IZJAVA BEZ DOZVOLE

Zvijezdi domaćih sapunica supruga našla posao na HRT-u, stigao i odgovor s Prisavlja - nezadovoljni su...

HRT-ovcima na čelnim pozicijama nije toliko zasmetala činjenica što nema novinarsko zvanje, ali jest njegov intervju

Matko Knešaurek dobio posao na HRT-u

 Biljana Blivajs/Cropix/

Otkako je jučer izašla informacija da je glumac Matko Knešaurek dobio stalan posao novinara na natječaju HRT-a ne stišava se bura na Prisavlju gdje pojedini djelatnici smatraju kako Knešaureku tamo nije mjesto. Ponajviše im je zasmetao dio rečenice u njegovom intervjuu za Gloriju u kojoj kaže: ‘U fokusu mi je istraživačko novinarstvo, zanima me i kultura, ali apsolutno se vidim na ekranu, možda čak i u vođenju Dnevnika.’

S HRT-a su za Slobodnu Dalmaciju pobliže objasnili koji su to bili kriteriji da se Knešaurek zaposli i na osnovu kojih je kvalifikacija dobio posao.

- Matko Knešaurek je temeljem javnog natječaja objavljenog 2. lipnja 2023. godine nakon provedenog selekcijskog postupka izabran na radno mjesto Novinar 1. Riječ je o početničkoj poziciji i navedeni kandidat je zadovoljio formalne uvjete natječaja.

VŠS - sveučilišni ili stručni prvostupnik/VSS - sveučilišni diplomski studij ili s njim izjednačeni specijalistički diplomski stručni studij (društveni ili drugi odgovarajući smjer), znanje jednog svjetskog jezika, znanje rada na računalu (i aplikacijama za rad) i vozačka dozvola B kategorije.

image

Matko Knešaurek

Biljana Blivajs/Cropix

Dodatna znanja, osobine, vještine i sposobnosti: razvijene vještine prezentacije, razvijene komunikacijske vještine, organiziranost - stoji u odgovoru HRT-a koji se zapravo i ne razlikuje od uvjeta natječaja javno objavljenog u Narodnim novinama.

U međuvremenu je Slobodna Dalmacija od dobro obaviještenog izvora s Prisavlja doznala kako je Knešaurek komisiju osvojio svojom neposrednoću i spontanošću pred kamerama, kao i odličnom dikcijom, što je igralo važnu ulogu prilikom dobivanja posla.

Željeli su mu, kao i još četvero primljenih kandidata, dati priliku da se u idućih šest mjeseci, koliko traje probni rok, dokaže i vide što može. Od izvora s televizije doznaju i kako uopće nije bilo u planu da Knešaurek radi u Informativnom programu. Naime, njemu je od samog starta (što on ne zna) namijenjeno mjesto u redakciji kulture HRT-a, a ako se pokaže dobrim, moguće je da ga se u budućnosti angažira i kao voditelja u nekom od projekata Zabavnog programa HRT-a.

HRT-ovcima koji su ga izabrali i ljudima na čelnim pozicijama nije toliko zasmetala činjenica što je Matko profesionalni glumac (završio je Akademiju u Osijeku) i što nema novinarsko zvanje, ali jest njegov intervju za Gloriju.

image

HRT

Ranko Suvar/Cropix/

Naime, pravila HRT-a su takva da svi djelatnici za davanje intervjua u medijima trebaju imati dozvolu svog nadređenog, a Knešaurek je pak s novinarkom Glorije razgovarao bez da je ikoga na Prisavlju pitao za dopuštenje.

Za sve je ‘kriva‘ njegova supruga, koja je vidjela natječaj i prijavila ga.

- Kako je znala da je novinarstvo moja skrivena strast te da su me osim glume oduvijek zanimali geopolitički odnosi, predložila mi je da se prijavim. Iz znatiželje sam otišao na audiciju, na kojoj je trebalo pokazati snalaženje u reporterskom javljanju, a meni je definitivno pomoglo moje 17-godišnje iskustvo pred kamerama, sve serije i filmovi koje sam snimao. Zasigurno je to pridonijelo da netko u komisiji odluči kako će mi dati prednost u odnosu na profesionalne novinare. Zato se nadam da će moj posao pretežito biti ispred kamera - rekao je Knešaurek koji je gledateljima poznat po serijama ‘Ruža vjetrova‘, ‘Zora dubrovačka‘, ‘Zlatni dvori‘...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:39