Uklanja nesavršenosti

Pegla bore, briše akne, radi čuda: Stigla u Hrvatsku, čak i dermatolozi vide rezultate

Najpopularnija anti-age krema sadrži najguglaniji kozmetički sastojak u kojeg se kunu mnogi stručnjaci
 Shutterstock

Kao što je 2020. najguglaniji sastojak bio vitamin C, u 2023. to je bio retinol s 29.000 pretraga na mjesečnoj bazi. Osim što ovaj sastojak zauzima sve više mjesta na našim kozmetičkim policama, veličina na globalnom beauty tržištu retinola popela se na 1,33 milijarde dolara u 2022. i očekuje se da će do 2030. ta brojka narasti još više.

Mnogi potrošači, ali i dermatolozi nazivaju ga magičnim sastojkom koji se učinkovito bori protiv akni, umanjuje vidljivost bora i poboljšava teksturu kože. Međutim, iza njegove popularnosti skriva se i doza zbunjenosti među potrošačima, što je pokazalo jedno istraživanje, jer mnogi od njih nisu sigurni u njegovu točnu primjenu i učinkovitost. Osim toga, retinol je na glasu i kao sastojak koji izaziva izrazito crvenilo, ljuštenje i osjetljivost kože.

Da bismo saznali kako ga točno koristiti, za što je sve namijenjen, mogu li ga primjenjivati i oni s osjetljivom kožom te zašto je A313 najpopularnija krema s retinolom na svijetu i najprodavanija u Hrvatskoj, razgovarali smo s dr. med. Neviom Delalle, specijalisticom dermatovenerologije iz Poliklinike Dermalife. Dr. Delalle ima bogato iskustvo i znanje u području estetske dermatologije i kirurgije te svojim klijentima već godinama pomaže u održavanju mladolikog izgleda.

Svijet već godinama bruji o retinolu kao top sastojku protiv bora i akni, a na tržištu imamo sve više proizvoda s ovim sastojkom. Po čemu je retinol toliko poseban i za što ga se najviše može koristiti?

Nakon toliko godina mogu bez pretjerivanja reći da je retinol još uvijek na tronu svih aktivnih supstancija i često ga nazivam super herojem naše kože. Možda svijet godinama bruji o retinolu, ali sve su započeli stari Egipćani i Grci unatrag 3000 godina koristeći ga u liječenju noćne sljepoće. Prva studija korištenja retinoične kiseline za liječenje akni datira iz 1943. godine, a od 1950. godine se uvodi u svakodnevnu dermatološku praksu. Godinama su brojni znanstvenici proučavali blagodati retinoične kiseline, a 1983. je publicirana studija o njezinoj lokalnoj primjeni u borbi protiv starenja kože kada se i dokazuje njegova uloga u diferencijaciji stanica kože. Devedesetih godina prošlog stoljeća retinoična kiselina postaje inkriminirana zbog brojnih nuspojava, prvenstveno iritacije i preosjetljivosti, te se javlja retinol, kao blaža varijanta retinoida sa sposobnošću konverzije u retinoičnu kiselinu u samoj koži. Danas, dakle, imamo retinoičnu kiselinu koja se isključivo koristi u liječenju akni i nije u slobodnoj prodaji te retinol.

image

Dr. Nevia Delalle

Ustupljena fotografija

Jedan od najraširenijih mitova o retinolu jest taj da ga mogu koristiti samo starije osobe koje već imaju bore. Je li ovaj mit istina ili ne drži vodu i zašto?

Koristimo ga onda kada je potrebno, bez obzira na godine. Ali treba naglasiti da se ne treba koristiti ne kritički i bez prethodnih saznanja. Mladu, neoštećenu kožu bez indikacija za primjenu retinola ne treba preventivno tretirati jer ne postoji razlog da se dodatno stimulira ili liječi potpuno zdrava koža. S druge strane, mlada koža, sklona aknama, koža koja je masna s hiperaktivnim sebacealnim žlijezdama je jednako dobar kandidat, kao i koža starijih osoba, koža oštećena od sunca i ona izborana.

Kada najranije možemo uvesti retinol u rutinu njege kože i kako to možemo napraviti? Na što pritom trebamo pripaziti? Smijemo li proizvode s retinolom koristiti na okoloočnom području i osjetljivoj koži?

Ne postoji dobna granica kada se može početi koristiti retinol. Počinjemo ga koristiti onda kada je to potrebno, pogotovo ako se primjenjuje u svrhu liječenja. Dakle u prepubertetu i pubertetu je nekada nužno započeti primjenu. U prevenciji starenja se može početi koristiti u dvadesetima, ali opet ovisi o tipu kože i koliko smo izloženi vanjskim štetnim faktorima. Drugim riječima, važnije je u toj dobi čuvati kožu, zaštititi je od sunca, hidratizirati je, a za retinol u tu svrhu ima vremena.

U kojem obliku su proizvodi s retinolom najučinkovitiji, serumi, kreme ili nešto treće? Možemo li kombinirati, primjerice, serum s retinolom i potom kremu s ovim sastojkom ili bi to bilo previše za kožu?

Njegova najveća prednost je što za razliku od nekih drugih aktivnih supstancija, retinol prodire u kožu u svim oblicima, bez obzira na to radi li se o koncentratima u nekim serumima ili eliksirima ili su to kreme i masti. Dakle, njegovo djelovanje i transdermalna penetracija je neupitna. No, važno je sredstvo koje se koristi da bi ta penetracija bila moguća, jer je riječ o izrazito nestabilnom spoju koji se lagano degradira i postaje inaktivan u kontaktu sa svjetlom i zrakom.

image
Shutterstock

Brojne su kombinacije među kojima je ona s vitaminom C. Premda se često može čuti da se ta dva preparata ne smiju koristiti, kliničke studije, a i moje osobno iskustvo, govore drugačije. Puno bolji rezultati se postižu korištenjem kombinacije, nego svakog pojedinačnog preparata. Druga poznata kombinacija je ona s hidrokinonom u rješavanju hiperpigmentacija i melazme. Ali djeluje i na sve ostale znakove starenja. Danas se često kombinira s hijaluronskom kiselinom i niacinamidom kako bi se smanjile sve potencijalne iritacije, a koža smirila.

Zašto je krema A313 toliko popularna i po čemu se izdvaja od drugih proizvoda s retinolom? Zašto biste je preporučili?

To je zapravo mast u koju se zaljubite na prvo korištenje. Pod sloganom francuske tajne ljepote, ovaj preparat je već dugi niz godina jedan od najpopularnijih retinola na tržištu, a od nedavno i u Hrvatskoj. Naime, riječ je o retinyl palmitatu, esteru koji se lako podnosi. Nekima je premasna, ali je zapravo to njena najveća prednost i čini je drugačijom od svih istih ili sličnih formulacija na tržištu. Dobro je poznata „sendvič“ tehnika nanošenja preparata na vlažnu kožu sa završnim uljem ili masti kako bi se zadržala vlaga u koži, a A 313 svojom teksturom i aktivnim sastojcima zapravo imitira ovu metodu i štiti kožu od trandermalnog gubitka vode, a upravo je to važno kako tijekom zime, tako i u ljetnim mjesecima. Radi se o stabilnoj formuli koja učinkovito penetrira transdermalno, a koncentracije 0,12 posto uz makrogol koji privlači vodu.

A313 je masne teksture. Stvara li to problem masnokošcima i onima koji intenzivno spavaju na boku? Moramo li ujutro isprati lice?

Naravno da ne postoji ni jedan proizvod koji će odgovarati svima, jer nekima uistinu ne odgovara masna tekstura. No, čak i oni koji su na početku bili skeptični, nakon nekoliko tjedana korištenja su nastavili i vidjeli razliku. Treba nanjeti manju količinu i ne svaki dan, a prethodno aplicirati hidratntnu kremu i postupno se navikavati. A što se tiče spavanja na boku, možda ćete malo češće mijenjati posteljinu ili ćete pričekati da se krema upije.

Kako se koristi krema A313, u kojoj količini, i s kakvim proizvodima se može kombinirati?

Ako nikada niste koristili preparate s retinolom, treba početi oprezno. Na vlažnu kožu nanesite hidratantnu kremu i pričekajte da se upije, a potom zagrijte A 313 na prstima i utapkajte na lice, vrat i dekolte regiju. Na početku svaki drugi ili treći dan, a potom svaki dan i u nekom trenutku možete izbaciti hidratantnu kremu koju onda nanesete ujutro.

Može se kombinirati sa svim drugim aktivnim supstancijama, ako znamo što radimo i zbog čega, ali savjetujem da se ne kombinira s agresivnim i iritirajućim preparatima bez nadzora dermatologa. Ono što smijete je jutarnja hidratacija i antioksidansi uz SPF 50+, a navečer A 313.

Još jedna raširena informacija o retinolu jest da tanji kožu zbog česte reakcije ljuštenja nakon upotrebe. Je li ovo istina ili zabluda?

Tipične neželjene posljedice su svrbež, peckanje, vrućina, crvenilo i ljuskanje. Sve to se događa tijekom prvih nekoliko tjedana od početka korištenja. Zbog toga treba početi postepeno, nekoliko puta tjedno, pa svaki drugi dan, a potom svaku večer dok se koža ne privikne. Također, započinje se manjom količinom, a može se kombinirati i s hidratantnim ili hranjivim kremama koje će ublažiti njegovo djelovanje do trenutka privikavanja.

image
Shutterstock

Je li istina da retinol kožu čini osjetljivijom na sunce pa ga ne smijemo koristiti ljeti?

Fotoosjetljivost je također često spominjana reakcija i nju također pripisujemo prvim tjednima korištenja. Savjetuje se izbjegavanje direktnog izlaganja suncu, ali to se savjetuje i inače, bez obzira na to koristite li retinol ili ne. I svakako treba koristiti SPF 50+. Važno je napomenuti da se nakon nekoliko mjeseci osjetljivost na sunce vraća u prvobitno stanje.

Koliko je dugo potrebno koristiti retinol da bismo vidjeli rezultate, kada je riječ o dubokim borama i teškim aknama i kada govorimo o njihovim blažim varijantama? Koliko je retinol učinkovit za akne na leđima i ostalim dijelovima tijela?

Minimalno tri do šest mjeseci, a preporuka je 12 mjeseci jer je većina podataka koja govore o učinkovitosti bazirana na long term, double blind studijama. Učinkovitost na koži leđa i prsišta nije upitna, ali najčešće su to kombinirani pripravci i često se kombinira sa salicilnom kiselinom i benzoil peroksidom. Koža na leđima je manje sklona neželjenim posljedicama.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i tvrtke The Skin Company.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 10:52