetu žene koja nakon 24 godine braka nije zaslužila jedan takav odmor?

Linker
19. travanj 2024 10:21