Zrinka Ljutić

 SEBASTIEN BOZON Afp
SJAJNE VIJESTI

Zrinka Ljutić u Kranjskoj Gori osvojila prve veleslalomske bodove u karijeri, Shiffrin slavi povijesnu pobjedu

Amerikanka Mikaela Shiffrin nezaustavljivo grabi prema statusu najveće skijašice svih vremena
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 08. siječanj 2023. 13:32

Ima neka tajna veza između Zrinke Ljutić (18) i slovenskih skijališta. Prije dvije godine na Krvavecu je upisala premijernu veleslalomsku pobjedu Europskog kupa, a u nedjelju je u Kranjskoj Gori u istoj disciplini osvojila i prve bodove u Svjetskom kupu. Za djelić povijesti pobrinula se pak Mikaela Shiffrin, koja se 82. pobjedom izjednačila s Lindsey Vonn.

Top 20 plasman, točnije 19. mjesto na Podkorenu pravi je melem za Zagrepčanku nakon dva uzastopna razočaranja. U srijedu je kratko trajala na Crvenom spustu, gdje se nadala visokom plasmanu pred domaćom publikom, a u subotu nije završila prvu vožnju prvog veleslaloma.

Popravni je, međutim, prošao bez pogreške. Sa startnim brojem 46, Ljutić se sa stazom ispod Vitranca suočila na jedini ispravni način: odlučno, bez nepotrebnog kočenja i straha. Kad je prvi prolaz pokazao 53 stotinke zaostatka, bilo je jasno da se može ugurati u borbu za bodove.

Nakon prve vožnje držala je 23. mjesto, a u drugoj ponovila sigurno i pravovremeno izdanje, naročito na gornjem dijelu staze, te u cilj ušla kao petoplasirana. Puno je skijašica nakon nje izgubilo bitku sa zamkama Podkorena, pa je Zrinka do kraja napredovala za još četiri pozicije. Upravo je u Kranjskoj Gori lani stigla i do prvih slalomskih bodova.

Amerikanka Mikaela Shiffrin nezaustavljivo grabi prema statusu najveće skijašice svih vremena. U subotu suzdržana, u nedjelju nedodirljiva. Nakon prve vožnje imala je 24 stotinke bolje vrijeme od Federice Brignone, a u drugoj uključila „turbo“ i ostavila Talijanku za gotovo osam desetinki (-0.77). Treća je bila Lara Gut-Behrami.

Nakon što se izjednačila s Vonn, peterostruka Snježna kraljica ispred sebe ima još samo Ingemara Stenmarka, koji je karijeru zaključio sa 86 pobjeda u Svjetskom kupu. Ovim tempom ulovit će ga već do kraja sezone, a nakon toga preostaje još samo lov na Annemarie Moser-Pröll i njezinih šest Svjetskih kupova. Mikaela ih zasad ima četiri, ali čvrsto drži ruku na petom Velikom globusu: prednost ispred Vlhove veća je od 400 bodova.

Skijašice će nakon Kranjske Gore imati samo dan odmora. Već u utorak na programu je noćni slalom u Flachauu (prva vožnja 18, druga 20.45), a onda su na redu dva vikenda brzih disciplina.

Linker
06. svibanj 2024 15:24