CROATIA OSIGURANJE

ŽENA SAMOBORCU SPASILA ŽIVOT 'Eksplodirao mi je punjač za mobitel, kuća se zapalila, a šteta od požara na kraju je bila veća od 200 tisuća kuna!'

Samobor, 180216.Perkovceva ulica.Ivan Guscic kojem je izgorjela kuca nakon eksplozije kineskog mobitela. Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Suvar / CROPIX

- Spavali smo u sobi u potkrovlju. Bilo je negdje oko 4.30 kad je supruga ustala i krenula na WC. Osjetila je neki dim. 'Ivice, Ivice', viknula je. Jurnuo sam u bratovu sobu. Njega nije bilo, a soba je već bila puna dima. Otrčao sam do razvodne kutije i isključio struju. Nakon toga sam bacao vodu. Supruga je počela plakati I zapomagati. 'Joj, joj!' Uzeo sam lavor, punio ga vodom i polijevao po vatri, ali uzalud. Krenuli smo u prizemlje i u tom metežu zaboravio sam da je u sobi ostao naš labrador Ezio. Vratio sam se po njega, nekako sam uspio doći do prizemlja, ali plameni jezici opekli su me po leđima… Dobio sam opekotine drugog stupnja - ispričao nam je to Ivan Gluščić, vlasnik kuće u Perkovčevoj ulici u Samoboru čije je krovište 23. studenog 2014. godine nestalo u plamenu.

Ivan je skupo platio štetu nakon požara u kući. Je li mogao izbjeći trošak?

Nakon očevida ustanovljeno je da je najvjerojatnije uzrok požara punjač mobitela zbog čega još uvijek njegov brat vodi sudski postupak za naknadu štete. Osim štete od požara, izgorjelog krovišta i dijela kojeg su morali srušiti zbog štete oštećeni su i zidovi kuće od vode kojom su vatrogasci gasili vatru. Velika šteta nastala je od vode kojom su vatrogasci gasili požar, koja je natopila zidove.

- Sreća da smo izvukli živu glavu, da se supruga nije probudila vjerojatno bi se ugušili u dimu! - prisjeća se Ivan Glušćić.

- Policija je napisala da je šteta 20.000 kuna, ali ona je bila puno veća. Nažalost, nedavno prije požara isteklo mi je osiguranje i nisam ga bio produžio. A osim štete na kući izgorjela mi je cijela biblioteka, alati, prijenosni kompjutor, sva odjeća, mislim da je šteta bila veća od 200.000 kuna.

Ranko Suvar / CROPIX
Samobor, 180216.Perkovceva ulica.Ivan Guscic kojem je izgorjela kuca nakon eksplozije kineskog mobitela. Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Foto: Ranko Šuvar / EPH

Obitelj Glušćić još uvijek nije dovršila obnovu potkrovlja od požara. Obnovili su krovište. Grad Samobor pomogao im je sa 10.000 kuna.

- Dosad smo u popravke uložili oko 10.000 eura, a dosta toga smo i sami popravili pa smo tu uštedjeli. Samo nas je obnova krovišta stajala oko 30.000 kuna – kaže Ivan Gluščić.

PRVI PUT U HRVATSKOJ Detaljna mapa rizika za 128 gradova

Gdje se u Hrvatskoj najčešće događaju požari? Koliko su česte provale u stanove i poslovne prostore u vašem susjedstvu? Koji su gradovi najviše, a koji najmanje sigurni u slučaju poplave? Kolika je opasnost od potresa u gradu?

Tim Native Ad Studija EPH za analizu i vizualizaciju podataka, na čelu sa Dušanom Miljušem, sveučilišnim specijalistom za nacionalnu sigurnost, i Filipom Šarićem, vodećim ekspertom na tržištu za 2D i 3D animacije, napravio je prvu interaktivnu kartu Hrvatske koja na jednom mjestu prikazuje relevantne informacije o požarima, poplavama, potresima i provalama u svakom od 128 gradova.

Klikni za veći prikaz infografike

SADRŽAJ OMOGUĆUJE CROATIA OSIGURANJE

Potencijalnu štetu u domu možete jednostavno prevenirati. Želite li osigurati svoj dom od provala, požara, poplava i bujica, potresa i još 11 drugih opasnosti? Croatia osiguranje, lider na tržištu imovinskih osiguranja u Hrvatskoj, nudi mogućnost osiguranja imovine kako bi svatko u svojem domu bio siguran i slobodan. Policom Croatia imovina možete osigurati kuću, stan, vikendicu, apartman i sav namještaj, kućanske uređaje i aparate te čak i odjeću. Saznajte više: www.crosig.hr

Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija EPH i Croatia osiguranja, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg lista.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 15:53