Matej Dokić
'Punk's Not Dead'

Jedinstveni projekt: Sve kreacije zagrebačkog umjetnika Krešimira Golubića

Autor jedinstvenog projekta 'Punk's Not Dead' u centru Zagreba stencil tehnikom oslikava platna i zidove, ali i tekstil.

Autor jedinstvenog projekta 'Punk's Not Dead' u centru Zagreba stencil tehnikom oslikava platna i zidove, ali i tekstil.

Zagrepčani i brojni turisti koji ovih dana prolaze Zakmardijevim stubama, sponom između Radićeve ulice i Strossmayerova šetališta na Gornjem gradu, zastajkuju uz plakate na kojima su ovjekovječene legende punk-rock glazbe: Sid Vicious iz Sex Pistolsa, Joe Strummer iz The Clasha, Adam Yauch iz Beastie Boysa, Ian Curtis iz Joy Divisiona i Pete Shelley iz Buzzcocksa. Riječ je o projektu “Punk’s Not Dead” umjetnika Krešimira Golubića (46), legende zagrebačke i hrvatske grafiti scene poznatog pod imenom Leon GSK. On je još 1995. popularizirao kulturu uličnog oslikavanja pokrenuvši prvi grafiti časopis u ovom dijelu Europe - ZGBKAOS magazine, koji se prodavao diljem svijeta.

Kresimir Golubic 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 290719
Matej Dokić
Sid Vicious, frontmen britanskog punk benda Sex Pistols

- Premda je izdano ukupno sedam brojeva (posljednji je publiciran 2001. godine), časopis je stekao kultni status pa su zahvaljujući njemu čuli za mene i u New Yorku - kaže Krešimir čija je slika “Lastovo Dawn” ušla u finale Stencil Art Prizea, izložbe koja se u rujnu održava u Sidneyju. Ono što je, naime, specifično za njegov rad upotreba je takozvane stencil tehnike, stvaranja slike prema odabranoj matrici, najčešće fotografiji. Za tu je tehniku potrebno mnogo strpljenja jer se fotografiju raščlanjuje po bojama, za svaku od njih se crta i izrezuje šablona od papira, koja se potom stavlja na platno te nanosi sloj po sloj boje u spreju - slično kao u tehnici sitotiska na tekstilu. Stoga mu nije strano ni kreiranje odjevnih predmeta.

Kresimir Golubic 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 290719
Matej Dokić
Model GSK grupe s imenom svih zagrebačkih kvartova

MODNI PROJEKTI

Osim samog crtanja grafita, kolege crtači iz GSK grupe vole sami sebi izrađivati majice. Krenulo je s crtanjem airbrushem, no čim smo svladali vještinu, upustili smo se u tisak vlastitih dizajniranih motiva za žene, djecu i muškarce. Sve pod nazivom ZGBKAOS, kako se zvao i magazin. Jedna od dražih suradnji je bila s fotografkinjom i dizajnericom Kristinom Fazinić koja je za kolekciju torbica i narukvica koristila neke od mojih radova nacrtanih na ulicama Zagreba. Ono što me dodatno veseli je mogućnost održavanja tečajeva pa sam tako u lipnju u zagrebačkoj Školi za modu i dizajn održao radionicu crtanja grafita uz oslikavanje majica u stencil art tehnici. Na taj mi je način najjednostavnije pokazati kako grafiti i ulična umjetnost uopće ne moraju imati nikakve poveznice s vandalizmom. Upravo suprotno - grafiti zaista mogu i moraju biti jedan vid umjetnosti - ulične umjetnosti primjenjive u ovom slučaju i na modu.

Privatni album
Britanska pjevačica Amy Winehouse na majici napravljenoj u sklopu radionice u zagrebačkoj Školi za modu i dizajn

Privatan album
Torba dizajnerice Kristine Fazinić s grafiti motivima

MODNI STIL

Svoj bih opisao kao - ulični. Premda mi je omiljena marka Skunkfunk, a imam i neke komade poznatih brendova, primjerice majicu iz limitirane edicije marke Diesel koja izgleda kao da je umrljana jogurtom, najradije nosim stvari koje sam napravim: majicu s nacrtanim motivom, preuređenu kapu ili radne hlače, obojene i umrljane u sto boja. Svoju garderobu upotpunjujem komadima kupljenim putem interneta i kad otputujem u inozemstvo.

Kresimir Golubic 
Zagreb
Fotograf Matej Dokic 290719
Matej Dokić

Linker
26. travanj 2024 13:58