NOVI GLOBUS OTKRIVA

Čateks izvozno čudo iz Međimurja: Mi odijevamo francuske poštare... ali za hrvatske nismo dovoljno dobri

Hrvatska pošta odbila je naše kišne kabanice i opremila svoje službenike uniformama uvezenim s Dalekog istoka. Ali zato s francuskim La Posteom nemamo problema: za njih smo sašili 120 tisuća jakni, hlača i kabanica, i upravo sklapamo novi višegodišnji ugovor
Cakovec, 250413.Reportaza iz Cakovecke tekstilne industrije Cateks.Na fotografiji: direktor Davor Sabolic i radnici ispred tvornice.Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

U Francuskoj poštare od kiše štite uniforme i kabanice proizvedene u Čakovcu. Oko 120.000 komada odjeće – hlača, jakni i kabanice – s oznakom Made in Croatia već je odaslano u Francusku, a djelatnici golemog državnog poštanskog poduzeća La Poste zadovoljni su plavim odorama sašivenima od nepropusnog materijala koje odijevaju čim se naoblači.

A Parizu je kiša prilično česta meteorološka pojava. Nema je baš toliko kao u Londonu, ali kišobran je dobro uvijek imati negdje pri ruci. Ili kabanicu.

U čakovečki Čateks, najstariju hrvatsku tekstilnu tvornicu, krojevi – muški i ženski – stižu izravno iz Francuske i La Poste na njih polaže ekskluzivno pravo, piše Globus .

No, zanimljivo je da se kišne odore za francuske poštarice i poštare u Čakovcu izrađuju od tkanine koja je proizvedena također u Čateksu. Još od 70-ih godina razvijaju tzv. kišni program i među rijetkima danas u Europi proizvode platno od poliamidnog pletiva prevučeno vodootpornim poliuretanom. Iako se 99 posto odjeće od tog materijala danas proizvodi u Kini, francuska je pošta svoje radnike ne slučajno odlučila odjenuti baš u Hrvatskoj. U Francuskoj, naime, nitko ne proizvodi takve kabanice. Osim ljetnih Čateks im izrađuje i zimske podstavljene slojem od poliestera koji štiti od hladnoće. Na plave uniforme su našivene žute reflektirajuće trake te logotip La Posta koji je drugi najveći poštanski operater u Europi, iza njemačkog Deutsche Posta. La Poste, u vlasništvu francuske države, zapošljava više od 268 tisuća ljudi i nalazi se na 320. mjestu CNN-ova popisa najvećih kompanija na svijetu.

Po dogovoru s belgijskim naručiteljem, koji pošiljke prosljeđuje Francuzima, Čateks se svojim francuskim poslom nije previše hvalio u hrvatskim medijima iako su ga sklopili još 2005. godina.

Direktor Čateksa Davor Sabolić otkriva kako su s tom belgijskom tvrtkom, čije ime po ugovoru ne smije otkrivati, i otprije surađivali te da je jednog dana stigao upit mogu li za La Post izraditi dovoljne količine hlača, kabanica i kišnih jakni.

Sklapanje ugovora. “Kad smo im poslali prve uzorke, iz Francuske su stigli konzultanti La Postea koji su detaljno proučavali naše poslovanje kako bi utvrdili jesmo li pouzdan proizvođač i dobavljač. Nekoliko tjedana su promatrali sve naše proizvode procese i nakon toga smo sklopili ugovor na tri godine, pa na još pet godina koji je nedavno istekao i sada očekujemo novi. Svake godine naručuju drukčije količine jer je trajnost jedne kabanice nekoliko godina. U prosjeku im godišnje isporučujemo robu u vrijednosti oko milijun i pol kuna i oni uvijek plaćaju na vrijeme kao i svi ostali naručitelji iz inozemstva”, govori Sabolić čija tvrtka čak 60 posto prihoda ostvaruje izvan Hrvatske, i to velikom većinom na zapadnoeuropskim tržištima kao što su Francuska, Njemačka, Belgija, Italija, Nizozemska, Velika Britanija… Od članica EU-a izvoze i u Mađarsku i Sloveniju, pa u Rusiju, Srbiju, BiH… Nijemcima prodaju dekorirane tkanine, kuhinjske krpe, pregače, stolnjake… Nizozemcima i Belgijancima medicinske plahte od posebnoga materijala koje se koriste u bolnicama i staračkim domovima. U izvoz idu i razne vrste radno-zaštitne odjeće od materijala otpornih na vodu, vatru, ulje…

Od hrvatskih naručitelja, najveći su MORH i MUP. U čakovečkom se pogonu, koji neprestano radi od davne 1874. godine, tka platno od kojeg se šiju hrvatske vojne i policijske uniforme. No, ne i poštanske. Odnosno Čateksova je odjeća dobra francuskim poštarima, ali očito ne i hrvatskima, koji kad padne kiša navlače kabanice iz uvoza.

...

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 22:37