CHIEF INTEGRATION OFFICER JAKŠA PULJIZ

IMENOVANJE KOJE JE UZDRMALO ODNOSE U VLADI ‘Ne smeta nam što je bio SDP-ov zamjenik, ali Orešković mu je dao prevelike ovlasti’

Nezadovoljnici tvrde da Puljiz kao savjetnik ne može po zakonu biti koordinator ministarstava
 Dragan Matić / Goran Mehkek / EPH

Jakša Puljiz, novoimenovani savjetnik za gospodarstvo premijera Tihomira Oreškovića, i prije nego što je stupio na dužnost, izazvao je nesuglasice u vrhu Vlade. Odluka premijera Oreškovića da Puljiza zaduži za koordinatora rada ministarstava nije dobro odjeknula, kako doznajemo, kod najviše rangiranih članova Vlade. Nije problem u samom Puljizu ni u činjenici da je bio zamjenik bivšeg SDP-ova ministra Branka Grčića, nego u ovlastima koje je dobio dolaskom u Vladu.

Bez zakonske osnove

- Nitko premijera ne priječi da imenuje svoje suradnike. No, imenovanje Puljiza pomalo je nespretno izvedeno jer su prekršena neka politička pravila i nepotrebno su u javnosti napumpane ovlasti koje bi Puljiz trebao imati. Formalnopravno Puljiz je savjetnik premijera za gospodarstvo i nema zakonske osnove biti koordinator rada ministarstava. Naime, premijer je taj koji treba koordinirati radom ministarstava, a ne netko od njegovih savjetnika - kaže izvor blizak vrhu Vlade. Ističe kako doista nije problem što je nestranački Puljiz bio desna ruka SDP-ova ministra.

Dobra suradnja

- Puljiz je surađivao i s HDZ-ovim i SDP-ovim gradonačelnicima i svi mogu potvrditi da nikada nije radio razlike - kaže naš sugovornik. Ipak, Puljizu zamjera i smatra kako je napravio veliku pogrešku što je i prije preuzimanja dužnosti počeo nastupati u medijima. Puljiz bi, naime, službeno na dužnost u Vladi trebao stupiti danas.

- Puljiz je u medijima iznosio što će sve raditi i prije nego što su ostali ministri u Vladi bili upućeni u zadatke koje mu je premijer zamislio povjeriti - kaže naš izvor. Premijer Tihomir Orešković, kako doznajemo, razgovarao je o Puljizu sa dvojicom potpredsjednika Vlade, Tomislavom Karamarkom i Božom Petrovom, i nitko nije imao ništa protiv njegova imenovanja za savjetnika.

No, očito je da baš i nisu bili detaljno upoznati sa svim zadacima koje Orešković namjerava povjeriti svojem novom savjetniku. A neki od njegovih zadataka mogli bi dovesti do novih problema u Vladi. Primjerice, onaj vezan uz “strateške projekte”. Naime, jedan od Puljizovih zadataka je, kako je sam najavio, “praćenje najvažnijih strateških projekata”.

S druge strane, predsjednik Povjerenstva za upravljanje strateškim trgovačkim društvima je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, dok mu je zamjenik u tom Povjerenstvu Božo Petrov. Nema sumnje da će se dolaskom još jedne osobe zadužene za isti zadatak ionako složeni odnosi dodatno zakomplicirati.

‘Preklapanje zaduženja’

- Puljizova zaduženja su nedorečena. Prema onome što se spominje u medijima, dobar dio njegovih zamišljenih poslova preklapat će se s poslovima dvojice potpredsjednika Vlade - komentira izvor iz vrha Vlade. Ističe i kako je premijer Orešković, kad je riječ o Jakši Puljizu, očito našao vremena za kadrovska pitanja.

- A premijer više od dva tjedna nema vremena za razgovor s kandidatom za ministra branitelja ili da potpiše smjenu ravnatelja SOA-e - zaključio je naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:17