CROATIA OSIGURANJE

NEVJEROJATNA ISPOVIJEST 'Podstanari su nam uništili stan u centru Zagreba, nisu plaćali režije niti najamninu. Šteta je veća od 100 tisuća eura'

 EPH

Uništeni parketi, zidovi, utičnice i više tisuća kuna duga opskrbljivačima epilog su neželjenog podstanarskog odnosa, koji je trajao pune četiri godine. U jednoj zgradi tik uz zagrebački Trg Franje Tuđmana vlasnici su morali sudski deložirati podstanare, koji su im još prije nekoliko godina prestali plaćati stanarinu i posve uništili stan. Procjenjuju kako će za pokrivanje svih dugova i renoviranje stana morati uložiti oko 100 tisuća eura.

Stan u Ilici, smješten preko puta Trga Franje Tuđmana, prostire se na 100 kvadrata, a cijene najma takvih stanova u okruženju kreću se od četiri do pet tisuća kuna mjesečno. Prostor je u potpunosti namješten i podstanari nisu morali donijeti ništa osim odjeće.

- Stan smo iznajmili podstanarima prije četiri godine. Sklopili smo ugovor, prijavili to poreznoj upravi i uredno na njih plaćali porez. Sve po zakonu. Ispočetka je sve bilo dobro, no kad je moj suprug preminuo, počeli su problemi. Žena kojoj sam iznajmila stan jednostavno je prestala plaćati stanarinu. Nisam znala što učiniti, pa sam najprije pokušavala razgovarati s njom. Ona mi je rekla da je ostavim na miru i da od nje neću dobiti niti kune- započinje svoju priču 82-godišnjakinja čiji je sin formalni vlasnik stana.

On je nakon smrti svojeg oca obolio pa njegova majka sumnja da je to još jedan od razloga zašto su njihovi podstanari mislili da se mogu ponašati na način na koji jesu. Mislili su, kaže ona, da žena u njenim godinama neće imati snage za borbu, no prevarili su se. Ipak, unatoč činjenici da su uspjeli izbaciti neželjene podstanare, oboje nas mole za anonimnost. Kažu - ne žele da susjedi znaju što se dogodilo u njihovom stanu, niti bi htjeli stvoriti problem za budućnost, u slučaju da se jednom opet odvaže iznajmljivati taj stan.

Opomene za neplaćenu struju, vodu i plin počele su dolaziti prije tri godine. Poštanski sandučić bio je zatrpan kuvertama, koje nitko nije vadio ni otvarao. Sve to vlasnici nisu znali - sve do trenutka kad ih je predstavnik stanara nazvao kako bi im rekao da podstanarka duguje poveći iznos za plaćanje pričuve. Nakon toga su nazvali opskrbljivače i saznali za dugovanja. Do tog trenutka nisu reagirali, no tad su shvatili da se moraju obratiti sudu, inače će njihovi računi biti blokirani kako bi se naplata prisilno izvršila.

Livio Andrijic / CROPIX / CROPIX
Zagreb, 020316Stambena zgrada, Ilica 164.Snimanje devastiranog stana od strane deloziranih podstanara.Na fotografiji:Devastirani stan.Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Foto: Livio Andrijić / CROPIX

- Trajalo je godinama, jer su naši podstanari tvrdili da su zaštićeni najmodavci. To uopće nije bila istina, a sud nam je nakon nekog vremena dao za pravo. Naredili su deložaciju, koja je i ostvarena. Ušli smo u stan i zatekli potpunu katastrofu. Parketi su uništeni, zidovi popucani... Nije stvar samo u tome da stan netko nije održavao, nego ga je namjerno uništio - žali se gospođa Lj.G., koja nam pristaje dati samo svoje inicijale.

U Poreznoj upravi su joj savjetovali, u trenutku kad su podstanari prestali plaćati najam, da prekinu plaćati porez na nju. To su i učinili, kažu, ali problem se nastavio. Policija je bila nemoćna - zapravo, nitko im nije mogao pomoći. Iako su plaćali režije za svoje podstanare, priznaju kako ni u snu nisu očekivali kakva će ih katastrofa zateći kad uđu u stan. Mislili su da je najgore što ne mogu iseliti podstanare i što mjesečno gube nekoliko tisuća kuna na njihove troškove, no zapravo su se prevarili.

- Osim velikih troškova, ima tu još raznih sitnica. Recimo, namještaj je ručni rad, a vidjela sam da je moja podstanarka pokidala dio tapeciranog dijela. Zavjese su potpuno uništene, kao i neke od roleta. Ona je u stanu imala puno pasa, kojima bi prostrla pelenu da obave što su morali, ali tu pelenu očito nije dovoljno mijenjala. Urin se upio u parket i posve ga uništio - žali se Lj.G.

Livio Andrijic / CROPIX / CROPIX
Zagreb, 020316Stambena zgrada, Ilica 164.Snimanje devastiranog stana od strane deloziranih podstanara.Na fotografiji:Devastirani stan.Foto: Livio Andrijic / CROPIX

Foto: Livio Andrijić / CROPIX

Kaže kako ne zna što će poduzeti. Stan nije bio osiguran, pa se na taj način ne može namiriti šteta. Pošto su podstanare sudski izbacili, jedino što bi ona i sin mogli napraviti jest sudskim putem tražiti nadoknadu štete. No, to će dugo trajati, a osim toga, sumnja da njihovi podstanari imaju dovoljno sredstava da im namire čak i mali dio štete koju su u stanu počinili.

- Još uvijek ne znam što učiti, otkud krenuti. Nismo mogli ni u snu pomisliti da bi nam se mogla dogoditi ovakva situacija, jer smo sve radili po zakonu i mislili smo da smo zaštićeni. No, zapravo, nismo uopće bili - zakon je štitio ljude koji su bili u našem stanu i koji su napravili štetu. Sad ne možemo ništa osim sjesti i plakati, zapravo, jer ne znam što bismo drugo mogli napraviti - kažu vlasnici.





PRVI PUT U HRVATSKOJ Detaljna mapa rizika za 128 gradova

Koliko je siguran vaš dom? Koliko su česte provale u stanove i poslovne prostore u vašem susjedstvu? Gdje se u Hrvatskoj najčešće događaju požari? Koji su gradovi najviše, a koji najmanje sigurni u slučaju poplave? Kolika je opasnost od potresa u gradu?

Tim Native Ad Studija EPH za analizu i vizualizaciju podataka, na čelu sa Dušanom Miljušem, sveučilišnim specijalistom za nacionalnu sigurnost, i Filipom Šarićem, vodećim ekspertom na tržištu za 2D i 3D animacije, napravio je prvu interaktivnu kartu Hrvatske koja na jednom mjestu prikazuje relevantne informacije o požarima, poplavama, potresima i provalama u svakom od 128 gradova.

Klikni za veći prikaz infografike

SADRŽAJ OMOGUĆUJE CROATIA OSIGURANJE

Potencijalnu štetu u domu možete jednostavno prevenirati. Želite li osigurati svoj dom od provala, požara, poplava i bujica, potresa i još 11 drugih opasnosti? Croatia osiguranje, lider na tržištu imovinskih osiguranja u Hrvatskoj, nudi mogućnost osiguranja imovine kako bi svatko u svojem domu bio siguran i slobodan. Policom Croatia imovina možete osigurati kuću, stan, vikendicu, apartman i sav namještaj, kućanske uređaje i aparate te čak i odjeću. Saznajte više: www.crosig.hr

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija EPH i Croatia osiguranja, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 22:57