TENZIJE U VLASTI

RASPRAVA U OTVORENOM Grmoja: 'Bude li Vlada disfunkcionalna, idemo na izbore, mi ih se ne bojimo. Ali to ne bi ništa promijenilo...'

Zagreb, 141215.Sulenticeva ulica.Nikola Grmoja iz MOST-a daje izjavu za medije.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Suvar / CROPIX

Sve se više govori da odnosi unutar vladajuće koalicije nisu zadovoljavajući. Dva su potpredsjednika Vlade imali dvije odvojene press konferencije, odvojeno su primili i izaslanika za međunarodna energetska pitanja State Departmenta, a još uvijek se ne zna ni ime novog ministra branitelja.

Neki članovi Vijeća za suradnju smatraju da Vijeće ne funkcionira. S tim se ne slažu ni HDZ ni Most. Funkcionira li ili ne te kakvi su odnosi unutar vladajuće koalicije, raspravljalo se u HRT-ovoj emisiji Otvoreno .

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor naglasio je kako njegova stranka nije bila predlagatelj Vijeća za suradnju. 'Što se mene tiče, može biti i neki drugi koordinator za suradnju. Govorim u ime svih koalicijskih partnera, ne tražimo fotelje nego reforme', rekao je Kosor.

Nikola Grmoja iz Mosta rekao je kako ni njih ne zanimaju fotelje. 'Bez nas se ne bi mogla sastaviti Vlada i gospodin Kosor zna da se nismo borili za plijen. Bili smo jako korektni', rekao je Grmoja.

Damir Jelić iz HDZ-a smatra kako se izgubilo vrijeme u pokušaju sastavljanja tripartitne Vlade. 'Vijeće je dobro zamišljeno, ali to je isuviše veliko tijelo koje ne bi trebalo biti nad Vladom', mišljenja je Jelić.

Darinko Kosor komentirao je i svoje ranije izjave u kojima je istaknuo kako ništa ne funkcionira. 'Bio je to apel kojim sam želio pozvati na bolju suradnju. Svi smo krivi, od mene pa do premijera. Svi se resetirajmo. Ako nismo spremni, ajmo na izbore', ustvrdio je Kosor.

Grmoja mu je iz Metkovića poručio kako se oni novih izbora ne boje. 'Ako Vlada i dalje bude disfunkcionalna, onda neće biti druge nego na izbore. Unatoč negativnoj medijskoj kampanji koja se vodi protiv nas, mi smo i dalje na deset posto. To znači da bi nakon novih izbora situacija bila slična sadašnjoj', poručio je Grmoja.

Na pitanje voditelja što je Petrov htio poručiti onom rečenicom da ne zna da je Milijan Brkić kandidat za ministra branitelja, Grmoja je kratko odgovorio. 'Brkić je rekao da ima određene uvjete, a koji su to nismo čuli. Nije bitan CV ili diploma, već prihvaćaju li ga branitelji. Neka premijer kaže svoje. Je li nama prihvatljiv, odlučit će Nacionalno vijeće Mosta', rekao je glasnogovornik Mosta nakon nekoliko voditeljevih potpitanja.

Grmoja se osvrnuo i na prijepor između Tomislava Karamarka i ministra Vlahe Orepića. 'Ne znam na koje je smjene Karamarko mislio. Neće biti revanšizma i Orepić sigurno neće dozvoliti da mu netko postavlja ljude. Sramota je što su ga mediji optužili kao da je jugo-oficir. Ne znam kome su u interesu takvi pritisci', rekao je Grmoja.

Damir Jelić iz HDZ-a rekao je kako nikakav pritisak nije vršen, ali i da ovo prilagođavanje mora već jednom završiti.

Darinko Kosor naglasio je kako je krajnje vrijeme da počnu raditi za što su ih građani i izabrali. 'Moramo preuzeti institucije, agencije i uprave u tvrtkama, pa svugdje su ljudi iz SDP-a i HNS-a. Nije to čistka', rekao je Kosor.

Na kraju emisije postavilo se i pitanje smjene šefa SOA-e Dragana Lozančića. Grmoja je rekao kako premijer ima dosta informacija te će sigurno donijeti pravu odluku. 'Jedino bih volio da su se predsjednica i premijer prije usuglasili i ne bi bilo problema'.

Damir Jelić ne sumnja u smjenu. 'Siguran sam da će premijer poduprijeti predsjednicu, a dozvolite da je predsjednik moje stranke na tom području ipak najstručniji. Da sve ide sporo, to je činjenica', zaključio je Jelić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:19