Saša Burić, Livio Andrijić / Hanza Media

Fani Čapalija i Sandi Cenov

Saša Burić, Livio Andrijić / Hanza Media

Fani Čapalija i Sandi Cenov

VEĆ 25 GODINA S VAMA

Odbrojavamo do glamurozne rođendanske zabave: Prisjetili smo se prvih naslovnica Glorije

  • 04.09.2019. u 12:37

  • Autor:
    • Gloria

Ova je godina definitivno u znaku Glorije! Slavimo četvrt stoljeća izlaženja, a glamurozna rođendanska zabava, kakva i dolikuje najdugovječnijem, najutjecajnijem i najprodavanijem hrvatskom tjedniku za žene i kulturu življenja, održat će 27. rujna u zagrebačkoj Laubi.

Gotovo je nemoguće nabrojati sve zanimljive ljude o kojima je Gloria pisala, no čak i kad su teme bile škakljive, osjetljive i dramatične, čitateljima se to prezentiralo na pristojan, dostojanstven i odmjeren način. Tako da čak i razvod u Gloriji izgleda - lijepo.

Svaka je naslovnica bila pomno birana i zaslužena, no neke su zbog ekskluzivnosti i intrigantnosti izazvale posebnu pozornost i prodavale se u vrtoglavo visokim nakladama. Neovisno o tome je li naslovna priča bila sretna ili tužna. Mnogim od tih protagonista život se otad dramatično promijenio - jednima nabolje, drugima nagore - ali barem mogu reći da su bili dio medijske povijesti.

25 godina najdugovječnijeg i najprodavanijeg hrvatskog tjednika za žene i kulturu življenja

Prva naslovnica Glorije 1994. otkrila je ljubavnu vezu između glazbene zvijezde Sandija Cenova i najljepše Hrvatice Fani Čapalije. Tragično stradali Ivo Pukanić otkrio je njihovo nježno prijateljstvo.

I 25 godina nakon prve naslovnice u Gloriji, Sandi se sjeća gdje je nakon snimanja odveo svoju Fani: "Tada je najromantičnija stvar na svijetu bila odvesti djevojku u kino, jer nije bilo interneta i kablovskih televizija i to sam napravio. Ona i ja. Mladi, ludi, veseli.... I zaljubljeni...", kaže Sandi Cenov, dodajući da se on svog primjerka Glorije jedva dokopao jer je taj prvi broj bio vrlo traženo štivo. Bila je to, naravno, tek prva u nizu naslovnica na kojima se pojavio, što zbog svojih ljubavnih priča, a što zbog svoje uspješne karijere. Prvi broj Glorije zbog dotad neviđene potražnje morao se nadotisnuti, a prodano je oko 140.000 primjeraka po pristupačnoj cijeni od 6000 hrvatskih dinara

hanza media

Uoči oslobodilačke akcije Oluja, u potpunoj tajnosti, u predsjedničkoj rezidenciji na Brijunima general Ante Gotovina i pukovnica Dunja Zloić sklopili su brak. Gloria je prva otkrila tu najljepšu ljubavnu priču Domovinskog rata.

Svako Glorijino slavlje je prigoda za okupljanje slavnih uzvanika. Naslovnicu 100. broja u prosincu 1996. krasile su kraljice hrvatske estrade Severina, Maja Blagdan, Vanna, Josipa Lisac i Tereza Kesovija. Znale su da će njihova zajednička fotografija biti itekako zapažena jer tada je mjesečna naklada tjednika Gloria već bila pola milijuna primjeraka.

hanza media

Bezbroj je puta Severina gostovala na naslovnicama Glorije, ne baš uvijek najzahvalnijim povodom, no uvijek je neizbježno morala odgovarati i na pitanja o muškarcima u svom životu.

hanza media

Trudna glumica Ena Begović i poduzetnik Josip Radeljak vjenčali su se u lipnju 2000. u svom stanu u središtu Zagreba, a svečanom činu nazočili su samo kumovi, mladoženjin sin Leo i - Ines Stipetić, prokušana novinarka i fotografkinja Glorije.

hanza media

Nakon pogibije britanske princeze Diane 31. kolovoza 1997. redoviti broj Glorije bio je popraćen s dva posebna izdanja u tjedan dana, što je gotovo nezabilježen pothvat u hrvatskom novinarstvu. U Gloriji se tih dana živjelo i radilo kao pod topovskom paljbom, a djelatnici su u redakciji i spavali, samo na trenutke, u smjenama, s novinama preko glave i grčevima u praznim želucima.

hanza media
 

Gloria s protagonistima svojih priča podjednako simpatizira i u sreći i u tuzi. U siječnju 1999. bila je uz legendarnog Matu Mišu Kovača dok je ležao u bolnici nakon pokušaja samoubojstva vatrenim oružjem, a njegova ga je shrvana kći Ivana nježno držala za ruku i šaptala mu riječi utjehe.

Hanza media


Format naslovnice prečesto je pretijesan za prikazivanje sveg bogatstva sadržaja Glorije. Na naslovnici broja 237. od 23. srpnja 1999. za naklonost čitatelja borile su se tri vruće teme: pogibija Johna Kennedyja juniora i njegove supruge Carolyn Bessette u avionskoj nesreći, okrutan kraj nježne veze Alke Vuice Igora Štimca, kad su izbacivači pjevačicu istjerali iz Štimčeva diskokluba i pritom je ozlijedili, te ekskluzivni intervju s holivudskim glumcem Armandom Assanteom u Dubrovniku.

hanza media

Marko Perković Thompson zapanjio je javnost kad je 1998. u Gloriji prvi put progovorio o svom tajnom braku s Danijelom Martinović. Otkrio je da su se vjenčali u crkvi i nakon tri godine prestali živjeti zajedno, te da je Danijela njihov brak tajila zbog svoje karijere. Te 1998. ukupno su se prodala 4.202.324 primjerka Glorije.

hanza media


Kad su se za glumicom Editom Majić 2004. zauvijek zatvorila vrata karmelićanskog samostana San Jose o de Las Madres u španjolskoj Avili, taj su trenutak jedino zabilježili Glorijini reporteri. Priča o zaređenju Edite Majić osjetno je pridonijela da se godišnja prodaja Glorije podigne na više od pet milijuna primjeraka.

Hanza media