‘OTKRIVANJE TOPLE VODE‘

Jurica Pađen o Miley: ‘A kad sam ja pjevao ‘stavi pravu stvar na pravo mjesto‘ usred hardcore patrijarhata...‘

Pađen tvrdi kako je o ženskoj emancipaciji on u svojim pjesmama pjevao u vrijeme kada se Miley Cyrus još nije ni rodila

Jurica Pađen i Miley Cyrus

 Cropix/Profimedia

Sve mi to sliči na otkrivanje tople vode - kaže Jurica Pađen kojeg čudi zbog čega je trenutno najslušanija pjesma na svijetu, ‘Flowers‘ Miley Cyrus, proglašena ženskom himnom. Najnoviji hit američke pjevačice - koji je na YouTubeu u samo četiri dana preslušan 42 milijuna puta i za kojeg žene javno kažu kako ga puštaju umjesto terapije - govori o ljubavi prema sebi, unutarnjoj snazi i samopouzdanju, odnosno temama koje su u zadnje vrijeme sve popularnije jer ističu sposobnost žena da se samostalno pobrinu za sebe i svoju sreću. Pađen, međutim, tvrdi kako je o svemu tome on u svojim pjesmama pjevao u vrijeme kada se Cyrus još nije ni rodila, točnije, prije četrdeset i jednu godinu.

image

Jurica Pađen

Darko Tomas/Cropix

- Zaprepastili su me napisi naših glazbenih kritičara koji Miley hvale kao nekoga tko je napokon smogao hrabrosti da glazbeno progovori o ženskoj emancipaciji. Stoga imam potrebu reći da sam ja upravo o ženskoj emancipaciji pisao u doba hardcore patrijarhalnog ozračja na našim prostorima (nažalost, još uvijek prisutnog u velikoj mjeri), prije ravno četrdeset i jednu godinu. Napravio sam to na albumu ‘Tango Bango‘ objavljenom 1981. godine na kojem se nalazi skladba ‘Stavi pravu stvar na pravo mjesto‘ - kaže Pađen, koji podsjeća kako stihovi njegove pjesme kažu: ‘Sve što ti se sviđa, misliš da i smiješ/ Osjećaje nikada ne kriješ/U životu ništa ne prepuštaš sreći/Žena si od akcije i znaš mi reći/ Stavi pravu stvar na pravo mjesto... Prezireš tradiciju, Nećeš biti dama/Sva pića što popiješ, plaćaš sama...‘

- Miley danas, četrdeset i jednu godinu kasnije, kaže: ‘Mogu sama sebi kupiti cvijeće/ Napisati svoje ime u pijesku/Pričati sama sa sobom, satima/Reći stvari koje ti ne razumiješ/Mogu sama sebe odvesti na ples/I mogu se sama držati za ruku...‘ I onda svi influenceri i društvene mreže gore od entuzijazma oko prava i slobode žena, dok u slučaju moje pjesme taj aspekt nije bio posebno istican. Valjda je trebalo proći četiri desetljeća da dočekamo istu, nešto umiveniju, poruku koja ovog puta stiže iz Amerike i to u trenutku kada su slobode žena ipak neizmjerno veće nego nekad - ironično govori Pađen, koji naglašava kako djevojka u njegovoj pjesmi ne kupuje sama sebi cvijeće, nego se sama časti pićem u kafiću.

- Ona uz to ne čeka da frajer krene u akciju nego preuzima inicijativu i kaže: ‘Stavi pravu stvar na pravo mjesto...‘ - govori glazbenik kojeg ljuti što je hrvatska publika podlegla kompleksu provincije.

image

Miley Cyrus i Liam Hemsworth

Shutterstock Editorial/Profimedia/

- Nekako ispada da je u mnogim glavama sve ono što dolazi izvana nužno bolje jer je popraćeno ogromnim budžetima za marketing. Ja se s tim ne slažem, ja smatram da nitko nema monopol na razmišljanje i da slijedom toga i kod nas ima sjajnih ideja i glazbenih poruka, pa tako i onih izrečenih prije skoro pola stoljeća - kaže Pađen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:43