ZLOČIN U ZAGREBU

Opili zaposlenika antikvarijata i brutalno ga pokrali, otkrivamo tko su dobro poznati razbojnici

Pomoću otuđenog ključa provalili su i uzeli 12 raznih ručnih satova, više komada dragog kamenja, raznog zlatnog i srebrnog nakita

Opljačkani antikvarijat u Praškoj

Zagrebačka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca, 38-godišnjim Habiljom A. i 58-godišnjakom, Mirkom K. zvani Š., obojica otprije policijski znanci, koji su prošlog tjedna u suradnji s još tri nepoznate muške osobe pomno isplanirali i proveli tešku krađu vrijednu čak 153.000 eura.

Mlađi je muškarac tako stupio u kontakt sa zaposlenikom zagrebačkog antikvarijata u samom centru grada, u Praškoj ulici, te ga je pozvao na piće nakon radnog vremena. Muškarac je prihvatio te su se on i dvojica osumnjičenih sastali s njime u jednom zagrebačkom kafiću. Nakon toga su se odvezli do drugog noćnog kluba na području Novog Zagreba gdje su svi nastavili piti alkohol. U jednom trenutku, jedan od osumnjičenih je iskoristio alkoholiziranost zaposlenika antikvarijata te mu iz džepa jakne ukrao ključeve trgovine.

Tada stupa na scenu 58-godišnjak koji napušta kafić te se vozilom u pratnji još nepoznatog muškarca odvozi do centra Zagreba. Tamo ih čeka "treći ortak", policiji zasad nepoznat. Ulaze u antikvarijat pomoću ključeva te iz njega kradu dvanaest ručnih satova, drago kamenje, zlatni i srebrni nakit te druge predmete vrijedne više od 153 tisuće eura. Za to vrijeme 38-godišnjak zabavlja naivnog zaposlenika u noćnom klubu.

Po obavljenom poslu, 58-godišnjak se vraća u noćni klub i nastavljaju "sa druženjem". U jednom trenutku prijateljski upozoravaju zaposlenika da su mu ispali ključevi. On ih podiže na pod, nakon čega odlaze u kasino na područje Buzina i nastavljaju druženje do jutarnjih sati.

U subotu, 25. veljače osumnjičeni su uhićeni na području Policijske uprave sisačko- moslavačke te privedeni na kriminalističko istraživanje gdje su policajci iz Centra potvrdili svoju sumnju da su upravo oni osumnjičeni za ova kaznena djela.Materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelima iznosi oko 153.850 eura. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni je dvojac u zakonskom roku predan pritvorskom nadzorniku dok je nadležnom Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu Zagreb podnijeto posebno izvješće. Policijski službenici nastavljaju kriminalističko istraživanje u cilju pronalaska drugih osumnjičenih osoba.

Zanimljivo je da je policija o ovom događaju izvijestila 22.veljače, no tada se navodila šteta od "nekoliko tisuća eura", koja je u međuvremenu narasla na više od 153 tisuće eura.

Inače, osumnjičeni Mirko K. godinama je bio nedostupan hrvaskoj policiji koja ga je tražila zbog pravomoćne presude od deset godina zatvora dosuđene za brutalno ubojstvo Razije H. 1991. u romskom naselju u Firenci. Taj stravični zločin pokrenuo je mržnju između dvije romske obitelji, a K. je 2009. osuđen na 10 godina zbog sudjelovanja u njemu, zajedno s Razijinim nevjenčanim suprugom Osmanom, Safetom H. i Raifom O. Jutarnjem je uoči predaje hrvatskim vlastima u razgovoru u Bosni i Hercegovini, gdje se skrivao, rekao nije sudjelovao u ubojstvu nego da je samo unutar kampa čuo vriskove i jauke, a kasnije pomagao unesrećenima, te da je Raziju ubio njen nevjenčani suprug, no problem je što je ključni svjedok njegove obrane O. preminuo prije početka suđenja.

I drugi osumnjičeni Habilj također je otprije poznat policiji i sudstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:56