STARI PLAN

‘Suca smo trebali zaposliti još 2014. godine, ali nismo pa smo htjeli sada’

 Ronald Goršić/EPH

Nakon dva dana čekanja Državno sudbeno vijeće (DSV) odgovorilo je na naše pitanje zbog čega su prošli tjedan raspisali natječaj za zapošljavanje jednog suca na Visokom upravnom sudu iako predsjednik toga suda Ante Galić tvrdi da nemaju potrebe za novim sucem, a Ministarstvo pravosuđa također potvrđuje da ni u njihovu Planu popune sudačkih mjesta nije predviđeno zapošljavanje na tome sudu.

U odgovoru na naše pitanje DSV tvrdi da je jednog suca na Visoki upravni sud trebalo zaposliti još 2014., ali to nije učinjeno pa su natječaj za njegovo zapošljavanje raspisali 2. ožujka ove godine (?!). Riječ je, stoji u odgovoru DSV-a o Planu popune sudačkih mjesta koje je Ministarstvo donijelo 2013., a odnosi se na 2013. i 2014. godinu.

U Ministarstvu pravosuđa pojasnili su da se Plan popune sudačkih mjesta donosi svake dvije godine te da se on po potrebi, ako da se u tome razdoblju promijene okolnosti, modificira. A upravo to se, tvrde u Ministarstvu, dogodilo u slučaju Visokog upravnog suda. Prema planu Ministarstva iz 2013., predviđeno je bilo zapošljavanje jednog suca na taj sud, ali od toga se još 2014. odustalo jer se priljev predmeta znatno smanjio, a time je prestala i potreba za dodatnim zapošljavanjem sudaca.

No, DSV tvrdi da ga Ministarstvo pravosuđa nikada nije obavijestilo o odustanku od popune toga sudačkog mjesta. U DSV-u, doduše, priznaju da su 4. ožujka ove godine, dakle dva dana nakon što su objavili oglas, od predsjednika Visokog upravnog suda Ante Galića dobili pismo u kojem on traži da DSV preispita odluku o oglasu jer sudu kojem je na čelu ne manjka sudaca. U DSV-u, međutim, smatraju da je Galić pismo uputio na pogrešnu adresu jer je trebao pisati Ministarstvu pravosuđa, a ne njima. Već objavljeni oglas o popuni slobodnog mjesta na Visokom upravnom sudu DSV će poništiti, stoji u odgovoru toga tijela, kojemu je na čelu Željko Šarić, a potpisala ga je tajnica Dijana Rožac Frlan, samo ako Ministarstvo pravosuđa promijeni plan o popuni mjesta. Riječ je, podsjećamo, o planu iz 2013., koji više nije aktualan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:15