TUGA

Dvije rode preminule jer su ih roditelji hranili gumicama, misleći da su to crvi

Volonteri tragaju za trećom rodom, koja je poletjela i gubi joj se svaki trag

Ilustracija

 Mustafa Ciftci/Afp/Profimedia

Njemačka udruga Wildvogelhilfe Leipzig objavila je tužnu priču o dvije malene rode koje su preminule nakon što su ih roditelji hranili gumicama, misleći da se radi o crvima. Riječ je o rodama iz Bad Dürrenberga, čiji su roditelji bili uvjereni da su gumice njihova hrana - obikom i teksturom su odgovarali, pa jadne ptice nisu pojma imale da su donijele propast svojim mališanima.

Druga koja je nastradala u želudcu je imala 300 gumica koje su bile teške oko 600 grama. Taj grumen se nije mogao probaviti, niti proći kroz crijeva, pa je ostao u želudcu. Kad joj je došlo vrijeme da poleti, roda zbog sadržaja želudca to nije mogla učiniti. Ljudi su je vidjeli kada se spustila na tlo, pa su je odmah odveli kod veterinara. On je otkrio jeziv sadržaj njenog želudca.

No, to nije najgore. Samo tjedan dana ranije, mlada roda iz istog gnijezda preminula je zbog istog uzroka. Zbog toga se sada traga za trećom pticom, koja je napustila gnijezdo i gubi joj se svaki trag. Pretpostavlja se da je u opasnosti.

Osim što traže pticu, volonteri pretražuju područje kako bi otkrili odakle sve te silne gumice dolaze. Pretražuju se odlagališta otpada, ali za sada nisu uspjeli pronaći izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 04:20