STIGAO U HRVATSKU

TESTIRALI SMO NOVE MODELE Je li najiščekivaniji gadget godine, Samsungov Galaxy S7, zaista najbolji mobitel na svijetu?

 Ilija Matanović/EPH

U Hrvatskoj i službeno počinje prodaja najiščekivanijeg gadgeta u ovoj godini, Samsungova top modela pametnog telefona Galaxy S7 te njegova većeg brata S7 Edge, koje je Jutarnji list imao priliku prvi od domaćih medija opsežno testirati.

Skliski u ruci

Ako bi se Samsungove nove perjanice trebalo sažeti u jednu rečenicu, može se reći da su sve ono što su njihovi prethodnici iz lanjske linije S6 trebali biti: dogodila se blaga evolucija u dizajnu, poboljšane su performanse, unaprijeđeno je sučelje, korejski inženjeri uvažili su kritike korisnika i barem se zasad čini da je sve izvedeno bez greške. Već u startu dodana je diferencijacija u veličini; standardni S7 dolazi sa zaslonom dijagonale 5,1 inč, a S7 Edge ima s obje strane zaobljeni ekran dijagonale 5,5 inča. Naravno, Samsungovi Super AMOLED zasloni priča su za sebe; oštri poput britve, vidljivi i na najjačem suncu, danas su možda i najbolji postojeći na pametnim telefonima. Oba imaju Quad HD razlučivost od 1440 X 2560 piksela, ali pošto ima manju površinu ekrana, S7 ima veću gustoću prikaza.

Uređaji su i dalje od stakla s metalnim obrubom i lagano su zaobljeni s donje strane, tako da još ugodnije leže u ruci (iako su vrlo skliski pa bi neka maska bila vrlo pametno ulaganje) i u Hrvatskoj će biti dostupni u tri boje - crnoj, bijeloj i “platinasto-zlatnoj”.

Crni i bijeli više nemaju onaj “bling” efekt, nego su prigušeniji i decentniji, što im daje još jači premium osjećaj nego kod S6 (zlatni i dalje malo šljašti). Zbog snažnijih baterija neznatno su deblji od prethodnika, ali je zato leća kamere sada gotovo potpuno uvučena u uređaje. Na dnu se nalazi “home” tipka s još bržim i preciznijim čitačem otisaka prstiju, s gornje strane i dalje se nalazi utor za SIM karticu, ali je sada tu i opcija proširenja osnovnih memorijskih opcija od 32 i 64 gigabajta SD karticama sve do 200 GB. Nepostojanje te opcije na lanjskome modelu bila je stvar kojoj su ljubitelji Samsunga najviše prigovarali. Modeli imaju veći kapacitet baterija, od 3000, odnosno 3600 mAh. Pokazalo se da je baterija kod Edgea i više nego dostojna svih zadataka i pred kraj radnog dana imala bi gotovo četvrtinu kapaciteta, unatoč vrlo aktivnom korištenju. Baterija kod S7 ipak je nešto slabije prolazila tijekom našeg testa.

Edge ima bolju bateriju

Srećom, zato su tu “power saving” i “ultra power saving” modeli uštede. Ultra je posebno zanimljiv, jer ekran prebacuje u crno-bijeli i gasi apsolutno sve osim najvažnijih aplikacija - telefon, poruke, internet i, naravno, Facebook i WhatsApp. Uređaji se mogu puniti bežično, a žični punjač uistinu je iznimno brz. Što se tiče performansi, oba uređaja su munjevito brza, nema nikakvog zastajkivanja u radu ili pregrijavanja koliko god ih se opterećivalo. Dolaze sa 4 GB RAM-a, a na našem tržištu i sa Samsungovim procesorima Exynos 8890 Octa-core. Uređaji su vodootporni, i to po standardu IP68, što znači da bi trebali biti potpuno otporni na prašinu i izdržati ispod vode do pola sata na dubini do metra i pol (taj dio nismo testirali, vjerujemo na riječ).

Iako je kod kamere smanjen broj megapiksela (sa 16 na 12), nova Dual PIxel kamera ima otvor blende od impresivnih f1.7 pa slike izgledaju fantastično u svim osim najmračnijih uvjeta. Korisničko sučelje ogoljeno je do maksimuma i još više pojednostavljen. Predinstalirane su samo naosnovnije aplikacije, plus Facebook, Instagram, WhatsApp i Office paket. Google Now radi odlično, čak i u Hrvatskoj (ali ne i na hrvatskom).

Cijena oko 6000 kuna

Korisnicima je na raspolaganju hvaljeni sustav zaštite podataka Knox, a uskoro će u Hrvatsku doći usluga Samsung Pay, koja bi trebala funkcionirati s praktički svakim POS uređajem. Split-screen radi fantastično, posebno na Edgeu. Preporučena maloprodajna cijena za Galaxy S7 je 5599 kuna, a za S7 Edge 6399 kuna (za 32 GB modele), dok u ponudi HT-a, Vipneta i Tele2 postojne različite otplatne opcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:05