DAMIR KRAJAC/CROPIX
KAKO ĆE BARAKUDE DO TOKIJA?

‘Što ako nam igrači budu morali u samoizolaciju? Nije to gripa, oni 15 dana ne mrdaju...‘

Izbornik Tucak predlaže pismo FINA-i u kojem će se ispitati opravdanost termina OI-kvalifikacija.
Piše: Dean BauerObjavljeno: 21. rujan 2020. 20:20

Vaterpolo je jedan od prvih sportova u nas koji je krenuo s treninzima još pri kraju prvog vala pandemije koronavirusa, te uz nogomet jedini koji je nastavio s natjecanjem i uspješno okončao sezonu 2019./20. Štoviše, mi smo uspjeli okončati i Regionalnu ligu, da bi tijekom ljeta bilo zgotovljeno i žensko seniorsko prvenstvo, ali i kupovi i prvenstva svih mlađih uzrasta.

Na tom valu su “jahale” i Barakude pa je lipanjska utakmica Hrvatske i Crne Gore (14:5) u Dubrovniku, jedina međudržavna utakmica odigrana na našem kontinentu od ožujka ove godine. U tom pogledu, Barakude su u nemjerljivo boljem položaju nego momčadi Mađarske, Grčke, Srbije, Italije, Španjolske... Opet, daleko je to od idealnog. Posebno što su (zbog zaraze covidom-19), dan-dva ranije od predviđenog bile okončane kolovoške pripreme u Korčuli, kao i što je otpao za sam konac kolovoza planirani međunarodni turnir HEP kup u Šibeniku. Tada je iz Hrvatskog vaterpolskog saveza napominjano kako je taj turnir samo odgođen. Za okvirno listopad.

Ne relativizirajmo

- Nismo odustali od turnira i u kontaktu smo cijelo vrijeme primarno s onim savezima s kojima smo i ranije dogovarali turnir. Dakle, Italija i Crna Gora - veli Perica Bukić, dopredsjednik i izvršni direktor Hrvatskog vaterpolskog saveza.

- U biti smo mi bili zvali gotovo pa sve. Od Srba preko Mađara, Grka, Španjolaca, do SAD. U ovom trenutku načelni interes postoji, ali pitanje je klubova i termina. Naime, počelo je prvenstvo u Francuskoj, u Italiji kup, a za dva tjedna će i prvenstvo kao i kod nas. Čekamo da LEN odredi službeno europski klupski kalendar, plus da se odrede Talijane kada mi njima odgovaralo. S turnirom na kojem bismo imali sigurne Hrvatsku, Italiju i Crnu Goru, plus s poznatim terminom, onda možemo ići potražiti i četvrtog sudionika.

image
GIORGIO SCALA/DEEPBLUEMEDIA/INSIDEFOTO

Gdje bi se igrao taj turnir, je li to Dubrovnik?

- To je najmanji problem. Važniji su uvjeti nakon turnira, odnosno hoće li igrači po povratku trebati u izolaciju ili ne, a to već ovisi o epidemiološkoj slici. Što se mjesta turnira tiče, to mogu biti i Rijeka i Zagreb ili Dubrovnik. Ono što je znano jest da vaterpolski savezi Italije i Crne Gore nemaju ništa protiv turnira, dapače, samo valja potvrditi datume i uvjete - napominje Bukić.

U međuvremenu izbornik Tucak, kad već nije u mogućnosti igrati turnir, komunicira s igračima na svakodnevnoj bazi. Pozitivno je da su sve Barakude pronašle nove sredine odnosno da su svi u jakim klubovima, sa stručnim vodstvom, sve do zaključno kapetana Bušlje koji je dugo jedini bio bez kluba.

- On nam je u jednom trenutku bio jedini upitnik, ali riješen je na najbolji mogući način jer ostaje u Hrvatskoj. Došao je u Mladost u kojoj se dobro radi, a odlično je to što će trenirati i igrati s našim igračima. To je vrlo bitno jer će igrati s naših 4-5 reprezentativaca.

Nije to obična gripa

Postoji samo nešto što mori izbornika Barakuda ovog trenutka

- Ja sam čak prijedloga da mi kao savez uputimo i neki dopis FINA-i (Međunarodnoj organizaciji vodenih sportova), pa čak i MOO-u glede kvalifikacijskog turnira za Igre u Tokiju, a koji je zamišljen u Rotterdamu, od 14. do 21. veljače. S pitanjem opravdanosti tog termina, imajući u vidu da je to najgore vrijeme epidemiološki gledano. Medicinski stručnjaci uostalom tako napominju. Naime, pitam javno što ukoliko se nama pet igrača zaraze tri dana prije početka turnira? Pa neka je i 15 dana prije turnira, pa moraju u samoizolaciju, dakle nema treninga, bazena, lopte, ničega punih 15 dana prije početka kvalifikacija za olimpijske igre. Što tada? Netko će reći možda “nesreća”, “bad luck”, ali nije tako. Ne relativizirajmo. Nije to gripa pa date igraču infuziju i on igra, nego 15 dana ne mrda!

Što bi se moglo učiniti? Što predlažete?

- Samo da preispitaju odluku. Neka pomaknu još kasnije pa da se pruži i još više vremena za to cjepivo koje možda dotad bude u funkciji. Ili neka primijene pravilo kakvo je bilo za Aziju gdje je bez kvalifikacija određeno tko ide u Tokio, temeljem rezultata, rankinga. Ili neka dopuste onda 25 igrača. Mislim, sve je bolje od ovoga - drži izbornik Barakuda, Ivica Tucak.

Prvenstvo Hrvatske s gledateljima na tribini

Za manje od dva tjedna, u subotu 3. listopada startat će novo državno vaterpolsko prvenstvo, Prva liga s ukupno 11 klubova. Podsjetimo, Regionalne lige u formatu na koji smo naviknuli posljednjih 12 godina neće biti. No, to neće nimalo umanjiti kvalitetu vaterpola u hrvatskim bazenima, čak štoviše.
Ono ipak što je u ovom trenutku osobito bitno i obećavajuće jest da će se utakmice igrati s gledateljima na tribinama.

- Ukoliko u tom trenutku, kada nama započne Prvenstvo Hrvatske, bude dopuštena nazočnost gledatelja kao što je to uostalom i sada s jasno propisanom brojkom od trećine ili 30% kapaciteta, apsolutno da - veli Perica Bukić.

- Mi ćemo poštivati sve što treba, a uostalom mi smo sve to već i prošli, odradili sve preporuke i održali normalno naše natjecanje tijekom ljeta kada smo završili sezonu Prvenstva Hrvatske, sezone 2019./20., pa i prije toga Final Foura prošlosezonske Regionalne lige. Od evidencije gledatelja, mjerenja temperature, dezinfekcije ruku, održavanja razmaka. Imamo protokol koji je ustanovljen, mi smo ga i provodili, te nije bilo problema.

Linker
21. svibanj 2024 12:37