Martina i Jasmina

Profesionalne čistačice otkrile najgore materijale za održavanje: ‘Ako se ulovi kamenac, gotovo je‘

Razgovarali smo s Martinom Vulić (37) iz Rijeke i Jasminom Radaković (32) iz Zagreba, vlasnicama servisa za čišćenje

Ilustracija

 Cropix

Martina Vulić (37) za sebe kaže da je vrlo organizirana osoba. Budi se u šest sati, vozi dijete u vrtić, kuha prvu kavu, otvara rokovnik i dobro zna kako će joj izgledati dan. Riječanka svoju tendenciju prema planiranju i točnosti najprije pripisuje svom zanimanju u kojem je dobra organizacija pola posla. Martina je, naime, dvije godine vlasnica servisa za čišćenje Mama Mia, premda se puno duže bavi čišćenjem. Njezin rokovnik ispunjen je terminima za generalke privatnih kuća, vila za odmor i apartmana, zatim za dubinsko čišćenje namještaja i strojno čišćenje podova, a u trenutku kad smo je kontaktirali križala je potonju stavku s ove liste.

- Obrt sam otvorila nakon porodiljnog jer sam željela svom djetetu i obitelji općenito pružiti kvalitetniji život. S ovim poslom imam fleksibilno radno vrijeme. Premda je dinamičan, posao nastojim odraditi u prvom dijelu dana, tako da sam popodne posvećena svome djetetu. Čišćenje me oduvijek privlačilo jer sam organizirana osoba, a kad se stvari nalaze na svome mjestu osjećam posebno zadovoljstvo – navodi Martina.

image

Martina Vulić

Ustupljena fotografija

No, nije ona jedina koja je prije dvije godine, po završetku porodiljnog, odlučila pokrenuti servis za čišćenje. U isto vrijeme, samo u Zagrebu, taj korak paralelno je činila i Jasmina Radaković (32), otvorivši tvrtku Premium Cleaning. Ipak, Jasmininoj odluci da prati svoje snove kumovao je još jedan važan motiv koji valja spomenuti.

- Pristupačna industrija i prilika za zapošljavanjem bez posjedovanja specifičnih vještina i iskustava su razlozi zašto sam se počela baviti čišćenjem. Za neke ljude ovaj posao predstavlja zadovoljstvo u pomaganju drugima, drugi pak vole fizičku aktivnosti, dok meni pruža fleksibilnost u pogledu radnog vremena – pojašnjava Jasmina koja je po struci računovotkinja.

Premda dolaze iz različitih gradova pa čak i županija, Martina i Jasmina imaju jednu zajedničku točku. Obje vole svoj posao. Klijenti su im poslovni subjekti, od dentalne ordinacije do hotela i restorana, ali i privatni vlasnici nekretnina kojima je potrebna usluga čišćenja. Zadovoljno i sretno lice klijenata Jasminu najviše motivira da uvijek pruži vrhunsku uslugu, dok Martinu smiruje kad predmetu podari svježi izgled ili kad se prostor transformira iz ružnog pačeta u prekrasnog labuda. No, ovaj posao, ističe Jasmina, baš kao i svaki drugi, ima svoje izazove.

- Vrijeme i raspored mi predstavljaju najveći izazov. Često je potrebno obavljati čišćenje u ograničenim vremenskim okvirima, što može biti izazovno u poslovnim prostorima gdje je potrebno izbjeći ometanje radnika ili klijenta. Održavanje čistoće u različitim vrstama prostora variraju. Neke prostorije su sklonije prljanju od drugih, kao što su kuhinje s masnoćom i kupaonice s mineralnim naslagama, a kućanski predmeti koji zahtijevaju posebnu pažnju prilikom čišćenja su tepisi, zavjese i kuhinjski aparati – uzvraća Zagrepčanka.

image

Jasmina Radaković

Ustupljena fotografija

No, upravo najizazovniji zadaci Martini donose naviše uzbuđenja.

- Najviše volim čistiti jako prljave stvari nakon čega se može napraviti fotografija - prije i poslije. To može biti prašnjavi kauč koji zablista nakon dubinskog čišćenja profesionalnim strojem. Ili pak terasa s toliko zaprljanim pločicama da su vlasnici zaboravili kakve su inače boje. Veseli me dati novi sjaj pećnici koja na sebi ima debele slojeve masnoće jer se mjesecima nije čistila. Taj osjećaj kad dobiješ vrhunski rezultat je neprocjenjiv – zadovoljno uzdahne Martina koju potom pitamo koja prostorija joj je najizazovnija za glancanje, a ona će ‘kao iz topa‘ – kuhinja.

Pećnicu izdvaja kao najprljaviji dio kuhinje, a u svom domu polira je odmašćivačem KH7 koji se može nabaviti u slobodnoj prodaji, primjerice u dm-u i to uvijek po dobrim cijenama. U dm katalogu za siječanj pregledajte najnovije trendove, informirajte se o aktualnim cijenama i posebnim ponudama, u kojima su uključeni i proizvodi za čišćenje, te saznajte sve o promotivnim aktivnostima dm prodavaonice. Tiskano izdanje aktualnog kataloga možete pronaći u svojoj dm prodavaonici, a jednim klikom miša saznajte sve online.

Provjereni trikovi

No, nije odmaščivač KH7 jedini as koji Martina ima u rukavu kad je u pitanju održavanje doma. Otkrila nam je koji materijal nikad ne bi imala kod kuće.

- Nema dvojbi, nikad ne bih imala mramor. Jako je osjetljiv i ne može se tretirati bilo kojim sredstvom. Ako se ulovi kamenac treba jako paziti kako i čime će se očistititi, što stvara stres zbog brige da se materijal ne uništi. Baš zato ga izbjegavam u svom domu – poentira Martina, dok se Jasmina zbog teškog održavanja nikad ne bi odlučila za mat kuhinju.

Obje za čišćenje prednost daju profesionalnim sredstvima čije nam nazive ne žele otkriti jer, kažu, u suprotnom ne bismo trebali njihove usluge. Ipak, ljubitelje čistog nisu zakinule za korisne trikove iz kućne radinosti.

image
Ustupljena fotografija

Martina otkriva kako brzo i efikasno transformirati još jedan prljavi dio kuhinje – dasku za rezanje.

- Drvene daske za rezanje s vremenom na sebe nakupe masnoću, prljavštinu, bakterije i neugodne mirise. Sve što je potrebno da daska dobije novo ruho su proizvodi koje svi imamo u kuhinji; sol, soda bikarbona, prašak za pecivo i limunov sok. Sve od navedenog utrljati na dasku i ostaviti da odstoji barem pola sata. Potom dobro istrljati i isprati te pustiti dasku da se dobro osuši. A onda slijedi korak koji će ju potpuno preobraziti – dasku na kraju namažite lanenim ili maslinovim uljem i pustite da se dobro upije. Višak ulja pokupiti papirom i daska je kao nova! – ističe profesionalna čistačica.

Jasmina pak prednost daje krpama od mikrovlakana umjesto papirnatih ručnika jer se tako može uštedjeti novac i smanjuje se otpad. Hvali također sredstvo Prelav Brillant 1 koji joj je odličan saveznik u čišćenju PVC stolarije, kupaonice i vrtnog namještaja.

image

Ilustracija

Profimedia

Za kraj pitamo ih strahuju li da će roboti u skoroj budućnosti zamijeniti njihov posao. Obje mahom daju slične odgovore.

- Robotski usisavači ne mogu zamijeniti čovjeka, ali stroj za strojno čišćenje podova zamjenjuje 12 ruku jer ispušta kemiju, četka, čisti i odmah prljavu vodu usisava u sebe. Po tom pitanju robot pomaže, ali ne krade posao – zaključuje Martina.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji Native Ad Studija Hanza Medije i dm-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:59