NA BALKANU

Porazne brojke: Samo jedan posto svih postupaka za zločine protiv prirode završi osudom počinitelja

Čuvari prirode, inspektorat, policija, veterinari i državno odvjetništvo zajedno rade na poboljšanju te statistike

Ćelavi ibis Gipsy, ilustracija
 

 Udruga BIOM

U sklopu projekta BalkanDetox LIFE i njegove aktivnosti uspostave nacionalnog edukativnog programa za suzbijanje protuzakonitog trovanja, u Algebra Kampusu u srijedu 13. prosinca održana je radionica za djelatnike javnih i privatnih službi o ispravnom postupanju u slučaju nezakonite upotrebe otrova protiv divljih životinja.

Nezakonita upotreba otrova je kažnjiva praksa neselektivnog ubijanja divljih životinja korištenjem otrovnih mamaca. Mamci su obično komadi mesa ili cijele lešine koji su posipani otrovnim tvarima, najčešće zabranjenim pesticidima koji se nabavljaju na crnom tržištu. S obzirom na to da se u najvećem broju slučajeva radi o neurotoksičnim tvarima koje su izrazito otrovne i pri najmanjim količinama te djeluju neselektivno, ova praksa predstavlja veliku prijetnju za sav živi svijet, uključujući i ljude, istaknula je u svom uvodnom izlaganju Marija Martinko Ivanov iz udruge BIOM, koordinatorica ovog projekta u Hrvatskoj.

Potom su svoja izlaganja održali polaznici Wildlife Crime Akademije u Andaluziji, prve specijalizirane edukacije ovog tipa u Europi, koja se održavala tijekom proteklih godina. Oni su tijekom svojih izlaganja prisutnima prenijeli znanja i vještine usvojene u Španjolskoj, zemlji koja prednjači po organiziranosti u suzbijanju zločina protiv divljih vrsta u Europi, te pojasnili način i važnost ispravnog postupanju u incidentima trovanja, u okviru svojih nadležnosti.

Izlaganja su održali Elvis Vuleta, čuvar prirode iz Javne ustanova „Priroda“ Primorsko- goranske županije, Nera Fabijanić, stručna suradnica za lovstvo i europske projekte iz Hrvatskog lovačkog saveza, Mara Gerovac iz Ravnateljstva policije, Andrija Damjanović, viši inspektor zaštite prirode iz Državnog inspektorata RH, prof. dr. sc. Krešimir Severin, predstojnik Zavoda za sudsko i upravno veterinarstvo i voditelj Laboratorija za forenziku na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te Iva Arapović, zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Puli.

Okupljenim sudionicima radionice u Zagrebu predstavljen je i Standardizirani protokol za koordinaciju djelovanja u slučaju nezakonite upotrebe otrova i drugih nezakonitih i kažnjivih radnji protiv divljih životinjam koji je izrađen u sklopu ovog projekta s ciljem poboljšanja koordinacije državnih institucija odnosno uspješnog procesuiranja slučajeva trovanja divljih vrsta. Naime, prema podacima prikupljenima u sklopu izrade Studije o nezakonitoj upotrebi otrova u zemljama Balkanskog poluotoka tek 20 posto incidenata trovanja je u konačnici otkriveno i dokumentirano, te je za manje od 1 posto pokrenut pravni postupak.

Jačanje institucionalnih kapaciteta državnih institucija, njihove koordinacije i operativnosti, uz osvješćivanje opće populacije o ovom problemu, prvi su koraci u borbi protiv nezakonitog trovanja divljih vrsta, smatraju u Biomu te ističu iznimno dobru i aktivnu suradnju s nadležnim državnim institucijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 08:46