PRVI U HRVATSKOJ

Varaždin će u novoj školskoj godini osigurati besplatne higijenske uloške za osnovnoškolke

Dio gradskih srednjoškolki, iz Strojarske škole Varaždin, već koristi besplatne higijenske uloške, ali to je inicijativa same škole
Lovro Lukavečki
 Facebook

Varaždinske će osmoškolke u novoj školskoj godini imati pravo na besplatne higijenske uloške. Za tu će namjenu Grad Varaždin, kao osnivač škola, u proračunu osigurati 40.000 kuna. Inicijativu za suzbijanje "menstrualnog siromaštva", kako on to naziva, pokrenuo je mladi gradski vijećnik SDP-a, Lovro Lukavečki (22). Na sjednici Gradskog vijeća prošli tjedan podnio je amandman na proračun koji su vijećnici i prihvatili.

"Na inicijativu su me pokrenula istraživanja koja pokazuju da značajan dio žena nema novaca za menstrualne potrepštine i da zbog toga na njima štede. Te potrepštine ne smiju biti luksuz nigdje u Hrvatskoj i žalosti me da država nije prihvatila inicijativu za smanjenje PDV-a na higijenske uloške. To se moglo i trebalo napraviti. Pa smo mi, Grad Varaždin, odlučili ne dopustiti da učenice budu žrtve menstrualnog siromaštva i da zbog toga izostaju s nastave", kaže Lukavečki.

"Znam da je stereotip da muškarci ne razumiju te probleme. Ovo nije isključivo problem žena, nego cijele zajednice. To su naše susjede, nečije kćeri, sestre...", dodaje.

Lukavečki je temeljit pa je pripremajući amandman konzultirao učiteljice i socijalne radnice, koje su mu potvrdile ozbiljnost problema.

"Osobito u obiteljima s više ženskih osoba. Njima je to financijski teret, koji obitelji stabilnih primanja ne osjećaju", ističe.

Sljedeći je korak, kaže, osmisliti model "apsolutno diskretne distribucije", što je, smatra, jako važno.

Dio gradskih srednjoškolki, iz Strojarske škole Varaždin, već koristi besplatne higijenske uloške, ali to je inicijativa same škole.

Koliko će točno djevojaka iz varaždinskih osnovnih škola imati pravo na besplatne uloške, Lukavečki još ne zna. "Zasad će to biti samo učenice iz obitelji lošijeg imovinskog statusa", kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:14