Učestao problem

O ovome nitko ne voli pričati, a pogađa veliki broj žena, starijih i mlađih

Često o tome ne pričamo jer pojava urinarne inkontinencije ne predstavlja samo zdravstveni već i emocionalni i socijalni problem, osobito kod žena. Iako je istina da se pojavnost inkontinencije povećava s godinama, tih tegoba nisu pošteđene ni žene mlađe životne dobi, osobito trudnice, a njezini simptomi uistinu znaju biti neugodni te uvelike utjecati na kvalitetu regularnog života. Inkontinencija je neugodan subjektivan osjećaj nemogućnosti suzdržavanja mokraće koji je često popraćen urinarnim infekcijama koje zahvaćaju mokraćovodnu cijev, mjehur ili bubrege, no jeste li znale da je jedan od njezinih najčešćih oblika upravo stresna inkontinencija? Otkrivamo što je stresna inkontinencija, kako nastaje i kako se s njome nositi.

Što je stresna inkontinencija?

Stresna inkontinencija ili stresna urinarna inkontinencija opisuje stanje zbog kojeg mokraća curi kad se smijete, kihnete, kašljete, ustanete, podignete težak predmet ili tijekom drugih vrsta aktivnosti koje zahtijevaju fizički napor. Odnosno, ona se javlja se javlja nakon naglog povećanja tlaka u trbušnoj šupljini pri pojedinim kretnjama ili promjenama položaja tijela. To je najčešći oblik urinarne inkontinencije među ženama. Uzroci stresne inkontinencije uključuju odabir načina života, medicinske komplikacije, trudnoću i pretilost. Za one koje su njome pogođene, stresna inkontinencija može imati remetilački učinak na posao, društveni život, veze i spolni život.

Zašto se javlja stresna inkontinencija?

Stresna urinarna inkontinencija javlja se kada važna potpora mokraćnog sustava i mokraćnog mjehura ne funkcionira ispravno. Ovo stanje može biti uzrokovano slabošću ligamenata i mišića dna zdjelice ili oštećenom funkcionalnošću mišića uretre. To utječe na potporu koja pomaže u pružanju normalne funkcije mokraće. Kako se mjehur puni mokraćom, on se širi. U potpuno funkcionalnoj mokraćnoj cijevi mišići nalik na zaliske ostaju zatvoreni. To sprječava curenje mokraće sve dok ne dođemo do kupaonice i ne olakšamo se. Međutim, kako ti mišići slabe, svaka aktivnost koja djeluje na mišiće trbuha i zdjelice može vršiti pritisak na mokraćni mjehur, uzrokujući nehotično istjecanje mokraće.

image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Što uzrokuje gubitak snage mišića dna zdjelice i koji su najčešći uzročnici inkontinencije?

Kod žena je najčešći razlog gubitka snage u mišićima dna zdjelice, a za mokraćni mišić najveće opterećenje je porod. Tijekom porođaja žene mogu patiti od oštećenja tkiva ili živaca na dnu zdjelice. Stresna inkontinencija izravno povezana s ovom štetom može započeti ubrzo nakon poroda, no u nekim slučajevima mogu proći i godine. Inkontinencija je vezana uz česte upale mokraćovodnog sustava koje su znatno češće kod žena zbog anatomije ženskog spolovila i kraće mokraćovodne cijevi nego kod muškaraca, ali i zbog otegotnih okolnosti kao što su menstrualno krvarenje, spuštenost prednje i stražnje stijenke rodnice, promijenjen položaj mokraćovodne cijevi, mehanički potisak na mjehur tijekom trudnoće, pritisak na mjehur tijekom babinja, ali i tijekom hormonske tranzicije, odnosno menopauze. Ostali mogući uzročnici stresne inkontinencije su:

Bolesti koje uzrokuju kronični kašalj ili kihanje

Pretilost

Pušenje

Podizanje teških predmeta

Ponovljeno dizanje teškog tereta koji vrši dodatni pritisak na mišiće dna zdjelice

Starenje

Kronični zatvor koji vrši redoviti, nepotrebni pritisak na mišiće dna zdjelice što može dovesti do stresne urinarne inkontinencije.

Savjeti za svaki dan: Savladajte Kegelove vježbe za prevenciju inkontinencije

Kegelove vježbe uključuju jačanje mišića koji su odgovorni za kontrolu bježanja mokraće. Čim naslutite probleme s kontrolom mokrenja, počnite s Kegelovim vježbama i obratite se svom liječniku. Boljim tonusom mišića popravit će se tonus mišića dna zdjelice i zadržavanje mokraće. Donosimo primjere Kegelovih vježbi uz koje ćete poboljšati tonus mišića dna zdjelice:

1. Vježba

Vježbu započnite u ležećem položaju, savinite koljena, a stopala smjestite ravno na tlo u širini kukova, ruke smjestite uz tijelo, dlanovima prema dolje. Stisnite mišiće dna zdjelice te podignite stražnjicu nekoliko centimetara od tla te zadržite taj položaj 3 sekunde. Dok spuštate stražnjicu na tlo, opustite mišiće dna zdjelice. Ponovite 10 puta.

2. Vježba

Legnite na leđa, rukama ispruženim iznad glave, savinite koljena, a stopala smjestite ravno na tlo u širini kukova. Udahnite, stisnite mišiće dna zdjelice, privlačite koljena prsima dok rukama krećete prema naprijed, sve dok ne odvojite ramena od tla. Zadržite taj položaj 10 sekundi i nakon toga opustite mišiće dna zdjelice te se vratite u početni položaj. Ponovite 10 puta.

3. Vježba

Postavite se u četveronožni položaj tako da leđa držite ravno, dlanove u ravnini i širini ramena, a koljena u ravnini i širini kukova. Aktivirajte mišiće dna zdjelice i prebacite težinu na lijevi dlan i desno koljeno. Udahnite i ispružite desnu ruku ravno prema naprijed, a lijevu nogu nazad ravno. Zaustavite se u tom položaju na trenutak kako bi zadržali ravnotežu, zatim izdahnite i vratite desnu ruku i lijevu nogu u početnu poziciju. Ponovite isto sa suprotnom nogom i rukom. Ponovite naizmjenično 10 puta.

Kako se nositi s inkontinencijom?

Za liječenje stresne inkontinencije, u nekim slučajevima, liječnici preporučuju programe mršavljenja i vježbanje dna zdjelice. No, kada je riječ o simptomima stresne inkontinencije poput curenja urina i kapanja, Švedska tvrtka Attends više od 40 godina kreira i proizvodi inovativna pomagala za inkontinenciju poput Attends anatomskih uložaka Soft i Attends Pull Ons pelena gaćica.

image
Elbi Medikal

Proizvodi tvrtke Attends vrlo su diskretni zahvaljujući važnosti koja je dana tehnologiji jezgre. Ako jezgra obavlja svoj posao, nema potrebe za velikim proizvodima i prekomjernom količinom materijala. Svi proizvodi tvrtke Attends imaju i prirodnu zaštitu od neugodnih mirisa koja smanjuje opasnost od neugodnih mirisa, bez umjetnih aditiva poput parfema. Osim toga, pH proizvoda s tehnologijom brzog sušenja ostaje nizak, čime je onemogućeno brzo razmnožavanje neželjenih bakterija. Svi Attends proizvodi imaju ekstra mekani gornji sloj koji je u kontaktu s kožom te osiguravaju ugodnost, suhu površinu i udobnost prilikom nošenja što osobito dolazi do izražaja ljeti kada zbog visoke tehnologije Attends proizvoda otklanjaju neugodne mirise. Tako možete nastaviti uživati u aktivnom načinu života čak i ako vas pogađa stresna inkontinencija.

image
Elbi Medikal

Bioskin Sensitive balzam

Bioskin Sensitive balzam je prirodan proizvod za njegu suhe, reaktivne, iritirane kože. Zbog svog sastava primjeren je korištenju i kod beba od 1. dana starosti.

Zelena boja potiče od tamanu ulja, masnoću mu daje shea maslac, u mirisu se osjeti noćurak i trputasta lisičina, a sadrži i mineral budućnosti, zeolit. Nema dodanih parfema ni parabena. Nije testiran na životinjama te ga mogu koristiti i vegani.

Zbog navedenog sastava Bioskin Sensitive balzam može se koristiti u sljedećim slučajevima:

  • Atopijski dermatitis
  • Psorijaza
  • Pelenski osip
  • Opekline od sunca
  • Nakon uboda insekata
  • Kod crvenila i upala kože
  • Kao prevencija nastanku strija kod trudnica
  • Njezi strija i ožiljaka
  • Alergijske reakcije

Bioskin Sensitive balzam dostupan je u ljekarnama, Elbi Medikal maloprodajama i na web shopu: www.elbi-medikal.hr

Linker
16. travanj 2024 15:30