Getty Images
Modni Oscari

Približava nam se Met Gala: Prisjetili smo se najneobičnijih stajlinga s jednog od najvećih modnih događaja

Prvi ponedjeljak u svibnju rezerviran je za jedan od najvećih događaja u svijetu mode - Met Galu koju mnogi nazivaju i "Modnim oscarima". Nakon prošlogodišnje kontroverzne teme koja je povezala modu i religiju, ove je godine inspiracija esej Susan Sontag iz 1964. godine.

Met Galu je 1948. pokrenula modna urednica Eleanor Lambert kada je osnovala Costume Institute kako bi podržala i promovirala lokalne dizajnere organiziranjem revija i dodjeljivanjem nagrada. Lambert je prikupljala donacije njujorškog visokog društva, a sva sredstva slijevala su se u Costume Institute. On je kasnije postao dijelom Metropolitan Museum of Art, a od 1995. Met Galom predsjeda poznata urednica američkog izdanja magazina Vogue - Anna Wintour.

Anna Wintour
The Metropolitan Museum of Art's Costume Institute Benefit celebrating the opening of Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination, Arrivals, New York, USA - 07 May 2018, Image: 370867262, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
Profimedia, TEMP Rex Features
Anna Wintour

Svake godine događaj slavi određenu modu temu koju određuje Wintour, a kreacije koje nose poznate dame iz svijeta mode, glazbe i filma su sve glamuroznije i neobičnije. Prošle teme koje su podigle puno prašine uključivale su onu iz 2001. "Jacqueline Kennedy: The White House Years", 2004. - "Dangerous Liaisons: Fashion and Furniture in the 18th Century" ili, pak, onu iz 2013. pod nazivom "Punk: Chaos to Couture". Međutim, 2000. i 2002. su jedina dva puta kada Met Gala nije imala službenu temu već su zvijezde i dizajneri imali odriješene ruke.

Jedna od najkontroverznijih tema događaja bila je prošlogodišnja "Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination" koja je povezala modu i katoličku religiju. Na crvenom tepihu tako se moglo vidjeti svakakvih kreacija koje definitivno ne bismo mogli nositi na dnevnoj bazi. Ono što je posebno zanimljivo jest to što je i sam Vatikan podržao temu pa je u Metropolitan poslao 40 komada odjeće iz sakristije Sikstinske kapele.

NEW YORK, NY - MAY 07:  George Clooney and Amal Clooney attend the Heavenly Bodies: Fashion & The Catholic Imagination Costume Institute Gala at The Metropolitan Museum of Art on May 7, 2018 in New York City.  (Photo by Jason Kempin/Getty Images)
Getty Images
George Clooney i Amal Clooney

Iako se svake godine na Met Gali pojave i oni koji ne poštuju dress code, najviše se priča o slavnim licima koja ponekad i pretjeraju sa stajlingom. Pjevačica Rihanna definitivno je bila jedna od onih koja je u detalje ispoštovala temu - pojavila se u custom made Margielinoj haljini s papinskom kapom koju je za nju napravio dizajner Galliano.

Ovogodišnju Met Galu vodit će pjevačica Lady Gaga, pjevač Harry Styles i tenisačica Serena Williams, a tema je "Camp: Notes on Fashion", inspirirana esejem Susan Sontag iz 1964. godine. Budući da Gucci sponzorira događaj, njegov kreativni direktor Alessandro Michele pridružit će se Gagi i Stylesu, dok će Anne Wintour biti uz bok Williams, koja je 2018. lansirala svoju liniju odjeće.

NEW YORK, NY - MAY 01:  Kendall Jenner attends the
Kendall Jenner

"Tema predstavlja jedinstvenu sposobnost kombiniranja visoke umjetnosti i pop kulture. Met izložba će tako dati suvremeni značaj perspektivi Susan Sontag", rekao je Michelle.

Osim po kreacijama, Met Gala je specifična po tome što uzvanicima zabranjuje korištenje mobitela, odnosno slikanje selfija kako ne bi objavljivali fotografije s događaja na društvenim mrežama. No, to je pravilo 2015. prekršila Kendall Jenner, baš kao i njezina sestra Kim Kardashian. Pušenje je također zabranjeno, ali su lani zvijezde pokazale da i to pravilo krše - doduše, u toaletu.

Karta za Met Galu dođe oko 30.000 dolara, ali odluku o tome tko se smije pojaviti ipak donosi Wintour. Dok čekamo ponedjeljak, evo nekih kreacija s prošlogodišnjih Met Gala o kojim se naveliko pričalo.

Linker
19. travanj 2024 14:07