POBUNA U ČATEKSU

'STOPIRALI SMO NATJEČAJ OD 40 MILIJUNA JER SU GA BOLNICE NAMJESTILE ZA SVOJE DOBAVLJAČE!' Otkrili skandal u javnoj nabavi

'Svaka bolnica tražila je plahte druge težine!? Pa to je suludo!'
 Boris Kovačev/CROPIX

Ideja je bila izvrsna. Umjesto da svaka bolnica u Hrvatskoj zasebno po svojim uvjetima naručuje robu, opremu i lijekove - što je značilo birokratsku noćnu moru - objedinjenom javnom nabavom Ministarstvo zdravlja je u sljedeće dvije godine planiralo sve to obaviti jeftinije, brže i efikasnije.

Ugovori vrijedni ukupno četiri milijarde kuna značili bi posao za mnoge privatne tvrtke, a ušteda s centraliziranim pristupom do 2015. bi, ionako prenapregnutom zdravstvenom sektoru, donijela oko 300 milijuna kuna ušteda. U Povjerenstvo koje bi takvu nabavu kontroliralo postavljeni su i ljudi iz ministarstva gospodarstva, pravosuđa i financija te istražitelji iz policije i DORH-a. Sve kako bi se spriječilo eventualno pogodovanje.

Ideja je dakle bila izvrsna. A onda je nastao kaos.

Što su tražili

U ovom slučaju, a govorimo o objedinjenoj javnoj nabavi za tekstil potreban svim hrvatskim bolnicama (radne kute, uniforme, plahte i slično) od 40 milijuna kuna, propala je zbog nevažnih sitnica. U trenutku kada je Vlada s novih pet milijardi kuna pokrila dugove zdravstva, bolnice se nisu mogle dogovoriti koje će boje biti uniforma medicinske sestre, a koje čistačice, i hoće li se prati na 95 stupnjeva ili samo 60.

Sporne su bile čak i razlike u težini plahti koje se mjere doslovno u gramima. Jedni su tražili plahte teške 175 grama, drugi 180, a treći 185 grama. Zbog ovakvih je stvari, nevažnih za funkciniranje sustava te žalbi proizvođača koje su uslijedile, stopirana prva grupa natječaja raspisana u ožujku ove godine. Sada sve stoji u mjestu i čeka odluku Žalbene komisije.

Riječ je o objedinjenoj javnoj nabavi za grupu “Tekstil” za koju je zadužen KBC Rijeka.

Da će biti problema postalo je očito kada su počele pristizati žalbe. Čelnici tvrtke Čateks koja je kao jedini domaći proizvođač tekstila pozdravila ideju, neugodno su se iznenadili kada su shvatili da od standardizacije namjenskog tekstila (iste kute, iste plahte, iste krpe za sve), što imaju sve europske zemlje - neće biti ništa.

Primjedbe dobavljača

Još u rujnu kada su se održavali sastanci na kojima su sudjelovali i predstavnici dobavljača u napomenama je na više od 50 mjesta navedeno: dobavljači smatraju da se ovim opisom pogoduje jednom dobavljaču.

- Nije poanta u tome da se pogoduje jednom dobavljaču da dobije kompletan posao jer smatram da ne postoji niti jedna firma koja može udovoljiti svim specifikacijama. Kada se kaže da se pogoduje dobavljaču smatra se da nije standardizirano. Svaka bolnica ili barem dio njih želio je zadržati svoje dobavljače iz vremena prije nego što se pokrenula objedinjena nabava - kaže Davor Sabolić, direktor Čateksa.

Umjesto jedinstvenog standarda i iste kvalitete, a time i jeftinije, lakše i brže proizvodnje, u objedinjenom natječaju za tekstil ih je dočekao kumulativni copy paste dosadašnjih rascjepkanih natječaja.

- Predstavnici većih bolnica nisu dogovorom utvrdili koja je kvaliteta najbolja, niti je angažirana neka neovisna agencija koja bi izradila jedinstvene propise za tekstil potreban bolnicama - kažu u Čateksu, a s njima se, doduše samo neslužbeno, slažu i osobe koje su izravno sudjelovale u provedbi natječaja iz sustava zdravstva.

- Ideja je izvrsna - kaže tako naš sugovornik iz jedne bolnice - i može se uštediti silan novac, ali ne ovako. Trebali su se stvoriti preduvjeti i provesti analize te izraditi unificirani standard za sve bolnice. Cijela se javna nabava radila preko noći tako da je jasno da ima propusta.

KBC Rijeka je organizirao niz sastanaka s predstavnicima bolnica. Doznajemo da su problemi počeli već tada - koplja su se lomila oko nebitnih stvari - od boje uniforme do toga gdje će biti džepovi na kutama.

- Nitko nije htio popustiti. Kompromisa je bilo malo, ali od nekih detalja se nije željelo odustati pa smo bili prisiljeni krenuti s natječajima takvima kakvi jesu - kaže nam sugovornik koji je nazočio tim sastancima.

- Organizirani su i sastanci s proizvođačima koji su zakomplicirali stvar, jer su prvo rekli da je natječaj u redu, a onda se kasnije počeli žaliti - tvrdi naš sugovornik.

Ravnatelj KBC Rijeka, Herman Haller, kaže da je sve obavljeno transparentno.

- Svi ponuđači bili su prisutni i mogli su dati svoje sugestije - smatra Haller.

Sad su bolnice ljute na Čateks koji se žalio i time na tri mjeseca zaustavio natječaj.

- Čateks žalbama kupuje vrijeme kako bi se stigli pripremiti za natječaj i izraditi uzorke koji su jedan od uvjeta. Situacija u tekstilnoj industriji je teška pa se svi na bilo koji način trude doći do posla - kažu nam u jednoj bolnici.

Novi problemi

A onda je došlo do novih problema.

KBC Split i KBC Osijek koji više ne mogu čekati da se razriješi zavrzlama, raspisali su natječaj za taj isti tekstil.

- Da, istina je da smo raspisali natječaj. Morali smo jer ne možemo funkcionirati bez te opreme koja nam sada treba. Naravno da bi nam bilo jednostavnije da je javna nabava zaživjela, ali nemamo izbora nego naručiti ono što nam je nužno - kaže Darko Duplančić, ravnatelj KBC Split.

Direktor Čateksa, Davor Sabolić, tvrdi da ga je pogodilo što su mu u odgovoru na žalbu napisali kako je Čateks zlonamjeran i zapravo želi srušiti ideju objedinjene nabave.

- Dokumentacija je napravljena tako da u 30 do 45 dana koliko natječaj traje teško možemo pripremiti sve uzorke. Natječaj je raspisan u 25 grupa, dakle treba oko 200 uzoraka. Nema tvrtke na svijetu koja to može izvesti. Mora se pribaviti materijale, izraditi uzorke, certificirati ih i onda provjeriti kod akreditiranih institucija. Nas je interesiralo samo osam grupa, dakle vrijednost ugovora je oko 22 milijuna kuna od ukupno 40 koji su stavljeni na stol - kaže Sabolić dodajući kako bi da postoje standardi bilo potrebno deset puta manje uzoraka.

Dosad se uvozilo

- Naručitelj uvijek ima pravo naručiti što želi, ali ako je plahta cijenom i kvalitetom ista, onda ne vidim smisla da se zbog pet grama razlike triput poskupljuje proizvodnja. Mi kao proizvođač moramo tada raditi s tri vrste materijala. Dakle tri puta uvoditi različitu pređu u strojeve, a konačna razlika je zanemariva - priča Sabolić. Smeta ga i što za kute uopće nije dobio krojnu sliku - kako bi kute trebale izgledati, što ga navodi na zaključak da je dokumentacija šlampava. I temperatura pranja je sporna - zašto se kute za primjerice više glavne sestre moraju prati na 60 stupnjeva, kad se sve zbog antibakterijske zaštite inače peru na 95 stupnjeva. Dosad se na rascjepkanim natječajima većina tekstila uvozila, a Čateks je jedini hrvatski proizvođač. Kao takvim im objedinjena nabava odgovara.

- U zadnjih deset godina jako smo malo radili s bolnicama preko javnih nabava. Sada kada imamo priliku raditi deset puta više, sigurno ne želimo da to propadne. Posebno jer se isplati raditi na velikim količinama. Ali nema reda - tvrdi Sabolić. Od natječaja ne želi odustati, a poslao je i ponude za zasebne natječaje KBC Split i KBC Osijek.

Da gramaža plahti nije bitna, slaže se i struka.

- Činjenica je da pet grama kada je riječ o plahti nema gotovo nikakvog utjecaja na kvalitetu. Riječ je o premalom odstupanju. Ovo smatram potpuno nebitnim da bi se oko toga uopće vodila briga - kaže nam jedna sveučilišna profesorica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 22:21