CROATIA OSIGURANJE

NEVJEROJATNA ISPOVIJEST 'Vatra je planula kod susjeda, izgubili smo sve što smo godinama stvarali, a morali smo odjednom pronaći 250 tisuća kuna'

Zagreb, 170513. U Zabanjskoj ulici u Dubravi na kucama broj 18 i 20 usljed pozara smrtno je stradala jedna osoba.Na slici: opozarena kuca.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX / Srdjan Vrancic / CROPIX

Obitelj Sudarević je u svibnju 2013. godine izgubila dom. Vatra, koja je planula kod susjeda, proširila se i na njihovu kuću. Bilo je to usred noći, dok je cijela obitelj mirno spavala. Srećom, Vilminog supruga probudio je miris dima i brzo je dozvao sve ukućane. Nisu paničarili, odjenuli su se i smireno izašli na ulicu. Tamo su već bili drugi susjedi, koji su pozvali vatrogasce. Vilma kaže da je njezin suprug bio dovoljno priseban da pri izlasku iz kuće zavrne plinski ventil. No od prvotne smirenosti i zabrinutosti za susjedovu kuću do šoka kad su shvatili da nestaje i njihov dom proteklo je, čini joj se, svega par minuta. Odjednom je planuo njihov krov. U samo nekoliko minuta izgubili su većinu onoga što su godinama stvarali.

- Potpuno je uništen krov i cijeli kat kuće, onaj u kojem su bile naše spavaće sobe. Kat ispod je bolje prošao - on je bio samo namočen vodom od gašenja, pa smo samo izbrusili parkete i obojili zidove, tako da za taj dio kuće nismo previše potrošili. No, na kraju smo u potpuno izgoren kat i krov uložili oko 250 tisuća kuna - kaže Vilma Sudarević i dodaje da im je u obnovi pomogao Grad jer je platio dio obnove krova koja je stajala oko sto tisuća kuna.

Punih godinu dana obnavljali su dio po dio uništene kuće. Pomogli su im prijatelji, obitelj, kolege s posla... Trebalo je prvo ukloniti sve što je izgorjelo, a onda ponovno sve sagraditi, pregraditi, postaviti nove instalacije, pločice, parkete... Posao je išao sporo, jer je bilo puno toga što je trebalo urediti, majstori su se samo izmjenjivali. Ipak, većinu toga uspjeli su obnoviti u roku od godinu dana.

Srdjan Vrancic / CROPIX / Srdjan Vrancic / CROPIX
Zagreb, 170513. U Zabanjskoj ulici u Dubravi na kucama broj 18 i 20 usljed pozara smrtno je stradala jedna osoba.Na slici: opozarena kuca.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Foto: Srđan Vrančić

- Trebalo je neko vrijeme da shvatim da se to doista dogodilo. Uvijek čitamo o takvim strašnim stvarima i mislimo da se one događaju nekome drugome. Ne očekuješ da ćeš nakon normalnog radnog dana i večeri koju si proveo s obitelji usred noći iskočiti iz svog kreveta i da se u njega više nećeš vratiti. To su strašne stvari, a tek kad shvatite koliko će posla biti pred vama da bi svoj dom vratili u prvotno stanje! Nakon toga čovjek počne drukčije gledati na svijet oko sebe i postaje svjestan da se loše stvari naprosto događaju - kaže Vilma.

Srdjan Vrancic / CROPIX / Srdjan Vrancic / CROPIX
Zagreb, 170513. U Zabanjskoj ulici u Dubravi na kucama broj 18 i 20 usljed pozara smrtno je stradala jedna osoba.Na slici: opozarena kuca.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Foto: Srđan Vrančić

Radovi na obnovi kuće počeli su nedugo nakon požara. Najprije je postavljen novi krov, a onda su počeli radovi na uređenju spavaćih soba. Obnavljali su prostoriju po prostoriju - koliko im je to dopuštalo vrijeme, ali i sredstva kojima su raspolagali. Nakon uređenja zidova kupili su novu stolariju, postavili parkete i potom krenuli u kupovinu namještaja. Uslijedila je kupovina sitnica, što ih je često i podsjećalo na stvari koje su imali, a koje su nepovratno izgubili. Obnova kuće ni danas, nakon tri godine, nije još do kraja gotova, potrebno je postaviti fasadu, jako se puno energije gubi zbog nedostatne izolacije.

Srdjan Vrancic / CROPIX / Srdjan Vrancic / CROPIX
Zagreb, 170513. U Zabanjskoj ulici u Dubravi na kucama broj 18 i 20 usljed pozara smrtno je stradala jedna osoba.Na slici: ocevid.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Foto: Srđan Vrančić

- Šok je kad čovjek shvati da je toliko toga izgorjelo, od sitnica i uspomena do mnogih materijalno vrednijih predmeta. No, nikome od nas ništa se nije dogodilo i to je svakako najvažnije. Svoju smo lekciju naučili - nakon obnove odmah smo osigurali dom. Ovaj put smo otvorili trajni nalog, da nam se ne bi opet dogodilo da zaboravimo platiti ratu. Naravno, nadamo se da se ovakvo nešto više neće ponoviti, ali smo malo mirniji sad kad imamo osiguranje, barem se nećemo morati brinuti kako sve obnoviti i otkud nam novac za to - kaže Vilma.

PRVI PUT U HRVATSKOJ Detaljna mapa rizika za 128 gradova

Gdje se u Hrvatskoj najčešće događaju požari? Koliko su česte provale u stanove i poslovne prostore u vašem susjedstvu? Koji su gradovi najviše, a koji najmanje sigurni u slučaju poplave? Kolika je opasnost od potresa u gradu?

Tim Native Ad Studija EPH za analizu i vizualizaciju podataka, na čelu sa Dušanom Miljušem, sveučilišnim specijalistom za nacionalnu sigurnost, i Filipom Šarićem, vodećim ekspertom na tržištu za 2D i 3D animacije, napravio je prvu interaktivnu kartu Hrvatske koja na jednom mjestu prikazuje relevantne informacije o požarima, poplavama, potresima i provalama u svakom od 128 gradova.

Klikni za veći prikaz infografike

SADRŽAJ OMOGUĆUJE CROATIA OSIGURANJE

Potencijalnu štetu u domu možete jednostavno prevenirati. Želite li osigurati svoj dom od provala, požara, poplava i bujica, potresa i još 11 drugih opasnosti? Croatia osiguranje, lider na tržištu imovinskih osiguranja u Hrvatskoj, nudi mogućnost osiguranja imovine kako bi svatko u svojem domu bio siguran i slobodan. Policom Croatia imovina možete osigurati kuću, stan, vikendicu, apartman i sav namještaj, kućanske uređaje i aparate te čak i odjeću. Saznajte više: www.crosig.hr

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija EPH i Croatia osiguranja, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 05:28